Синоптики розповіли про температурні рекорди цієї зими

Кінець робочого тижня ознаменується початком календарної зими. Літо-2017 давало українцям безліч температурних сюрпризів: всього за кілька днів температура повітря коливалась від “навіть кондиціонер не допомагає” до “де ж моя тепла осіння куртка”. Чого чекати від зимового сезону і чи можливі нові погодні аномалії, розбирався “Апостроф“.

Згідно з даними Укргідрометцентру, перші два дні календарної зими не матимуть нічого спільного зі справжньою зимою. Так, морози до 2 градусів будуть спостерігатися тільки на заході України, та й то в нічний час. У центрі, на півночі та сході температура не падатиме нижче нуля, а на півдні країни в Одеській і Миколаївській областях будуть весняні +11-12 градусів.

За словами завідувача відділом синоптичної метеорології Українського гідрометеорологічного інституту Віри Балабух, цього року на нашу країну взагалі чекає не сувора зима.

“Якщо подивитися на дані світових прогностичних центрів, то за всіма прогнозами, а ця тенденція зберігається протягом останнього періоду, на території України очікується тепла зима. Температура повітря буде на 2-3 градуси вище норми”, – сказала синоптик “Апострофу”.

Правда народний синоптик Леонід Горбань прогнозує морозний грудень.

“У перших числах грудня на українців вже чекають легкі морози: нічні 3-4 градуси нижче нуля, вдень близько нуля. Так буде тривати до 4 грудня. З 4 по 7 грудня очікується відлига – 2-3 градуси тепла. З 10 по 22 грудня знову будуть морози, але на нас чекають “гойдалки”. Так, з 10 по 15 грудня очікується 3-5 градусів нижче нуля, а до 16-17 грудня прийдуть сильніші морози: мінус 11-16 градусів. З 23 по 26 грудня знову очікується відлига, але з 28 числа повернуться морози, хоч і не дуже сильні – мінус 3-6 градусів”, – резюмував Горбань.

Крім того, народний синоптик спрогнозував і погоду на Новий рік.

“Під Новий рік на нас чекає 5-7 градусів морозу. Що стосується опадів, то сніг очікується 2,3 грудня, потім з 14 по 17 і 27-28 грудня. Є надія, що Новий рік буде з легкими морозами і снігом”, – сказав Горбань.

Балабух додає, що зима-2017-2018 може побити всі рекорди температурних режимів.

“Тенденція істотного підвищення температури за місяць, за зиму і, в кінцевому підсумку, за сезон, спостерігається з середини 70-х років минулого століття. Це глобальні тенденції, які стосуються, природно, і України, – підкреслила синоптик. – Найбільші зміни, найбільше зростання температури спостерігається саме взимку і влітку. При цьому для зими також характерне істотне зростання саме мінімальної температури. Найтепліше у нас останнє десятиліття, зокрема останні три роки: 2015-й, 2016-й і, можливо, 2017-й стануть найтеплішими роками за весь період спостережень. Наші зими стали значно теплішими, ніж були 20-40 років тому”, – підкреслила Балабух.

На думку співробітника гідрометеорологічного інституту, не можна однозначно відповісти на питання: тепла зима – це добре чи погано.

“Дивлячись для чого. Що таке взагалі зима – це коли середньодобова температура переходить через позначку нуль градусів. Якщо така температура тримається не три місяці, а три тижні, то, напевно, це зовсім не погано, особливо для нашого житлово-комунального сектора. Адже запасів вугілля і газу потрібно витратити значно менше, ніж під час суворої зими. Але, з іншого боку, якщо температура коливається в межах 5 градусів, зростає ризик простудних захворювань. Крім того, за високої температурі рослини не припиняють період вегетації, а якщо різко відбувається похолодання, вони просто можуть загинути “, – нарікає Балабух.

 Леонід Горбань же запевняє, що міцні морози прийдуть в Україну, але вже в 2018 році.

“Перші три дні січня будуть легкі морози – 3-4 градуси, потім до 6 січня вночі очікується 2-3 градуси морозу, а вдень від нуля до +1. Далі аж до 13 січня будуть вже міцні морози: середньодобова температура опуститься до мінус 12 градусів, тобто вночі буде 15-17 градусів морозу гарантовано, – запевняє народний синоптик. – З 16-17 січня очікується дводенна відлига, а з 18 по 23 січня будуть найсильніші морози. Температура буде поступово знижуватися, а до 21-22 січня стовпчик термометра покаже мінус 25 градусів. 24-25 січня знов відлига, і з 26 січня і до кінця місяця знову будуть морози, але не сильні – 4-6 градусів. Сніг очікується з 4 по 7 січня, з 12 по 14, а з 14 по 16 буде мокрий сніг з дощем”.

У лютому, за словами Горбаня, на українців також чекає нестабільна погода: “З 1 по 3 лютого очікуються морози на рівні 5-7 градусів вдень і 8-11 вночі. З 10 лютого знову відлига: +1-+3 градуси, а потім до кінця місяця будуть морози. Їх пік очікується до 18 лютого, коли знову буде до 20-25 градусів морозу. Але така холодна температура протримається кілька днів – до 21 лютого. А потім істотно потеплішає: 6-7 градусів морозу. Сніг очікується з 2 по 3 лютого, потім сніг з дощем 7 лютого, потім знову буде сніг – 14-15 і з 22 по 25 лютого”.

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Синоптики розповіли про температурні рекорди цієї зими