3 вересня Тадея: в цей день добрі господарі можуть зустріти блакитнооких красунь

3 вересня відзначається день святого Тадея (Фаддей) – одного з 70 апостолів, який не входив до числа найближчих апостолів.

Народився Фаддей в місті Едессі на території Сирії. Одного разу, прийшовши в Єрусалим на одне зі свят, Фаддей почув, як проповідував Іван Предтеча. У результаті, Тадей вирішив прийняти від нього хрещення у водах ріки Йордан. Значно пізніше він зустрів самого Ісуса і став його учнем.

Після cтрaти Христа і його Божественного воскресіння Фаддей відправився з проповіддю в Месопотамію і Сирію. Багатьох людей йому вдалося навернути до віри в своєму рідному місті, і християнство в результаті прийняв навіть правлячий князь Авграй, а також кілька язичницьких жeрців.

Дуже часто проповіді Тадея супроводжувалися чудесами. Наприклад, сам Авграй вилікувався від прoкaзи, коли зустрівся з апостолом. Він дуже хотів нагородити Тадея, але той відмовився від усього і пішов проповідувати в інші міста. Опинившись в Віріте (зараз відомому, як Бейрут), Тадей заснував там церкву і після цього незабаром пoмeр.

3 вересня було прийнято прибирати льон. Тим більше, що вшанувалася пам’ять мучeниці по імені Васса Алонська (Василина). Казали: “Баба Василина про льон дбає”. Льон спочатку жали і розкладали на луках для “лежання” – з нього повинна була вийти зайва волога, що зробило б сам льон дуже гнучким і м’яким. Згодом льон використовували для виробництва одягу.

Жінки 3 вересня збиралися вечорами в будинку у якої-небудь вдови, приносили з собою роботу і проводили час в бесідах і працях.

Лляне поле оберігала Лляниця — істoта, яка була в образі білявої і блакитноокої красуні. Вважалося, що вона дивиться за полем і не дозволяє дітям грати у льоні. Вона ж може подати знак, коли можна його збирати, — але знак цей дається тільки доброму господарю.

Прикмети 3 вересня:

  • Якщо на Тадея день ясний — ще чотири тижні хороша погода простоїть
  • У лісі багато горобини — осінь дощова, якщо мало ягод — суха
  • Багато жолудів вродило 3 вересня – на Різдво буде багато снігу
  • Миші роблять гнізда на копицях – за прикметами, осінь буде дощовою і довгої
  • Люди, які народилися 3 вересня, можуть бути хорошими цілителями.

Джерело

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

3 вересня Тадея: в цей день добрі господарі можуть зустріти блакитнооких красунь