Запам’ятайте кілька головних правил приготування соусів до макаронів
– Соус, який додається до макаронів, повинен бути гарячим.
– Готувати соус найкраще у глибокій пательні з кришкою.
– Ідеальна для макаронного соусу – оливкова олія (цілком згодиться і соняшникова, але смак буде зовсім не той).
– Загальний алгоритм приготування соусів для макаронів такий: розігріти оливкову олію, обсмажити цибулю і часник, додати основні інгредієнти (овочі, м’ясо, рибу), заправити вершками, томатами або готовим томатним соусом, додати сіль, спеції.
Сметанний соус для макаронів з грибами і фаршем
Інгредієнти:
- 200 г свіжих печериць,
- 200 г яловичого або телячого фаршу,
- 1 ріпчаста цибулина,
- 4 зубці часнику,
- 200 мл сметани,
- 100 г твердого сиру,
- сіль, перець, свіжа зелень або сушені трави до смаку.
Приготування:
Обсмажити в оливковій олії часник, цибулю, порізані невеликими шматочками гриби та фарш. Коли фарш повністю змінить колір, посолити і добре вимішати, щоб він не злипнувся котлетою. Через 5 хвилин додати сметану, перець та зелень, закип’ятити, зняти з вогню. Додати макарони, вимішати, викласти на широку таріль, щедро посипати тертим сиром.
Вершковий соус для макаронів
Інгредієнти:
- 200 мл жирних вершків,
- 3 ст. ложки тертого твердого сиру,
- 1 ч. ложка вершкового масла,
- сіль і чорний перець,
- зелень петрушки до смаку.
Приготування:
Вершки збити з сиром. Приправити сіллю і перцем. Додати в готові макарони вершкове масло, залити соусом і посипати зеленню.
Соус для макаронів із копченою ковбасою
Інгредієнти:
- 1 ст. ложка оливкової олії,
- 100 г салямі або іншої копченої ковбаси,
- 150 мл томатного соусу,
- 100 г оливок без кісточок,
- свіжа зелень до смаку.
Приготування:
Ковбасу порізати соломкою, додати її у томатний соус. Туди ж покласти порізані маслини, оливкову олію та дрібно посічену зелень. Все перемішати, прогріти і додати у відварені макарони.
Гарбузовий соус для макаронів
Інгредієнти:
- 500 г гарбуза,
- 1 цибулина,
- 2 болгарські перці,
- вершкове масло для смаження,
- 1 склянка вершків,
- 4 ст. ложки тертого пармезану,
- сіль, мелений перець на смак.
Приготування:
Гарбуз очистити від насіння і шкірки, порізати маленькими кубиками. Перець порізати соломкою. Цибулю порізати дрібно та обсмажити в глибокій пательні на вершковому маслі, додати підсмажити цибулю та порізаний болгарський перець. Додати гарбуз, накрити кришкою, зменшити вогонь і тушкувати близько 25-30 хвилин, помішуючи. Коли гарбуз стане м’яким, влити вершки, додати пармезан. Посолити і поперчити. Додати до гарбузового соусу зварені макарони, перемішати.
Грибний соус для макаронів
Інгредієнти:
- 1 ст. ложка оливкової олії,
- 3 зубки часнику,
- 1 невелика цибулина,
- 200 г печериць або відварених лісових грибів,
- 150 мл томатного соусу,
- свіжий кріп або петрушка до смаку.
Приготування:
Обсмажити в олії подрібнений часник і цибулю, додати порізані гриби. Тушкувати до готовності грибів, додати томатний соус і порізану зелень.
Соус для макаронів із морепродуктами
Інгредієнти:
- 2 ст. ложки оливкової олії,
- 1 велика цибулина,
- 1 болгарський солодкий перець,
- 3 зубки часнику,
- 400 г заморожених морепродуктів (мікс),
- 0,5 лимона, сіль, перець, зелень петрушки та базиліка до смаку.
Приготування:
Дрібно порізати цибулину та трішки підсмажити в оливковій олії, туди ж покласти подрібнений часник і порізаний соломкою болгарський солодкий перець. Підсмажити овочі до м’якості перцю. Додати морепродукти, сіль, перець і трави, видушити сік з половини лимона і тушкувати на слабкому вогні 10 хвилин. 10 рецептів соусів до макаронів
Соус для макаронів «Карбонара»
Інгредієнти:
- 2 ст. ложки оливкової олії,
- 100 г бекону,
- 1 зубчик часнику, дрібно порізаний,
- 4 яйця,
- 150 мл. жирних вершків,
- 100 г тертого пармезану,
- зелень петрушки, сіль, перець до смаку.
