1. Тефтелі з підливою
Складові:
- нежирний яловичий фарш – 0,5 кг
- цибуля – 1 шт.
- яйце – 1 шт.
- вода – 100 мл
- сметана – 2 ст. л.
- панірувальні сухарі – 2 ст. л.
- сухий кріп
підлива:
- гриби – 200 г
- часник – 3 зубчики
- борошно – 2 ст.л.
- вода – 1,5 ст.
- сіль
- олія для смаження
Спосіб приготування:
Сметану перемішати з сухарями, водою і змішати з іншими продуктами для тефтелей. Масу ретельно вимісити, а потім відбити. Зліпити невеликі кульки, обсмажити їх на великому вогні. Мета обсмажування – не довести до готовності, а отримати корочку, нехай навіть вони всередині залишаються сирими. Перекласти їх у форму і запекти. Це займе десь 15 хвилин при 200 С.
Приготувати підливу. Часник розчавити, але так, щоб він тримав форму. Можна приплющив бічною стороною ножа. Обсмажити його кілька хвилин, потім витягти, а в олію перекласти і обсмажити гриби, нарізані скибочками, а трохи пізніше додати подрібнену цибулю. Долити масло, що залишилося від обсмажування тефтелей, всипати борошно і підрум’янити його. Потім влити воду, посолити і проварити кілька хвилин до загустіння підливи. Гарнірувати тефтелі можна відвареним рисом, картоплею.
2. Тефтельки з рисом
Складові:
- фарш – 0,5 кг
- рис – 0,5 ст.
- сіль
- цибуля – 1 шт.
- перець чорний мелений
заливка:
- сіль
- сметана – 200 г
- вода
- томатна паста – 1 ст. л.
Спосіб приготування:
Цибулю подрібнити. Рис або відварити до напівготовності, або замочити на годину. Змішати рис, фарш, цибулю, сіль, перець. Зробити кульки (близько 4-5 см в діаметрі) і викласти в сковороду, змащену сметаною.
Змішати компоненти для заливки, додати води, може стакан, може трохи більше. Потрібно, щоб соус покривав тюфтельки майже з головою. І тушкувати на середньому вогні близько тридцяти хвилин.
3. Тефтелі в томатному соусі
- Фарш – 0,4 кг
- Сир – 100 г
- Яйце – 1 шт.
- Цибуля – 1 шт. крупного
- Часник – 2 зубчики
- Хліб – 2-3 скибочки (100-150 г)
- молоко або вершки – 2 ст. л.
- зелень
- готова гірчиця – 1 ч. л.
- сіль, спеції
соус:
- Помідор – 2 шт. великих
- цибуля – 2 шт.
- солодкий перець – 2 шт.
- морква – 1 шт.
- кетчуп – 3 ст. л
- томатна паста – 2 ст. л
- крохмаль і цукор – по 1 ст. л
- сіль
- зелень
- чорний мелений перець
- часник – 2 зубчики
- вода або бульйон – 300 мл
Приготування:
Подрібнити цибулю і часник (на тертці, блендером). Додати м’ясний фарш і вимочений у воді (або молоці) і віджатий хліб. Вимісити. Наступним етапом додати яйце, сир і гірчицю. Порізати зелень, влити молоко і ще раз вимісити. На заключній стадії посолити, посипати перцем. На цьому можна обмежитися, а можна додати інші спеції – мускатний горіх або прованські трави, наприклад. Скачати тюфтельки улюбленого розміру. Можна як котлети або трохи менше. Головне, щоб вийшли кругленькі колобочки. Обваляти їх у борошні, обсмажити і на якийсь час відкласти в сторону.
Приготувати соус. Для нього важливо нарізати або натерти інгредієнти якомога дрібніше. Отже, розжарити олію. Обсмажити в ній злегка цибулю, додати натерту моркву, ще парочку хвилин посмажити, покласти болгарський перець і томати і ще трохи обсмажити. Далі додати цукор, сіль, кетчуп і томат. Протушкувати овочеву суміш хвилини три.
