Прорив у подоланні безпліддя! Науковці вперше виростили яйцеклітину за межами жіночого тіла

Яйцеклітину, яка після запліднення може стати ембріоном, уперше виростили в лабораторних умовах науковці Единбурзького університету.

би виростити яйцеклітину за межами жіночого організму, дослідники використали фрагменти тканин яєчників, які взяли за допомогою біопсії, йдеться на The Independent.

Зараз лабораторно вирощені яйцеклітини перебувають на фінальній стадії дозрівання. Зараз достеменно невідомо, чи вдасться виростити здоровий ембріон.

Ця робота дослідників під керівництвом професорки Евелін Тайлер стала результатом попередніх розробок, які тривали понад 30 років.

Етапи лабораторного вирощування яйцеклітини. Фото independent.co.uk

Попередньо науковці проводили аналогічні процедури вирощування яйцеклітин винятково на тваринах.

Для своєї розробки Тайлер з колегами використала фрагменти тканин яєчників 10 жінок віком від 25 до 39 років, які народжували за допомогою кесаревого розтину.

Річ у тому, що жінки народжуються з незрілими яйцеклітинами, які містяться у клітинах фолікула яєчника, але лише деякі з них вивільнюються протягом життя жінки.

Ці клітини фолікула із яйцеклітинами дуже чутливі до зміни гормональних рівнів та інших факторів упродовж свого розвитку.

Із великої кількості фолікул дослідникам вдалося виростити 54 яйцеклітини, з яких лише 9 потенційно можуть перерости у здоровий ембріон після запліднення.

Евелін Тайлер розповіла: “Якщо нам тепер вдасться довести, що ці яйцеклітини можуть ефективно запліднюватися, з’явиться багато способів у майбутньому подолати проблему безпліддя“.

Після того, як команда Тайлер із Единбурзького університету вперше виростила яйцеклітину в лабораторії, дослідники тепер займаються розробкою подальших етапів запліднення та аналізують, наскільки здоровим може бути ембріон, вирощений у такій “зовнішній” яйцеклітині.

Результати досліджень науковці планують апробувати на жінках, які перенесли хіміо- або радіотерапію, а також на тих, хто хоче народити у період менопаузи.

Якщо чесно, ми не впевнені, що все вдасться, принаймні зараз. Нам потрібно багато попрацювати, особливо у питаннях безпеки для здоров’я“, – додала Тайлер.

Та перш ніж команда науковців з Единбурга всерйоз займеться таким “зовнішнім” заплідненням, їм доведеться з’ясувати доволі багато етичних питань.

Джерело: “Українська правда. Життя

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Прорив у подоланні безпліддя! Науковці вперше виростили яйцеклітину за межами жіночого тіла