Міністр соцполітики хоче додати грошей тим, хто багато працював, але мало заробляв

Уряд обіцяє ще одне підвищення пенсій – тим, у кого вони залишилися мізерними після осучаснення. Про це заявив міністр соцполітики Андрій Рева. За його словами, йдеться про тих людей, хто багато працював, але отримував маленьку зарплату. А нинішня формула розрахунку пенсій враховує “трудодні” менше, ніж заробітки. Термінів підвищення міністр не назвав, як і способів підвищення, згадавши лише, що Кабмін такий механізм розробляє, пише видання “Сегодня”.

Кому недодали? За інформацією Пенсійного фонду, з майже 12 млн пенсіонерів надбавку отримали 86%. До останніх 14% потрапили люди, у яких пенсія навіть після перерахунку не змінилася через невеликий стаж роботи і низьку зарплату, що не дотягує до середньої зарплати по країні на той час. Також серед них ті, хто отримує спец пенсії, – науковці, держслужбовці тощо (крім силовиків), адже закон про пенсреформу не передбачає їх перерахунку. Але зазвичай такі пенсії становлять 3-5 тис. грн.

До 40% пенсіонерів (майже 4,8 млн осіб), які отримали мінімальну надбавку (до 200 грн), увійшли низькооплачувані, про які згадав міністр.

“Це люди, які все життя тяжко працювали в колгоспах за “трудодні”, ті, хто працювали санітарками та фельдшерами, і інші, які відпрацювали по 30 років і більше. Ми обов’язково забезпечимо їх право на гідну пенсію”, – пообіцяв Рева.

Згідно з даними Держстату щодо зарплат за 1940-1991 рр., заробітки в агросекторі в усі часи були нижчі, ніж в промисловості,в 2,5-3 рази. Тому колгоспники і робітники радгоспів, крім трактористів, комбайнерів, яким платили в 2-3 рази вище середнього, отримали мінімальні надбавки, потрапивши до 40%.

Аналіз зарплат в Україні за галузями за 1992-2017 рр. показує, що до 40% тих, хто отримали мінімум, потрапили також медсестри, лікарі, вчителі, бухгалтери, які більшу частину життя працювали при СРСР, рибалки, лісники.

Кому дали більше? Надбавку в 400-500 грн отримали робочі-верстатники, будівельники, дорожники зі стажем роботи понад 40 років, механізатори. Від 500 до 1000 грн надбавки отримали начальники цехів, директори виробництв, професори вузів (якщо це не наукова пенсія). Несподівано серед щасливчиків опинилися і ті, хто отримував пенсії по 949 грн через неповний трудовий стаж (менше 15 років). Їм додали аж по 503 грн (+53%) до мінімальної пенсії в 1452 грн.

Понад 2000 грн надбавки отримали робітники гарячих цехів (ливарники, зварювальники) і шкідливих виробництв (хімпром), шахтарі, моряки, метробудівці, банкіри. Нарешті, найвищі надбавки – понад 4500 грн – менше ніж у 1% пенсіонерів, які мали зарплати на порядок вищі за середні по країні і великий стаж. До них відносяться льотчики-випробувачі, шахтарі зі стажем більше 20 років, авіатори. Багато з цих людей нагороджені орденами, удостоєні звань Герой Соцпраці, Герой України, “заслужений”, “народний”, за які належить надбавка до пенсії в розмірі 20-40% від прожиткового мінімуму для працездатних (зараз 1247 грн).

“Потрібні єдині правила розрахунку”. Експерти з пенсій неоднозначно оцінюють ініціативу міністра соцполітики про додатковий перерахунок пенсій. Так, за словами екс-голови Пенсфонду, а нині незалежного експерта Віктора Колбуна, це буде відхід від єдиних принципів перерахунку та осучаснення пенсій, затверджених новим законом про пенсійну реформу.

“Те, що трудівникам хочуть збільшити пенсії, це добре, але правила мають бути єдиними для всіх, інакше вийде зрівнялівка, – роз’яснив нам Колбун. – Якщо пристати на пропозицію міністра соцполітики, то нівелюється цінність висококваліфікованої праці: образно кажучи, і землекоп, і професор можуть отримувати майже однакові пенсії”.

Стосовно механізму перерахунку пенсій малооплачуваним, то Колбун допустив, що для них можуть залишити нинішній коефіцієнт за стаж (з 1 січня 2018 року він знизиться з 1,35 до 1), щоб арифметично збільшити їх нинішні пенсії на 25%. Але експерт проти доплати за рахунок коштів Пенсфонду, він пропонує, щоб держава виплачувала таким людям якусь соцдопомогу з держбюджету.

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Міністр соцполітики хоче додати грошей тим, хто багато працював, але мало заробляв