Крохмаль розвести в 50 мл води і влити в соус. Перемішати, долити воду або бульйон (можна з кубика), покришити зелень і покласти подрібнений часник. Закрити соус кришкою і тушкувати 10 хвилин. Настає відповідальний момент: в соус занурюються тефтелі. Потрібно, щоб вони були покриті їм повністю. Закрити ще майже готову страву кришкою і протушкувати 15 хвилин. Подавати з будь-яким гарніром – рисом, овочами, картоплею.
4. Тефтели в сметанному соусі
Складові:
- Фарш – 0,5 кг
- черствий білий хліб – 150 г
- цибуля – 2 шт.
- яйця – 2-3 шт.
- сіль перець
соус:
- Сметана – 200 г
- Борошно – 2 ч. Л.
- сіль
- вода або м’ясний бульйон – 100 мл
Приготування:
Хліб вимочити в воді (молоці), злегка віджати. У молоці буде смачніше, але можна і в воді. Якщо м’ясо будете прокручувати через м’ясорубку, пропустіть разом з ним також вимочений хліб і цибулю – смажений або сирий. Яйця збити і ввести в фарш. Саме збиті яйця роблять тефтелі ніжними і соковитими. Додати сіль і перець. Фарш добре вимісити і, для легкості, трохи збити. Скачайте кульки, обваляти в борошні, обсмажити. Розмір їх невеликий, тому вони обсмажуються до повної готовності. Тефтелі перекласти в казанок.
Для соусу змішати сметану, бульйон (або воду), сіль, і борошно. Залити цією масою тефтелі і тушкувати п’ять хвилин.
5. Тефтели в духовці
Складові:
- фарш м’ясний – 0,5 кг
- сир – 150 г
- яйце – 1 шт.
- цибуля – 1 шт.
- сіль перець
соус:
- Помідори – 4-5 шт. великих,
- Цукор – 1 ч. л.
- сіль перець
Приготування:
Нарізати дуже дрібно цибулю, натерти сир. Все змішати з фаршем, сіллю і перцем. Зняти шкірку з помідорів, м’якоть дрібно нарізати. Можна зробити швидше – розрізати томат на половинки і натерти на тертці. М’якоть поступово стирається, а шкурка залишається в руках. Томатну масу трохи присолити, додати цукор. Тут потрібно пробувати. Якщо помідори солодші, цукру покласти трохи менше, і навпаки. Покладатися потрібно на свій смак. Можна додати трав або запашного перцю. Приправлену масу з помідорів вилити в форму і поставити в духовку, або тушкувати на плиті хвилин 10, щоб виділився сік. Так, такий ось цікавий поворот подій.
Поки томати пускають сік, зліпити тюфтельки мокрими руками і занурити в тушковану помідорні масу. Запікати 30 хвилин до готовності (200 С).
6. Тефтелі в мультиварці
Складові:
- Фарш – 0,5 кг
- сіль
- яйце-1
- перець мелений
- рис – 0,5 ст.
- цибуля – 1 шт.
соус:
- лавровий лист, сіль, спеції.
- вода або бульйон – 400 мл
- борошно, майонез, сметана, кетчуп (томатна паста) – по 2 ст. л.
Спосіб приготування:
Рис відварити. Цибулю подрібнити і змішати з іншими компонентами для тефтелів. Зліпити кульки і укласти в чашу.
У мисці ретельно змішати всі інгредієнти для соусу і залити ним тюфтельки. Включити режим «тушкування» на 1 годину.
Тефтелі – корисні поради досвідчених кулінарів:
- Тефтельки вийдуть смачнішими, якщо брати не покупний фарш, а самостійно приготувати з м’яса. Він виходить більш соковитим, тому що в ньому зберігається м’ясний сік.
- Щоб тефтелі були соковитими і пишними, в фарш додають вимочений хліб – він вбирає м’ясний сік, не дозволяючи йому вийти назовні. Краще використовувати черствий хліб, тому що свіжий надає тефтелі не надто приємну клейкість.