7 рецептів приготування страв у горщиках на будь-який смак

Що може бути простіше за вечерю в горщиках? Такі страви, приготовані в духовці, виглядають апетитно і мають особливий смак і аромат. Напевно, тому подібні рецепти є практично у всіх національних кухнях світу. Якщо ви досі не готували в керамічних горщиках, саме час спробувати!

Візьміть для цього набір звичайнісіньких продуктів і подивіться, що вийде. Спробуйте, наприклад, зробити жарке в глиняних горщиках – ви відкриєте її для себе по-новому. До речі, так само можна готувати навіть солодкі страви, різні каші (дивіться останній рецепт нашої добірки).

Горщики з м’ясом і картоплею

Інгредієнти (на 6 горщиків об’ємом 500 мл):

  • 1 кг м’яса (яловичини, свинини, або курки)
  • 1 кг картоплі
  • 200 г моркви
  • 200 г цибулі
  • 5 ст. л. томатної пасти або кетчупу
  • рослинна олія за смаком
  • сіль за смаком
  • перець за смаком

Приготування:

  1. М’ясо наріжте невеликими порційними шматочками, цибулю – дрібними кубиками, моркву натріть на терці.
  2. На сковороді в рослинній олії обсмажте цибулю з морквою. Потім додайте м’ясо, посоліть, поперчіть і трохи обсмажте все разом.
  3. Додайте томатну пасту, перемішайте, накрийте кришкою, і готуйте 15-20 хвилин.
  4. Картоплю, нарізану невеликими брусками, обсмажте на рослинній олії до напівготовності, посоліть.
  5. На дно горщиків викладіть картоплю, потім – м’ясо з овочами. Накрийте кришками і відправте до духовки. Готуйте 30-40 хвилин при температурі 180 градусів.

Печеня в горщиках по-домашньому

Інгредієнти (на 6 горщиків):

  • 1 кг будь-якого м’яса
  • 9 картоплин
  • 150 г моркви
  • 150 г цибулі
  • 250 г шампіньйонів
  • 150 г твердого сиру
  • 500 мл вершків
  • сіль за смаком
  • спеції за смаком
  • зелень за смаком

Приготування:

  1. Наріжте м’ясо на невеликі шматочки, картоплю поріжте кубиками, гриби – пластинками, цибулю – дрібними кубиками, моркву – брусками. Сир натріть на великій терці.
  2. Розкладіть по горщиках шарами: картопля, гриби, цибуля і морква, м’ясо. Посоліть і приправте спеціями. Залийте все вершками.
  3. Накрийте горщики кришками і відправте у розігріту до 180 градусів духовку. Приблизно за годину дістаньте страву, посипте сиром і зеленню та відправте до духовки ще на 5-8 хвилин.

Печеня в горщику з курки з чорносливом

Інгредієнти (на 2 горщики):

  • 2 курячі стегна
  • 4 картоплини
  • 6 помідорчиків чері
  • 1 морква
  • 1 цибуля-порей
  • 2-3 зуб. часнику
  • 10-12 шт. чорносливу
  • 1-1,5 стак. курячого бульйону
  • вершкове масло за смаком
  • лавровий лист за смаком
  • суміш перців за смаком
  • сухий часник за смаком
  • сіль за смаком
  • зелень за смаком

Приготування:

  1. Картоплю наріжте тонкими шматочками, цибулю-порей і моркву – тонкими кружечками, помідори чері – четвертинками, чорнослив – навпіл.
  2. Часник роздавіть плоскою стороною леза ножа.
  3. Розігрійте на сковороді вершкове масло і обсмажте на ній моркву (2-3 хвилини), потім додайте порей. Через хвилину-дві зніміть овочі з вогню.
  4. На дно горщика викладіть картоплю (залишивши декілька скибочок), потім – курку, цибулю з морквою, помідори і часник. Залийте бульйоном, посоліть, приправте спеціями. Згори викладіть чорнослив, посипте зеленню і викладіть пару залишених скибочок картоплі.
  5. Накрийте горщики кришками і відправте до холодної духовки. Виставіть температуру 180 градусів. Через 1 годину зніміть кришечки, акуратно перемішайте вміст горщиків і поставте ще на 20 хвилин в духовку, але вже вимкнену. За цей час у поступово остигаючій духовці страва дійде.

