«Вартість не більше 50 євро, раз на три доби»: Верховна Рада в десять разів обмежила безмитне ввезення товарів через кордон

7 грудня Верховна Рада внесла поправки до Митного кодексу, якими в десять разів обмежила безмитне ввезення товарів через кордон.

Тепер «човниковий» бізнес у прикордонних районах може стати зовсім не вигідним. З іншого боку, на кордоні можуть розквітнути нові контрабандні і корупційні схеми. А в результаті за все заплатить кінцевий споживач, тобто пересічні українці, пише «zik.ua«.

Якщо Президент підпише відповідний закон, то вже з 1 січня 2018 року безкоштовно можна буде завозити на територію України товари вартістю не більше 50 євро і вагою не більше 50 кілограм один раз на три доби.

При цьому громадянин має перебувати за кордоном понад 24 години. Тобто не можна буде повертатися з товаром у той же день, а треба буде пересидіти добу, скажімо, в Польщі, чому, очевидно, будуть несказанно раді польські хостели і готелі.

Наразі, як відомо, дозволяється ввезення товарів на 500 євро. І цим користуються жителі прикордонних районів, так звані «човники», які заробляють на життя тим, що перевозять різноманітні товари через західний кордон, або просто їздять туди на закупи для власних потреб.

Та новоприйняті митні правила ставлять під загрoзу не лише «човниковий» бізнес, а й можливість вигідно купувати закордонні товари через інернет.

До 2013 року українці могли безмитно купувати за кордоном і отримувати поштою товари на суму 300 євро. Пізніше ліміт був знижений до 150 євро. А тепер тільки три посилки на місяць на суму 150 євро кожна можна купити без мита – четверта уже буде йти з 20% ПДВ.

Поштові оператори навіть звернулися до Президента Петра Порошенка із закликом ветувати ухвалені парламентом зміни. Оператори вважають, що такі норми призведуть до розширення тіньових моделей доставки товарів на «третіх» осіб і використання неофіційних каналів. А гендиректор «Укрпошти» Ігор Смілянський заявив, що нові правила щодо посилок з-за кордону будуть неефективними та затратними для країни.

Опитані інформагенцією ZIK експерти також схиляються до думки, що нові митні правила призведуть радше до появи нових контрабандних схем, а не до збільшення надходжень до державного бюджету. А заплатить за все врешті споживач – адже ціни на завезенні з-за кордону товари зростуть.

«Основна контрабанда – не в сумочках, а у фурах і вагонах»

Голова Комітету економістів України Андрій Новак вважає, що зміни до Митного кодексу, які стосуються обмеження перевезення товарів через кордон, – це удар нижче пояса для малого і середнього бізнесу, а також споживачів, які активно купують товари в інтернеті:

– І це удар нижче пояса жителям усіх прикордонних територій, які для того, щоб купити продукти чи промислові товари за дешевшою ціною, перетинали кордон з Польщею, Словаччиною, Угорщиною. Не можна зрозуміти логіку прийняття цього рішення, тому що ніяких особливих додаткових надходжень до державного бюджету ці зміни не принесуть, а призведуть тільки до проблем для певних категорій населення.

Якщо наші законодавці хотіли таким чином побороти незаконний імпорт, то треба сказати, що основна контрабанда здійснюється не в сумочках і рюкзаках простих громадян, а здійснюється у фурах і вагонах. Саме там владі треба шукати шляхи для зменшення чи приборкання контрабанди і резерв для додаткових надходжень до державного бюджету.

«Нововведення дуже на руку нечесним митникам»

Голова ГО «ЗАВТРА» («Західноукраїнська асоціація власників транзитних авто») Роман Тузяк прогнозує, що якщо ці зміни набудуть чинності, то пoмрe таке явище, як «дешеві закупи в Польщу», водночас на кордоні зростуть черги, а в митників і прикордонників з’являться нові корупційні схеми:

– Черги однозначно зростуть, тому що система митного контролю є технічно і морально застаріла. У митників немає навіть сканерів паспортів, уся інформація вводиться вручну. Черги вже зросли через паспортні нововведення, бо раніше митницею оформлявся тільки водій, зараз водій і всі пасажири.

Важко уявити, скільки часу тепер займе оформлення, коли норма безмитного ввезення зменшиться в 10 разів. Окрім того, митниця не має реальної можливості відслідковувати час перебування кожної конкретної особи за кордоном, для цього їм потрібно отримати інформацію від прикордонників, а це, знову ж таки, додатковий час.

Частина людей, можливо, і перестане займатись тим бізнесом, проте я більш ніж упевнений, що це призведе до появи нових схем.

Наприклад, схема безмитного ввезення може виглядати так: водій їде в Польщу, завозить туди «піджаків», там їх залишає на добу в хостелі. У цей же день він повертається додому з товаром і «піджаками», які вже відбули там добу. Наступного дня він бере вже інших «піджаків» і повертається з товаром і тими людьми, яких він завіз вчора. Це я навів законну схему, але я переконаний, що такі нововведення дуже на руку нечесним митникам і що це лише призведе до збільшення корупції. Але в результаті за все заплатить кінцевий споживач.

Колись, як депутати збільшили норму безмитного ввезення товарів до 500 євро (1000 євро у випадку завезення авіаційним транспортом), вони це пояснювали тим, що наш народ почав жити краще і хороший костюм десь так і коштує. Отож, логіку теперішнього рішення взагалі важко пояснити.

Цікаво, чи депутати розмитнили свої костюми, мешти, годинники і айфони, куплені під час шопінг-вікендів?

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

«Вартість не більше 50 євро, раз на три доби»: Верховна Рада в десять разів обмежила безмитне ввезення товарів через кордон