Відпочинок на Світязі асоціюється з пончиками. З чорницями, вишнями, згущеним молоком… Пончики – гордість світязьких господинь, а їхній рецепт вони часто тримають у секреті. Але ми їх відшукали і зібрали в одній публікації!
Рецепт 1. Світязькі пончики
Інгредієнти
- 1 л води
- 1 скл. олії
- 1 скл. цукру
- 2 п. ваніліну
- 100 г свіжих дріжджів
- борошно.
Приготування
До води додати олію, яка щойно закипіла. Як охолоне, до суміші додати цукор, ванілін та дріжджі. Далі, поступово вимішуючи, потрібно додати борошно. Головне – взяти якісне борошно та дуже добре вимісити тісто на столі. Воно повинно бути гладким, як пластилін, інакше пончики не вдадуться.
Дати тісту зійти хоча б 30 хв і вже тоді можна приступати до ліплення. Пончики обсмажити на олії. Не варто класти на сковороду одразу багато, бо в процесі вони виростають. Із порції має вийти близько 25 пончиків. Коли пиріжки схолонуть, їх можна посипати цукровою пудрою.
Рецепт 2. Світязькі пончики за рецептом волинської майстрині Жанни Голян
Інгредієнти
- 0,5 л води
- 6 ст. ложок цукру
- 6 ст. ложок олії
- 50 г дріжджів
- борошно.
Приготування
Воду підігріти, додати цукор і дріжджі, потім олії, поступово вимісити з борошном. Тісто потрібно замішувати не дуже круто, воно має бути середньої консистенції, не густе. Начинку можна обирати на свій смак: чорниці, полуниці, згущене молоко, домашній сир, шоколад, повидло.
Рецепт 3. Світязькі пончики (рецепт із “Волинської газети”)
Інгредієнти
- 1 л сироватки
- 100 г дріжджів
- 50 г горілки
- 100 г олії
- 200 г майонезу
- 0,5 л цукру
- 1 ч. ложка розпушувача для тіста
- борошно.
Приготування
Розмішати дріжджі з теплою сироваткою і цукром. Коли почнуть «шуміти», додати решту інгредієнтів. Замісити негусте тісто. Сформувати пончики.
Рецепт 4. Світязькі пончики (рецепт записав відеоблогер Олег Бондаренко під час відпочинку на Світязі)
Інгредієнти
- 0,5 л молока
- 0,5 л води
- 100 г дріжджів
- 1 п. ванільного цукру
- сіль, цукор
- 100–150 г маргарину
- 1–2 яйця.
Приготування
Змішати молоко і воду, обов’язково прокип’ятити, прохолодити до теплого, додати цукор і дріжджі, розчинити. Влити розтоплений маргарин, додаючи борошно, замісити незабите тіто, не густе і не рідке. Коли виросте, сформувати пончики. Дати їм підрости. Під час смаження (у каструлі) мають плавати в олії. Олії не вбирають.