Коротка і мудра притча про два типи мислення, які впливають на наше життя

Якщо запитати муху, чи є в околицях квіти, вона відповість:

– Не бачила жодних квітів. Зате гною в цій ось канаві повнісінько.

І муха почне перераховувати всі смітники й помийні ями, на яких побувала.

Запитайте бджолу, чи бачила вона в околицях якісь нечистоти, і вона відповість:

– Нечистоти? Ні, не бачила ніде. Тут так багато запашних квітів!

 Шлях бджоли і шлях мухи

У давній культурі є поняття двох основних типів свідомості людини: свідомість (менталітет) мухи і свідомість (ментальність) бджоли.

У чому відмінність? І муха, і бджола однаково потрібні в природі. І та, і інша люблять солодке. Вони можуть жити в одному просторі, але зовсім різними життями.

Бджола цілеспрямовано летить до квітів і видобуває нектар, з якого потім зробить мед.

Муха теж летить до квітів, але дорогою постійно відволікається на зустрічні коров’ячі та конячі кізяки і зацікавлено починає роздивлятися: а що ж це таке? Спускається вниз уважно подивитися і все з’ясувати…

У підсумку вона так занурюється у всебічне дослідження гною, що найчастіше взагалі забуває, що летіла до квітів.

Бджола, натомість, навіть залетівши на смітник, шукає квіти, які дадуть їй нектар і пилок. Муха ж, залетівши і в чудовий сад, обов’язково знайде сміття і бруд.

Так само і люди. Кожен з нас серед інформаційних полів вибирає шлях або бджоли, або мухи.

 Свідомість мухи

Людина зі свідомістю мухи завжди помічає «коров’ячі кізяки». А головне – вона завжди хоче детально дослідити це питання. Хто залишив? Коли? Чому Петрови розлучаються? Чому в країні криза і хто винен? У кожному «коров’ячому кізяку» треба длубатися обов’язково і дуже довго. Всебіч обговорити, припустити, розслідувати…

 Свідомість мухи – знаходити в усьому негатив і занурюватися в нього

Люди-мухи в усьому помічають лише негатив, в будь-якій ситуації вони постійно чимось невдоволені. Виходячи з дому, всуціль не бачать сонця, а лише сміття і нечистоти на газоні. Між переглядом цікавого й мудрого фільму і кримінальної телепередачі неодмінно виберуть останнє.

 Свідомість бджоли

Людина зі свідомістю бджоли знає, що в світі існує добро і зло, краса і сміття, низьке й високе. Вона чітко усвідомлює, що це її вибір – звертати увагу на те або інше, повсякчас концентруватися на негативному або позитивному. Людина-бджола прагне нести в світ тільки добро і позитивні емоції й новини. Вона не перекидає на інших свої проблеми, рідко ниє й скиглить і ніколи й нікого злостиво не критикує і не засуджує, не зневажає, не принижує і не проклинає. Завжди намагається знайти у всьому кращі сторони і прагне до позитивного мислення, – як бджола, що рухається до нектару, стараючись оминаючи бруд, помийні ями і смітники.

 Свідомість бджоли – знаходити позитив і радіти життю

Бджолі абсолютно нецікаві чуже сміття й бруд. Вона хоче бачити красу квітів, вдихати їх аромат і збирати нектар. Її цікавлять лише хороші якості, тобто позитив, краса, користь – все найкраще.

 Хто Ви – бджола чи муха?

А тепер задумайтеся – чия поведінка вам ближча? Як часто ви відволікаєтеся на різне сміття на шляху до нектару, до своєї мети? Як ви ведете себе в різних життєвих ситуаціях – як бджола чи як муха?

Побачивши прекрасне, вловивши аромат квітів і спробувавши нектар, намагайтеся повертатися до цього все частіше і частіше. Важливо не втрачати орієнтир, а зробити націленість на позитив – стилем мислення, способом життя.

 Наше сприйняття притягує ту реальність, на яку спрямована наша увага

Коли на вашому шляху зустрінуться коров’ячі чи конячі або ж собачі кізяки, не звертаючи на них великої уваги, летіть далі!

Перший і найголовніший крок до здійснення корінних і довготривалих змін у житті – розуміння суттєвої, принципової різниці між цими двома типами свідомості й мислення: бджоли і мухи.

Другий крок – зробити рішучий і усвідомлений вибір на користь свідомості й мислення бджоли.

Третій – повсякчас прагнути, старатися й вчитися постійно й неухильно дотримуватися цього вибору. Допоки це не стане вельми твердим і однозначним стрижнем і суттю нашого життя. І що, до того ж, – безсумнівно та однозначно і явно позитивно – впливатиме і на стан нашого фізичного здоров’я.

Ми, зазвичай, знаходимо тільки те, що шукаємо.

Приємного польоту!

За матеріалами веб-сайта: kyrios

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Коротка і мудра притча про два типи мислення, які впливають на наше життя