Як приготувати тернопільські пампухи

Запашні, з варенням, з вишнями, з маком чи пісні, солодкі або солоні з часничком – їх люблять як діти так і дорослі. Тому, пропонуємо кілька рецептів для приготування.

Пампушки за простим рецептом

Інгрідієнти: 0,5 л молока, 50 г дріжджів, 160 г розтопленого масла, 3 ст. л. олії, 10 ст. л. цукру, 6 жовтків, 2 ст. л. горілки, приблизно 1 кг борошна.

Спосіб приготування: розчинити дріжджі у теплому молоці, додати розтоплене масло, олію, горілку, розтерті жовтки з цукром і просіяне борошно. Вимісити тісто, щоб відставало від руки, і поставити в тепле місце на 40 хв.

Коли тісто добре підійде, сформувати пампухи – відщипнути шматочок тіста, розплескати на руці, покласти начинку і затягнути всі кінці пальцями, зробивши кульку. Покласти на дошку, посипану борошном, швом до низу і дати підійти 15-20 хв. Якщо начинка дуже волога, то краще смажити пампухи одразу.

В олію для смаження пампухів додати 3 ст. л. горілки і розігріти на середньому вогні. Щоб дізнатися чи олія вже достатньо нагрілася, варто покласти шматочок тіста, якщо він спливає і починає смажитися, то температура олії нормальна, а якщо він опускається на дно, то олія ще захолодна. Пампухи треба смажити на середньому вогні, щоб всередині вони не були сирі. Також не бажано класти багато пампухів на один раз.

В розігріту олію опустити пампухи швом донизу. Коли обсмажаться, перевернути на другий бік, потім шумівкою викласти на решітку і дати залишкам олії стекти. Готові пампухи присипати пудрою. Смачного!

Пампушки запашні

Інгрідієнти для тіста: 1 кг борошна, 7 шт. яєчних жовтків, 100 г цукру, 50 г дріжджів, 100 г масла, 1 ч. л солі, 2 ст. л цедри апельсина, 4 ст. л ванільного цукру, 2 ст. л коньяку, 50 г цукрової пудри,1 л олії.

Інгрідієнти для начинки: 6 ст. л джему (абрикосового або яблучного) або 200 г маку.

Спосіб приготування: спочатку замісити тісто. Для цього потрібно розтерти дріжджі з цукром, додати підігріте молоко і 5 ст. л борошна. Поставити на 25-30 хвилин в тепле місце. Відділяємо жовтки від білків. До опари додаємо цедру апельсина, сіль, ванільний цукор, коньяк, просіяне борошно та замішуємо тісто. Додаємо масло та вимішуємо, поки тісто не стане м’яким. Кладемо в холодильник на 2 години. Заливаємо мак окропом та варимо на маленькому вогні близько 5 хвилин. Знімаємо з вогню, накриваємо мак рушничком та кладемо в тепле місце на 10-15 хвилин. Начинка готова.

Після цього розкатуємо тісто завтовшки 1 см. На одній половині тіста склянкою робимо позначки для майбутніх пампушок, на кожну кладемо по чайній ложечці начинки (маку або джему, на ваш смак). Накриваємо зверху другою половиною тіста та вирізаємо склянкою пампушки.

Доводимо олію до кипіння та опускаємо туди наші пампушки. Готуємо до золотистої скоринки. Після цього кладемо пампушки на паперовий рушничок, щоб забрати залишки олії. Перед подачею на стіл посипаємо цукровою пудрою або поливаємо теплим джемом.

Пампушки з помадкою

Інгредієнти для тіста: 750 г борошна, 7 жовтків, 100 г вершкового масла, 1,5 склянки молока, 150 г цукру, 100 г дріжджів, цедра з половини лимона, 0,5 чайної ложки солі, 200 г вишневого або трояндового варення для начинки.

Інгредієнти для помадки: 400 г цукру, 0,5 лимона, кілька крапель ромової есенції, 0,5 склянки води, апельсинова цедра для оздоблення.

Спосіб приготування: дріжджі з ложкою цукру і борошна розведіть у теплому молоці і поставте в тепле місце для бродіння. Масло розітріть з цукром, додаючи по жовтку. Влийте розчину, всипте просіяне борошно (добре, щоб воно перед тим стояло в теплому місці), вкиньте лимонну цедру, сіль і замісіть пухке тісто. Накрийте його рушником і поставте в тепле місце.

Коли тісто вдвічі збільшиться в об’ємі, перемісіть його і дайте ще раз підійти. Тоді частину тіста виложіть на посипану борошном дошку і викачайте корж завтовшки 1 см. До половини коржа склянкою позначте кола. В центрі кожного кола покладіть варення без сиропу, накрийте другою половиною коржа і склянкою виріжте пампушки. Складіть їх на посипану борошном дошку і накрийте. Так само зробіть пампушки з решти тіста і всі разом поставте у тепле місце, щоб підійшли.

У глибокій сковороді розтопіть жир. Вважайте, щоб жир не дуже кипів, тому що при швидкому смаженні пампушки всередині можуть залишитися сирими. Кладіть пампушки верхом донизу і посуд зразу ж накрийте покришкою. Щоб навколо пампушок утворився білий обруч, що прикрасить їх, після того як низ пампушок зарум’яниться, обережно переверніть їх виделкою і більше не накривайте.

Пісні пампухи (пампушки на воді)

Ці пампухи готують без молока та масла. Смажать на рослинній олії.

Спосіб приготування тіста: 0,5 л води, 50 г свіжих дріжджів, 1 яйце, 1 скл. цукру, щіпка солі, 2 ст. л. олії, 2,5 скл. борошна.

Спосіб приготування: воду підігріти приблизно до 30 градусів. Розчинити у ній дріжджі. Додати цукор та сіль, розмішати. Додати яйце, олію та борошно. Замісити м’яке тісто. Прикрити серветкою. Залишити у теплому місці на 1 годину, щоб тісто підросло. Коли підросте, збити його рукою. Залишити ще раз підростати на 30-40 хв. Тісто для пампушок готове. Розкачуємо товщиною приблизно 1-2 см. Вирізаємо пампушки круглої форми. Залишити підростати ще на 30 хв. Олію для смаження налити у глибоку ємність та розігріти. Смажити пампушки з обох сторін по кілька хвилин до золотистого кольору і викласти на паперовий рушник, щоб забрати зайвий жир. Охолодити і за бажанням посипати цукровою пудрою.

Пампушки з часником

Інгредієнти для тіста: дріжджі сухі – 1 ст. ложка (16 г), борошно – 3,5 склянки (550 г), масло – 50 г., молоко – 300 г., цукор – 50 г., яйце – 1 шт., сіль – 1/2 ч. ложки, для змащування: яйце – 1 шт., соус часниковий: часник – 30-40 г., олія – 2 ст. ложки, сіль – 1/2 ч. ложки, вода або квас – 180 г.

Деталі приготування опари: дріжджі висипати в 50–100 г теплого молока і  залишити, не перемішуючи, на 10-15 хв. Потім розчин добре перемішати з борошном та цукром. Замісити опару та дати їй підійти в теплому місці 20-30 хв. В опару додати всі інші інгредієнти, замісити тісто та поставити його в тепле місце на 20-30 хв.

З готового тіста скатати кульки вагою 25-30 г, покласти їх у форму близько одна біля одної або на лист по одній або по декілька штук разом та дати підійти їм в теплому місці 20-30 хв. Змастити пампушки яйцем та випікати 15-20 хв. при температурі 180-190 С. Готові пампушки полити часниковим соусом.

Джерело: Файне місто

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Як приготувати тернопільські пампухи