Проти астми, бронхіту й артриту. Мед із кульбаби: користь і рецепт приготування

Багато людей сприймає кульбабу як шкідливий бур’ян. Але насправді ця рослина дуже цінна, адже вона має унікальні лікувальні властивості.  Для того, щоб отримати з кульбаби максимальну користь, із квітів треба приготувати мед. Зробити це зовсім просто. Мед виходить густим, приємного золотистого кольору.

Чим корисний мед з кульбаби

Мед з квіток містить багато вітамінів і мікроелементів. Найчастіше, коли говорять про мед з квіток кульбаби, йдеться про кульбабове варення. Приготоване в домашніх умовах, воно має чудовий специфічний смак і є дуже корисним.

У народній медицині мед з кульбаби рекомендують вживати регулярно при захворюваннях печінки і жовчного міхура, сечокам’яній хворобі, бронхіальній астмі, бронхіті, артриті, остеохондрозі, хронічних запорах.

Завдяки цілющим властивостям меду із кульбаби клітини печінки, жовчного міхура, легенів і серцевого м’яза швидше відновлюються після захворювань.

Мед має виражений антибактеріальний ефект і легку анальгетичну, тобто знеболювальну дію.

Також кульбабовий мед є засобом для зміцнення імунітету, адже містить багато вітаміну С.

Як збирати й обробляти квіти кульбаби

Збирати кульбаби потрібно в період максимального цвітіння. Краще робити це в полудень, коли квітки найбільш відкриті. У цей час в квітках міститься найбільша кількість нектару, тому вони мають максимальний запас корисних речовин.

Звичайно, збирати потрібно квіти, які ростуть на віддалених від доріг галявинах, берегах озер і річок.

Не варто збирати квіти після дощу. Зачекайте бодай один-два дні. У такому разі на квітах збереться більше нектару.

Зривати, а краще зрізати потрібно тільки ті квіти, які повністю розкрилися. Усі чашолистки треба видалити.

Потрібно ретельно промити квіти під проточною водою.

Як готувати мед з кульбаби

Мед із кульбаби. Рецепт 1

Знадобиться приблизно 400 квіток кульбаби. Їх треба залити холодною водою (400–500 мл). Потім суміш довести до кипіння і продовжувати кип’ятити протягом кількох годин.

Потім квітки відкинути на друшляк, вистеливши його марлею, добре віджати. До рідини, що утвориться, всипати 1 кг цукру, поставити на вогонь і кип’ятити ще 7–10 хв. Цукор повністю розчиниться. Суміш почне густішати. Мед готовий. Можна розлити його у стерильні банки і закрутити.

Мед із кульбаби. Рецепт 2

Більш тривалий у приготуванні рецепт, займе близько двох діб. Потрібно залишити кульбаби вимочуватися у холодній воді на добу. Потім їх добре віджати. Квіти залити холодною водою в тій же пропорції, як у попередньому рецепті, і дати покипіти на середньому вогні близько 15 хви.

За 3–5 хвилин до кінця варіння додати в ємність до кульбаб 1–2 лимона, які попередньо дрібно нарізати разом з цедрою. Потім відвар зняти з вогню і залишити настоюватися протягом доби.

Потім процідити. У проціджену рідину всипати 1,5 кг цукру і продовжити варити суміш, три рази довести до кипіння і  потім дати охолонути.  Таким чином досягнути потрібної в’язкості і медової густоти. Після цього закрутити.

Мед із кульбаби. Рецепт 3

Один лимон перетерти разом з цедрою. Змішати його з промитими попередньо квітками кульбаби (200 шт). Потім цю суміш залити 1 л окропу і залишити на середньому вогні на 10 хв. Відставити суміш на добу.

Потім її процідити через марлю. У проціджену рідину всипати цукор (750 г), поставити ємність на вогонь і варити на невеликому вогні близько 1,5 год. Потім можна закручувати.

Як вживати кульбабовий мед

Вживають мед із кульбаби так само, як і звичайний: з чаєм, булочками. У давнину він входив до складу одного з рецептів приворотного зілля.
Незважаючи на те, що мед з кульбаби штучний, він може цілком конкурувати з варенням і різними видами справжнього бджолиного меду.

Взагалі лікарі радять вживати в день не більше трьох чайних ложок меду, щоб користь не перетворилася на шкоду.

Незважаючи на величезну користь меду з кульбаби, ці ласощі мають і протипокази. Якщо людина має гостру форму гастриту, виразку, проблеми із жовчним міхуром, схильність до діареї, не рекомендовано вживати мед з кульбаб.

Також якщо ви не впевнені в переносимості продукту, то краще спочатку з’їсти пів чайної ложки меду і подивитися на реакцію організму.

Джерело

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Проти астми, бронхіту й артриту. Мед із кульбаби: користь і рецепт приготування