СБУ заявила про знищення Запорізького алюмінієвого комбінату в інтересах Росії

Слідчі СБУ за участю прокуратури повідомили про підозру у навмисному знищенні Запорізького алюмінієвого комбінату в інтересах конкурентів з Росії членам злочинного угруповання.

Про це повідомляє “Україна молода” з посиланням на прес-службу СБУ.

СБУ встановила, що з 2006 року комбінат навмисно знищувався зарази російських виробників металу.

«Для реалізації оборудки у 2006-2008 роках замовники сформували організовану групу з представників російської компанії «РУСАЛ», колишнього керівництва комбінату, українських бізнесменів та іноземних громадян», – йдеться у повідомленні спецслужби.

Зазначається, що зловмисники «керівництвом російських кураторів» знищили виробничі потужності «ЗАлКу».

«У 2009 році, вони, зокрема, організували зупинку рудотермічних печей та основних виробничих ділянок електролізного виробництва. Ділки чітко усвідомлювали, що штучна зупинка призведе до пошкодження та подальшого повного знищення обладнання», – повідомляє СБУ.

Зазначається, що через два роки учасники угруповання забезпечили передачу дочірнього підприємства «ЗАлКу», Глухівського кар’єру кварцитів, компаніям афілійованим з ОК «РУСАЛ».

Також правоохоронці встановили, що у 2015 році, перед поверненням комбінату Україні, ділки активізували знищення підприємства.

«Вони, зокрема, здійснили розконсервацію та ліквідацію основних фондів «ЗАлКу», що призвело до руйнування завершеного циклу виробництва кінцевої продукції підприємства. Для остаточного знищення стратегічного комбінату зловмисники демонтували та вивезли з території цінне обладнання, а ліквідне обладнання цеху алюмінієвої катанки передали компанії, підконтрольній російським бізнес-структурам», – уточнює Служба безпеки.

За даними СБУ, злочинні дії завдали державі близько 39 млн доларів понад 100 млн гривень збитків.

Наразі один з фігурантів справи утримується під вартою, екс-директор заводу – під особистим зобов’язанням, серед підозрюваних троє громадян Росії.

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

СБУ заявила про знищення Запорізького алюмінієвого комбінату в інтересах Росії