З 2018 року в Україні кардинально змінили правила прийому дітей до першого класу

З 2018 року в Україні кардинально змінили правила прийому дітей до першого класу – якщо раніше головними критеріями для спеціалізованих загальноосвітніх установ були результати конкурсу, то тепер пріоритет буде мати адреса прописки майбутнього школяра. Про це повідомляє “Соцпортал”, передає “Обозреватель”.

Відповідні зміни вступили в силу після прийняття нового закону “Про освіту”. Згідно з документом, за кожною школою буде закріплена певна територія. Діти, які проживають у її межах, досягнувши шестирічного віку гарантовано отримують місце в цьому навчальному закладі, незалежно від того, чи є він спеціалізованим чи звичайним. Якщо в будь-якій іншій школі після прийому закріплених за нею дітей залишаться місця, то можна відправляти дитину туди. Однак у такому випадку вже буде проводитися конкурс.

За словами завуча молодших класів однієї зі шкіл Києва, інформацію про прив’язку шкіл до певних адрес варто очікувати в кінці березня, а дізнатися її можна буде в самих навчальних закладах, у районних управліннях освіти або на їх сайтах. У квітні та травні, найімовірніше, будуть прийматися документи від дітей за місцем проживання, після 1 червня – від інших.

Поки ж педагог порадила батькам готувати всі необхідні документи, зокрема медичні. Оригінали потрібно буде надати найближчій школі від будинку, а в інші можна буде подавати копії.

Як зазначає співатор нового закону, аналітик центру CEDOS Ірина Когут, Міністерство освіти зараз працює над новими умовами зарахування дітей, тому деякі положення ще не прописані. На цей момент точно відомо, що закріплена школа буде одна, а не дві-три найближчі. Також, можливо, спростять зарахування до школи, якщо там уже навчаються старші брат або сестра дитини. Однак поки все це знаходиться на стадії обговорення.

“Для дітей з особливими потребами буде окрема процедура. Що стосується пільгових категорій, поки складно сказати, але я сумніваюся, що для них будуть окремі умови зарахування”, – зазначає Когут.

Однією з цілей нового порядку зарахування до початкової школи є рівномірний розподіл навантаження на вчителів і формування класів до 30 дітей. Це повинно підвищити якість навчання, проте виконати норму зможуть поки не всі.

“На жаль, Міносвіти взагалі не може впливати на те, скільки шкіл будується. Це за законом і старим, і новим. Відповідальність лежить на місцевій владі, яка не справляється. Тобто навіть якщо Міносвіти захоче, не може наказати будувати школи. Воно навіть не може якось карати місцеві управління освіти, якщо в школах переповнені класи (що є порушенням закону), оскільки управління – частина місцевої влади, вони не підпорядковані міністерству”, – підкреслює Когут.

Ще одним важливим моментом є те, що новий закон передбачає, що протягом п’яти років школи змінять статути і стануть відповідати трьом передбаченим типам навчальних закладів – початковій школі, гімназії (5-9 класи) і ліцею (10-12 класи).

“У початкову не буде відбору, щодо гімназій поки не визначено, але, ймовірно, теж не буде, до ліцеїв відбір можливий, але яка процедура – теж не визначено поки. Установи зможуть існувати як об’єднання початкової школи, гімназії та ліцею або в інших конфігураціях, але ліцеї, як правило, будуть існувати окремо”, – розповіла Когут.

Також за цей час буде впроваджуватися програма навчання молодшої школи “Нова українська школа”, яка стане обов’язковою для всіх незалежно від спеціалізації та може замінити, зокрема, експериментальні, такі як “Росток” та “Інтелект України”.

“Росток” і “Інтелект”, як й інші програми, будуть діяти, тільки якщо вони адаптуються до вимог нового державного стандарту. Поки вони не відповідають йому. Крім того, вони не зможуть відбирати дітей у свої класи, як це робили досі. Що ж стосується спеціалізованих шкіл, то типовий навчальний план передбачає з 2 класу одну-дві години на вибір школи. Наприклад, ті ж іноземні мови. Але знову-таки, відбору в такі школи більше не буде”, – пояснила експерт.

Вона додала, що після введення нових правил в українських дітей більше не буде необхідності відвідувати підготовчі заняття перед школою.

“Підготовка до школи, тим паче платна, точно не актуальна. Новий стандарт розрахований на навчання базовим навичкам (читання, письмо, рахунок) уже в школі”, – зазначає Когут.

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

З 2018 року в Україні кардинально змінили правила прийому дітей до першого класу