Приготування:
Нагріти олію в пательні. Додати тонкі скибочки бекона і обсмажити їх, поки не стануть золотистими і хрусткими. Дістати бекон з пательні, відкласти. У пательню покласти порізаний часник, підсмажити його на малому вогні 2 хв. Відставити пательню. У мисці перемішати яйця з вершками, приправити сіллю і чорним перцем. Вилити у пательню з часником, покласти підсмажений бекон, додати тертий пармезан. Туди ж покласти щойно зварені гарячі макарони і перемішати їх із соусом – тепло від макаронів загустить яйця.
Соус для макаронів «Болоньєз»
Інгредієнти:
- 1 ст. ложка оливкової олії,
- 25 г вершкового масла,
- 2 зубчики часнику,
- 1 цибулина,
- 1 морквина,
- 1 стебло селери,
- 85 г бекону,
- 500 г змішаного фаршу (яловичина + свинина),
- 300 мл молока,
- 300 мл сухого червоного вина,
- 2 ст. ложки томатної пасти,
- 0,5 кг свіжих або консервованих помідорів,
- тертий пармезан, сіль, суміш сухих прованських трав до смаку.
Приготування:
Налити оливкову олію у велику глибоку каструлю, додати вершкове масло, потім поставити каструлю на вогонь, помішувати ложкою 1-2 хв., поки масло не розтане. Додати порізані овочі, часник, порізаний бекон і, помішуючи, смажити на малому вогні 8-10 хв., поки овочі не стануть м’якими. Додати фарш і обсмажити його протягом 5 хв. на помірному вогні.
Влити молоко, трохи збільшити вогонь і продовжувати смажити, помішуючи, 10-15 хв., поки все молоко не вбереться в м’ясо. Влити в соус вино і повторити процес, як і з молоком. Додати томатну пасту і подрібнені в пюре помідори. Додати 500 мл води. Всипати трави і сіль, додати чорний мелений перець. Зменшити вогонь до мінімуму і накрити каструлю кришкою, залишивши невеликий отвір, щоб виходив пар. Готувати соус 1-1,5 години, час від часу піднімаючи кришку і перемішуючи соус.
Вимкнути вогонь, щільно закрити каструлю на час, поки варяться макарони. Вилити більшу частину соусу на макарони і перемішати двома великими ложками. Окремо подати тертий сир.
Вершково-кабачковий соус до макаронів
Інгредієнти:
- 5 ст. ложок оливкової олії,
- 3 невеликих кабачки цукіні,
- 2 цибулини,
- 1 зубчик часнику,
- 2 болгарських перці,
- 150 мл жирних вершків,
- 100 твердого сиру,
- сіль, мелений перець до смаку.
Приготування:
Нагріти оливкову олію у великій пательні на середньому вогні. Додати порізані кубиками цукіні та перець і швидко обсмажити до появи золотистого кольору. Викласти з пательні на тарілку. У пательню покласти порізану дрібно цибулю і часник, обсмажити до золотистого кольору. Додати вершки і тушкувати, поки соус не випарується на одну третину. Додати у вершковий соус тушковані цукіні та перець, посолити, поперчити. Ретельно перемішати і прогріти. Змішати з відвареними макаронами, посипати тертим сиром.
Вершково-гірчичний соус із червоною рибою
Інгредієнти:
- 50 г вершкового масла,
- 1/2 цибулини,
- 500 г червоної риби (сьомги, форелі, горбуші),
- 2 ст. ложки борошна,
- 1 склянка молока або вершків,
- 1 склянка води,
- свіжий або заморожений кріп,
- 2 ст. ложки діжонської гірчиці,
- сік 1 лимона.
Приготування:
Вершкове масло розтопити у великій сковороді на середньому вогні. Додати дрібно порізану цибулю і обсмажити її до прозорості. Додати порізану невеликими шматочками рибу і обсмажити близько 5-7 хвилин, помішуючи. Додати борошно, обсмажити хвилинку, інтенсивно помішуючи, влити поступово молоко і воду. Додати сіль, перець і кріп. Тушкувати близько 5-7 хвилин на мінімальному вогні, щоб соус загус. Вкінці додати гірчицю і лимонний сік, перемішати, довести до кипіння. Додати макарони, добре прогріти, перемішати і зняти з вогню. Смачного
Джерело: Порадник