9 смачних страв з гречкою

Гречана крупа вважається одним з найбільш корисних продуктів в раціоні. Вона багата білком, вітамінами групи В, РР і Р, залізом, калієм корисна для кісток, серцево-судинної системи, нормалізації обміну речовин і тиску.

До того ж, гречка вважається екологічно чистим продуктом, тому що невибаглива і не потребує обробки пестицидами. І це чи не єдина культура, яка до цих пір не зазнала генетичної модифікації!

Так що гречка повинна бути в раціоні кожного! І щоб урізноманітнити своє меню, пропонуємо 9 рецептів смачних страв з гречкою.

1. Гречка по-купецькому

Інгредієнти

  • 300-400 гр. м’яса
  • 1 стакан гречки
  • 1 цибулина
  • 1 середня морква
  • 1 маленький зубчик часнику
  • 1 лавровий лист
  • сіль, мелений перець за смаком

Приготування

М’ясо порізати невеликими кубиками, обсмажити на пательні з рослинною олією.

Потім долити небагато води, додати лавровий лист, і тушкувати м’ясо під кришкою на маленькому вогні до готовності.

Гречку перебрати, залити окропом хвилин на 5, потім воду злити. Окремо обсмажити дрібно порізану цибулину і моркву натерту на тертці.

Додати овочі до м’яса і подрібнений часник, посолити, поперчити, додати гречку.

Долити гарячої води щоб гречка була покрита з палець висотою, довести до кипіння.

Потім накрити кришкою і тушкувати на маленькому вогні поки вся рідина не вбереться, а гречка не стане м’якою.

Потім вогонь вимкнути, можна додати шматочок вершкового масла і перемішати.

2. Гречка «По-українськи»

 

Інгредієнти

  • Гречана крупа — 300г
  • Гриби — 600г
  • Яйця — 4 шт
  • Цибуля — 150г (3 маленькі цибулинки)
  • Морква — 150г (можна взяти трохи більші від цибулі)
  • Сіль

Приготування

Гречану крупу промити і відварити до готовності. Яйця відварити. Цибулю почистити і дрібно порізати.

Моркву почистити і натерти на грубій тертці. Гриби вимити і порізати на невеликі шматочки.

На пательні розігріти трохи рослинної олії і обсмажити цибулю.

Коли цибуля стане прозорою, додати до неї моркву і обсмажувати ~ 5-7 хвилин періодично помішуючи.

Готову зажарку перекласти до гречки, перемішати. У цій же пательні обсмажити підготовлені гриби до готовності ~ 7-10 хвилин.

Гриби перекласти до гречки, перемішати. Яйця порізати на яйцерізці або ножем невеликими кубиками.

Порізані яйця додати до гречки і перемішати. Подавати як гарнір або окрему страву.

3. Гречка по-східному

Інгредієнти

  • 1 чашка гречки,
  • 5-6 великих печериць,
  • 1 цибулина,
  • 1 зубчик часнику,
  • половинка маленького перцю чилі,
  • соєвий соус,
  • 1 ст. ложка рослинного масла,
  • 2 ч.л соку лимона,
  • щіпка насіння кардамону,
  • кілька листочків свіжої м’яти,
  • сіль

Приготування

Гречку залити двома чашками води, накрити кришкою і поставити на сильний вогонь. Дрібно нарізати цибулю.

Коли вода закипить, додати невелику дрібку солі. Зменшити вогонь, накрити кришкою і варити гречку до готовності.

Печериці вимити, почистити і нарізати пластинками.

У розігріту пательню влити рослинну олію, додати насіння кардамону, дрібно нарізані часник і перець чилі, цибулю, печериці.

Потім, сік лимона, 2 ст. ложки соєвого соусу. Все разом обсмажити на невеликому вогні протягом 2-3 хвилин.

Додати гречку, трохи соєвого соусу (якщо буде потрібно), перемішати і прикрасити листям м’яти.

4. «Душеновська гречка»

Інгредієнти

  • фарш грам 500,
  • гречки грам 300,
  • перець болгарський солодкий,
  • помідори, цибуля,
  • сіль спеції.

Приготування

Беремо фарш, грам 500, гречки грам 300, перець болгарський солодкий, помідори, цибуля, сіль спеції.

Фарш викладаємо на пательню майже разом з перцем і помідорами очищеними від шкірки, смажимо, в кінці додаємо сіль і спеції.

Цибулю я обсмажував і викладав в порції окремо. Гречку відварюємо в бульйоні, або можна просто з кубиком.

Потім гречку і фарш з’єднуємо і добре вимішуємо, даємо постояти трохи під рушником.

Потім акуратно розкладаємо її по горщиках. Посипаємо будь-яким твердим сиром.

Ставимо в духовку на 200 градусів приблизно на 20-30 хв, як з’являється рум’яна скоринка і дістаємо.

5. Гречка з копченостями

Інгредієнти

  • Копчена грудинка, буженина, шинка (всього разом грам 250)
  • Цибуля — 1 шт
  • Морква — 1 шт
  • Гречана крупа — 1 склянка (200 мл)
  • Вода (у мене курячий бульйон) — 400 мл
  • Масло вершкове — для обсмажування овочів, «на око»
  • Сіль, паприка (порошок), перець (не багато)

Приготування

Гречку перебрати, помити в проточній воді.

