До 1 класу дітей зараховуватимуть по-новому: ніяких конкурсів і територіальна прив’язка до школи

Батьки повинні будуть встигнути подати документи до 31 травня.

Міністерство освіти і науки пропонує змінити правила прийому дітей до перших класів державних та комунальних закладів освіти. Проект документа також описує механізми зарахування дітей до початкової (1-4 клас), базової (5-9 клас, гімназії) та старшої (10-11 клас, ліцеї) школи, переведення та відрахування. Пише ТСН.

Cім основних змін під час зарахування дітей до 1 класу:

1. Новий порядок зарахування до початкової школи ґрунтується на засадах її територіальної доступності. Тобто кожна школа має першочергово прийняти дитину, яка живе на території її обслуговування. Це передбачено законом “Про освіту”. Закріплення за школами території обслуговування належить до компетенції місцевих органів влади.

2. Поняття “конкурс у перший клас”, яке вже багато років викликає нарікання з боку батьківської спільноти, відходить у минуле.

3. Адміністрації шкіл та місцеві органи влади мають вжити вичерпних заходів для зарахування всіх дітей з території обслуговування – відкриття додаткових класів, зокрема, інклюзивних чи спеціальних, або зміна організації освітнього процесу, зокрема, запровадження змінності в навчанні.

4. Для зарахування дітей у 1 клас батьки мають подати пакет документів, зазначених в Порядку, до 31 травня.

5. Присутність дитини під час подання заяви чи в процесі її зарахування не є обов’язковою, не може вимагатися працівниками закладу освіти чи бути умовою зарахування.

6. Наказ про зарахування усіх дітей до 1 класу видається не пізніше 1 червня (перша, основна хвиля зарахування) і оприлюднюється в закладі освіти та на його веб-сайті (а у разі його відсутності – на сайті органу, в сфері управління якого перебуває заклад освіти). У разі значного перевищення кількості поданих заяв над спроможністю закладу, зарахування відбуватиметься за критеріями, описаними в Порядку. За прогнозами експертів, кількість таких шкіл в Україні не перевищуватиме 0,5%.

7. Батьки мають право подати документи на зарахування дитини в інші школи (не за місцем проживання) на вільні місця. Інформація про наявність таких місць розміщується в закладі, на його сайті або сайті відповідного органу управління освіти впродовж трьох робочих днів з дня їхньої появи. Зарахування на вільні місця відбувається до 15 червня (друга, додаткова хвиля зарахування).

Громадське обговорення можливих нововведень триватиме до 25 березня.

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

До 1 класу дітей зараховуватимуть по-новому: ніяких конкурсів і територіальна прив’язка до школи