Верховна Рада ухвалила закон про судову реформу

Верховна Рада проголосувала законопроект №6232 про зміни до Господарського та Цивільного процесуального кодексу, а також Кодексу адміністративного судочинства та інших законодавчих актів

Про це повідомляє Еспресо.TV.

“За” проголосували 234 народних депутата.

Закон підтримали 70 нардепів “Народного фронту”, 111 – від БПП, 20 – від “Опозиційного блоку”, 17 – від “Відродження”, 10 – від “Волі народу”, 5 позафракційних і 1 – від Радикальної партії Олега Ляшка.

Жодного голосу не дали “Самопоміч” і “Батьківщина”.

Перед ухваленням закону парламент упродовж 7 пленарних днів розглянув 4383 поправки до закону.

“Ми завершили тритижневе обговорення цього законопроекту. Це найдовший законопроект в історії українського парламенту”, – зазначив спікер Верховної Ради Андрій Парубій.

При цьому деякі нардепи заявили про кнопкодавство під час голосування.

Закон запроваджує більшу кількість механізмів запобігання зловживанню процесуальними правами з боку сторін, зокрема передбачає можливість автоматизованого арешту коштів із метою підвищення ефективності виконання судових рішень.

Метою закону є викорінення неналежного розгляду судових справ, зокрема, формального ставлення до конституційних принципів судочинства, в тому числі змагальності сторін, недостатньої послідовності правозастосовної практики, неузгодженості розмежування юрисдикції судів, надмірної тривалості прав через майже необмежені можливості перегляду рішень, абсолютизації принципу поширення юрисдикції судів на всі правовідносини тощо.

Згідно з новою редакцією Цивільного процесуального кодексу та Кодексу про адміністративні правопорушення, відповідача, третю особу, свідка, місце проживання, місцезнаходження або роботи якої невідоме, викликатимуть до суду через оголошення на офіційному веб-порталі Судової влади України. За невиконання процесуальних обов’язків, зловживання процесуальними правами та інші порушення може бути накладено штраф.

У системі господарського судочинства діятиме Вищий суд із питань інтелектуальної власності.

Закон також передбачає запровадження “електронного суду” – функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи.

Зміни до Кримінального кодексу передбачають кримінальну відповідальність за надання завідомо недостовірних або підроблених доказів суду. Такі дії визначено в окремий склад злочину.

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Верховна Рада ухвалила закон про судову реформу