Цибулю і моркву нарізати і обсмажити на вершковому маслі в тій каструльці, яку потім будете ставити в духовку.

Додати нарізане на дрібні кубики м’ясо. Обсмажуємо цибулю, моркву і м’ясо.

Перемішати, налити трохи водички або бульйону (щоб паприка НЕ ​​почорніла), додати паприку і спеції.

Додали трохи водички, паприку і спеції. Поверх обсмажування викласти гречку (перемішувати!).

Викладаємо гречку. Через шумовку вилити воду (бульйон). Наливаємо воду або бульйон.

Як закипить вода, зняти пінку, накрити кришкою і поставити в уже розігріту, до 180 градусів, духовку.

Через 40 хвилин дістати, подивитися, якщо вода ще не википіла повністю, то потримати на вогні ще трохи.

У мене в цей раз готувалося в духовці 50 хвилин. Гречка розвариста, ароматна і дуже смачна.

6. Гречка з м’ясним фаршем, цибулею, морквою і томатами

Інгредієнти

  • Гречана крупа — 400 гр
  • М’ясний фарш — 0.6 кг
  • Томати — 3 шт
  • Ріпчаста цибуля — 3 шт
  • Морква — 1 шт
  • Рослинна олія — ​​0.5 ст
  • Чорний мелений перець
  • Червоний мелений перець
  • Мелена паприка
  • Лавровий лист
  • Сіль

Приготування

Очищену цибулю дрібно ріжемо. Додаємо в розігріту олію. Пасеруємо до золотистого кольору.

Додаємо до цибулі фарш. Тим часом обшпарюємо помідори окропом і знімаємо з них шкірку.

Нарізаємо невеликими кубиками. Ставимо каструльку з водою для гречки на вогонь.

У киплячу воду додаємо сіль, лавровий лист і саму гречку.

Після закипання зменшуємо вогонь до середнього, закриваємо кришкою і варимо до готовності.

Ріжемо моркву. Так само додаємо її до цибулі з фаршем. Все перемішуємо.

Обсмажуємо до готової рум’яності фаршу. Потім додаємо помідори, сіль, чорний і червоний перець, мелену паприку.

Тушкуємо все на середньому вогні 5 хвилин при закритій кришці, щоб томати дали сік.

Потім ще стільки ж без кришки, щоб соус загус. При бажанні можна додати пару ложок томатної пасти.

Додаємо до гречки фарш і гарненько перемішуємо. Подавати страву гарячою.

7. Каша гречана з м’ясом в горщику

Інгредієнти

  • м’ясо свинина або яловичина (напевно чим більше тим краще)
  • стакан або два гречки (в залежності від кількості їдців),
  • цибулина,
  • лаврове листя,
  • будь-який бульйон на 1 склянку (200-250 гр) гречки 500 мл рідини

Приготування

М’ясо нарізаю невеликими шматочками. Складаю на дно горщика.

Нарізаю цибульку тоненькими кільцями. Додаю поверх м’яса.

Туди ж лавровий листочок. Гречку промиваю дуже добре, перебираю від сміття.

Викладаю в горщик. Доводжу до кипіння воду в каструльці або чайнику — зазвичай 1 літр.

Розводжу в цій воді 1 ст. ложку курячого бульйону Ролтон (в порошковому вигляді).

Можна заливати звичайним м’ясним або овочевим бульйоном (на жаль, часу приготувати звичайний бульйон не завжди вистачає).

У зв’язку з тим що Ролтон вже містить сіль і спеції я більше нічого в воду не додаю.

Далі отриманим і добре розмішаним бульйончиком заливаю м’яско і гречку.

Закриваю горщик кришкою і ставлю на годину в духовку при температурі 180-190 градусів.

Перед подачею треба перемішати вміст горщика, щоб усім дісталося.

Можна заправити маслом.

8. Гречка з морквою і яйцем

Інгредієнти

  • Гречана крупа півсклянки
  • Вода 1 склянка
  • Морква 1 штука
  • Цибуля 1 штука
  • Яйце 1 штука
  • Олія рослинна 2 ст. л
  • Соєвий соус 1 ст.л

Приготування

Півсклянки гречаної крупи промити і залити склянкою води.

Зварити до готовності (не солити).

У пательні підсмажити цибулю і натерту на тертці моркву.

У  гречку додати соєвий соус.

У пательню з піджаркою додати гречку, перемішати.

Вилити зверху яйце і під кришкою довести до готовності.

9. Гречка з грибами в горщиках

Інгредієнти

  • гриби
  • гречана каша
  • сіль,
  • перець за смаком

Приготування

Пропоную рецепт дуже смачної гречаної каші в горщиках.

Гриби обсмажити з цибулею на вершковому маслі, посолити, поперчити.

Розкласти гриби по горщиках, приблизно 1,5-2 столові ложки в кожен.

Насипати в кожен горщик промиту гречану крупу — від 5-ти до 8-ми ст. ложок, залежно від об’єму горщика.

Залити овочевим або м’ясним бульйоном (можна використовувати бульйонні кубики) на 2 пальці вище гречки і ложкою все перемішати.

Поставити в розігріту духовку на 200 ° на 25 хвилин із закритою кришкою.

Зняти кришечки і залишити ще на 10 хвилин в духовці, не вимикаючи її. Смачного!

Джерело

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

9 смачних страв з гречкою