7 продуктів, які обов’язково повинні бути в раціоні школяра

Дітям доводиться непросто – великі навантаження в школі, домашні завдання, відвідування позакласних занять і репетиторів. Малюки дуже втомлюються як фізично, так і розумово, від перевантажень страждає нервова система.

Саме тому дуже важливо додавати в раціон продукти, які стабілізують рівень інсуліну і глюкози в крові. Це запорука здорової нервової системи, стресостійкості і хорошої роботи мозку. До того ж ці продукти не завдадуть шкоди сімейному бюджету, а користь для здоров’я буде неоціненною.

Масло і насіння льону.

Насіння льону можна перемелювати на кавомолці або в блендері, щоб воно краще засвоювалися і посипати ними йогурт або сирок. Можна варити лляні кашки або киселі, які дуже корисні для шлунково-кишкового тракту, а олією заправляти салати. Льон містить важливу для організму Омега-3, що сприяє зміцненню нервової системи.

Яєчний жовток.

Людський мозок складається в основному з жирів, а жовток містить не тільки безліч корисних речовин, таких, наприклад, як вітаміни групи В, лецитин і багато іншого, але і легко засвоювані жири.

До того ж, всупереч розхожій думці, вживання яєць не підвищує рівень холестерину в крові. Щоб яйця зберегли всі свої корисні речовини не варто варити яйця круто. Краще щоб жовток залишався м’яким. А щоб уникнути зараження сальмонелою, просто помийте сирі яйця содою.

Горіхи.

Всі горіхи і насіння корисні для мозку, але лідирами вважають волоські горіхи. Сухі горіхи можна давати дитині в школу в якості перекусу, але не більше 40 г на день. Щоб горіхи краще засвоювалися, необхідно вимочувати їх в холодній кип’яченій воді протягом одної-двох годин. Найбільш «легкі» та безпечні горіхи – мигдаль і волоський. А арахіс це і зовсім не горіх, а бобові, до того ж дуже аллергенні. Тому давати його дитині не варто.

Гарбуз.

Гарбуз містить велику кількість корисних для організму вітамінів і мікроелементів. З нього можна приготувати так багато смачного – супи-пюре, кашу, салати, пироги, чізкейк т. д. При чому корисна як м’якоть гарбуза, так і його насіння. Гарбузи багаті цинком, який особливо важливий для відділів мозку, що відповідають за концентрацію і пам’ять, а також є природним імуномодулятором.

Насіння можна їсти в сирому або підсушеному вигляді, перемолоти на кавомолці і додавати в каші, сир або салати, а також приготувати з них корисне рослинне молочко. Для цього насіння потрібно залити теплою водою і збити в блендері.

Бобові.

Існує думка, що бобові важко засвоюються організмом і тому не підходять для дитячого харчування. Бобові дуже багаті білком, а важко засвоюються тільки, якщо їх неправильно приготувати. Бобові обов’язково потрібно перед цим замочувати, варити довго на повільному вогні.

До того ж бобові втрачають корисні властивості і в замороженому вигляді. Наприклад, можна заморожувати зелений горошок, а потім розморожувати і додавати в салати або відварювати на пару на гарнір. До слова, в бобових міститься багато фосфору, який є акумулятором енергії, бере участь у формуванні кісткової тканини і необхідний для роботи серця.

Риба і печінка тріски.

Восени малюк менше буває на свіжому повітрі і не так активно рухається. І саме тому його так посилено тягне на солодке – організм намагається отримати енергію без особливого доступу до кисню.

Саме тому в холодну пору особливо важливо вживати жирні продукти, які містять Омега-3, наприклад, жирні сорти риби і печінку тріски. Варто зауважити, що Омега-3 буває різною, тому вживати в їжу ту, яка міститься в льоні не менш важливо, ніж та яка міститься в рибі. Також можна давати дитині риб’ячий жир у вигляді капсул, це стане відмінним підживленням для мозку і знизить тягу до солодкого.

Адаптогени.

Існують продукти, які зміцнюють нашу нервову систему – адаптогени. До них відноситься обліпиха, корінь женьшеню, лимонник, радіола рожева. Вони працюють як безпечні енергетики. І на відміну від, скажімо, кави, не роблять шкідливого впливу і не викликають звикання. Вживати їх можна додаючи в чаї та інші напої.

джерело

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

7 продуктів, які обов’язково повинні бути в раціоні школяра