Коли переводять годинники на літній час в Україні 2018

Перехід на літній час у 2018 році традиційно відбудеться в останню неділю березня. Розповідаємо, коли і куди переводити стрілки годинника в Україні, та звідки взагалі взялася така традиція.

Ми переводимо годинник на літній час згідно з постановою Кабінету міністрів 1996-го. Таким чином, перехід на літній час в Україні уже понад 20 років відбувається в останню неділю березня. Підготували для відповіді на найпоширеніші запитання про переведення годинників.

Коли в Україні переводять годинники на літній час 2018

У 2018 році переведення годинників традиційно пройде в останню неділю березня. Цього року перехід на літній час відбудеться в ніч з 24 на 25 березня.

Як перевести годинник на літній час?

Якщо ви не знаєте, куди переводити стрілки годинника, мусимо вас засмутити. Їх слід повернути о 3-й ночі на годину вперед, тому нам доведеться прокидатися раніше. Хоча, зрозуміло, кількість годин у добі залишиться незмінною, тому не хвилюйтеся! Якщо заздалегідь підготуєтеся до переходу “літній режим” дня – зможете звикнути до нового часу та не спізнюватися зранку на роботу.

Чому виникла традиція переведення годинників?

Переводити стрілки годинника двічі на рік вирішили у Великобританії ще в 1908 році. Англійці запровадили цю традицію з метою більш раціонального використання світлої пори доби.

Тобто основна ціль існування зимового та літнього часу – економія енергоресурсів. Уже в 1918 році до Британії долучилися Штати, трохи згодом – решту країн, які після Першої світової війни мусіли заощаджувати на всьому. У колишньому СРСР, в тому числі й Україні, почали переводити годинники аж в 1981-му.

Чи переводять годинник на літній час у світі?

Наразі перехід на зимовий і літній час здійснюють у понад 80 країнах світу. Зокрема, переводити стрілки продовжують практично всі держави-члени Євросоюзу, а також окремі держави Азії, Африки та Америки.

В Україні ж ледь не щороку спалахують дискусії про скасування цього правила, тому чи будуть переводити годинник на літній час у 2018-му – теж було під питання. У результаті влада України вирішила нічого не змінювати, тому ми досі маємо як літній, так і зимовий час. Прикметно, що ще 161 країна, наприклад, Китай, Росія, Гвінея, Алжир, Афганістан, В’єтнам та інші, стрілки годинника не переводять.

Літній час: за і проти

Суперечки про те, потрібне сезонне переведення стрілок годинника, почалися так давно, що, здавалося б, повинні були вже вщухнути. Однак прихильникам і противникам літнього часу досі є що сказати один одному, адже в світі раз у раз проводяться дослідження, які доводять рацію і тих, і тих.

Так, прихильники переведення годинника стверджують, що цей захід дає змогу економити енергоресурси. Противники ж цієї ідеї запевняють, що ніякої економії насправді немає. Більш того, на їхню думку, переведення стрілок призводить до додаткових затрат, адже переводити потрібно не тільки годинник, але і переналаштовувати різне обладнання та прилади (електролічильники тощо). Найзапекліші суперечки тривають у медичних колах.

Одні лікарі запевняють, що маніпуляції з часом негативно позначаються на біоритмах організму і на самопочутті людей. Вони відзначають, що зимовий час ближчий до астрономічного, відтак – більш сприятливий для життя і здоров’я людини, ніж літній. Інші доводять, що зміна на одну годину особливої ​​ролі не грає, а астрономічний час в сучасному світі не так вже й важливий, адже люди зараз практично не залежать від природних факторів.

Джерело: maximum.fm

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Коли переводять годинники на літній час в Україні 2018