Свій лікар з квітня і “гроші за пацієнтом”. Вступила в дію медреформа Супрун

У вівторок, 30 січня, набув чинності Закон України “Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення” .

Тепер є законні підстави прийняти низку рішень, щоб вчасно реалізувати заявлений раніше план реформування первинної ланки охорони здоров’я”, – повідомляє прес-служба МОЗ.

Закон, який вступив у силу, означає, що “гроші підуть за пацієнтом”.

Якщо раніше з бюджету фінансували утримання лікарні, то тепер держава буде оплачувати медичну послугу, яку отримав конкретний пацієнт.

До гарантованого державою пакету входять не лише медпослуги, а й лікарські засоби.

Пацієнт також сам обиратиме собі сімейного лікаря без прив’язки до прописки, а за його обслуговування медику платитиме держава.

Ми зможемо вибрати лікаря первинної допомоги (сімейного лікаря, терапевта, педіатра) і підписати з ними Декларацію з квітня 2018 року.

Міністерство уже готується до створення Національної служби здоров’я – вона укладатиме договори із закладами охорони здоров’я та закуповуватиме у них послуги медичного обслуговування людей.

Цей орган має бути незалежним від лікарень, місцевої влади чи МОЗу.

Міністерство охорони здоров’я каже, що тепер може оголосити конкурс на посаду голови Національної служби здоров’я та двох його заступників.

Відомство планує, що службу створять і вона почне роботу до липня цього року.

Також розпочали процес автономізації медзакладів – перетворення медичних закладів у комунальні некомерційні підприємства.

У такому статусі вони зможуть укласти договори з Національною службою здоров’я України та отримувати пряме фінансування за надані послуги з Держбюджету.

А ще лікарні зможуть самі вирішувати, що їм потрібно. Втім, для автомізації є певні загрози.

Джерело: “Українська правда. Життя

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Свій лікар з квітня і “гроші за пацієнтом”. Вступила в дію медреформа Супрун