“Нове підвищення цін на газ”: до чого слід готуватися українцям

В Україні ціна на газ для населення може підвищитися на 60-65%, а соціальна норма – скоротитися.

Такі установки можна знайти в пропозиціях НАК “Нафтогаз України”, повідомляє агентство “Українські новини” з посиланням на власні джерела.

За даними агентства, “Нафтогаз” пропонує встановити окремі ціни за газ, спожитий в межах соціальної норми, і газ, спожитий понад норму. При цьому говориться, що соціальна ціна збережеться для тих, хто досягне 15% економії, тобто фактично йдеться про скорочення соціальної норми на 15%.

На сьогодні соціальна норма для житлових будинків з центральним опаленням становить 3,3 кубометра на людину на місяць, без центрального опалення – 5,4 кубометра. Економія в 15% передбачає, що домогосподарство витрачатиме на місяць не більше 2,8 кубометра і 4,6 кубометра відповідно (на одного члена родини).

Зараз для населення діє єдина ціна і на соціальний газ, в межах якої виплачується субсидія, і на газ понад цю норму (для всіх категорій населення). “Нафтогаз України” пропонує залишити чинною соціальну ціну – 6,96 грн за 1 кубометр, а всім іншим побутовим споживачам підняти ціну на газ з 1 червня 2018 року – до 10,99 грн, а з 1 жовтня – до 11,47 грн за кубометр.

Якщо ці пропозиції “Нафтогазу” будуть прийняті, для багатьох українців ціна на газ зросте спочатку на 58%, а потім – ще на 4,4%. Таким чином, після 1 жовтня газ для населення коштуватиме на 65% більше, ніж зараз, і зрівняється за ціною з тарифами для промислових підприємств.

Нагадаємо, підвищення ціни на газ до рівня ринкових – одна з обов’язкових вимог Міжнародного валютного фонду для продовження програми кредитування. Однак Україна вже більше року відкладає виконання цього пункту, пропонуючи натомість м’якші варіанти підвищення цін. Зокрема, уряд готовий був піти на підвищення ціни на газ для населення на 3% щокварталу.

Однак в МВФ порахували такі темпи зростання ціни недостатніми. За інформацією “Українських новин”, пропозиція “Нафтогазу” також може не сподобатися МВФ, оскільки в ній, незважаючи на істотніше підвищення, все ж зберігаються різні ціни для пільговиків та інших категорій населення.

Точно прорахувати, наскільки зростуть суми в платіжках, неможливо, поки не буде визначено механізм цього підвищення, каже директор енергетичних програм Центру світової економіки і міжнародних відносин Валентин Землянський.

“Чи збережеться соціальна ціна для теплокомуненерго? Як вирішуватимуть, кому рахувати за соціальною ціною, а хто повинен платити по повній програмі? Поки це незрозуміло, а значить, невідомо, як зміняться ціни на гарячу воду і опалення.

Можуть порахувати за площею. Є соціальні норми площі: 60 “квадратів” на квартиру і 120 – на будинок. Якщо помножити їх на норми для опалення – вийде, що на місяць домогосподарство, наприклад, зможе купити близько 500 кубометрів газу за пільговою ціною, а все, що понад – за комерційною.

Можуть рахувати просто за нормами споживання. Тоді для енергоефективних будинків взагалі добре, тому що вони споживають менше, ніж 5 “кубів” на квадратний метр”, – розмірковує експерт.

Джерело.

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

“Нове підвищення цін на газ”: до чого слід готуватися українцям