Горщики з капустою, картоплею і курячим філе

Інгредієнти (на 5 середніх горщиків):

  • 500 г курячого філе
  • 400 г капусти
  • 500 г картоплі
  • 200 г болгарського перцю
  • 150 г моркви
  • 150 г цибулі
  • 400 мл води
  • сіль за смаком
  • перець за смаком
  • рослинна олія за смаком
  • зелень за смаком

Приготування:

  1. М’ясо поріжте невеликими шматочками, цибулю – дрібними кубиками, картоплю – брусками, перець – соломкою. Моркву натріть на середній терці, капусту нашаткуйте.
  2. Дно горщиків змастіть рослинною олією. Викладіть куряче філе, посоліть і поперчіть. Потім – капусту, картоплю, цибулю, моркву і перець.
  3. Посоліть і поперчіть все. Залийте невеликою кількістю води.
  4. Відправте горщики до духовки. Тушкуйте впродовж години при температурі 200 градусів. Готову страву посипте рубаною зеленню.

Мисливські ковбаски з картоплею

Інгредієнти (на 6 горщиків):

  • 1 кг картоплі
  • 6 мисливських ковбасок
  • 2 цибулини
  • 200 г шампіньйонів
  • 1 стак. сметани
  • 700 мл м’ясного бульйону або води
  • 1 ч. л. солодкої паприки
  • 5-8 горошин чорного перцю
  • 1-3 лаврові листи
  • сіль за смаком
  • зелень за смаком
  • рослинна олія для смаження

Приготування:

  1. Очищену картоплю наріжте невеликими кубиками. Розігрійте на сковороді невелику кількість рослинної олії і злегка обсмажте на ній шматочки картоплі.
  2. Потім обсмажте дрібно нарізану цибулю разом з нарізаними пластинками грибами.
  3. Ковбаски поріжте кружечками.
  4. Викладіть в горщики по черзі: гриби з цибулею, мисливські ковбаски і картопля.
  5. У бульйон додайте сіль і спеції, змішайте із сметаною. Потім залийте ним вміст горщиків.
  6. Горщики відправте до холодної духовки. Виставіть температуру 160-180 градусів і готуйте близько години. Перед поданням посипте страву в горщиках рубаною зеленню.

Чанахи

Інгредієнти (на 4 горщики):

  • 500 г баранини або яловичини
  • 600 г картоплі
  • 500 г помідорів
  • 300 г баклажанів
  • 200 г моркви
  • 200 г цибулі
  • 4 зубчики часнику
  • лавровий лист за смаком
  • сіль за смаком
  • чорний перець за смаком
  • перець червоний мелений за смаком
  • зелень за смаком

Приготування:

  1. Баклажани наріжте кубиками, посоліть і залиште на 20 хвилин, потім промийте водою і злегка відтисніть.
  2. М’ясо наріжте невеликими порційними шматочками, помідори – маленькими кубиками, картоплю – більшими кубиками. Моркву натріть на великій терці. Цибулю дрібно наріжте.
  3. У горщики викладіть м’ясо, посоліть і поперчіть його. Потім – картоплю. Наступний шар – баклажани і цибуля. Потім морква і половина помідорів. Приправте злегка сіллю і перцем. Якщо хочете отримати рідшу страву, можете додати трохи води в кожен горщик.
  4. Відправте майбутню страву до духовки. Тушкуйте 1,5-2 години при температурі 180 градусів. За 10-15 хвилин до готовності додайте помідори, що залишилися, роздавлені зубчики часнику і лавровий лист. При подачі прикрасьте страву зеленню.

Пшоняна каша з гарбузом

Інгредієнти (на 5-6 горщиків):

  • 500 г гарбуза
  • 300 г пшона
  • 1 л молока
  • вершкове масло за смаком
  • сіль за смаком
  • цукор за смаком
  • сухофрукти (родзинки, курага, чорнослив) і цукати за смаком

Приготування:

  1. Молоко доведіть до кипіння, потім покладіть в нього гарбуз, нарізаний кубиками. Варіть 5 хвилин.
  2. Потім додайте промите пшоно, трохи посоліть, перемішайте. Готуйте під кришкою на невеликому вогні близько 10 хвилин.
  3. Підготовлену кашу перекладіть в горщики. У кожен горщик покладіть по шматочку вершкового масла.
  4. Горщики, накриті кришками, відправте до духовки. Запікайте 30-40 хвилин при 180 градусах. У готову кашу (ще гарячу) додайте за смаком цукор, сухофрукти і цукати.

Дивлячись на ці страви, переконуємося ще раз, що глиняні горщики мають бути в арсеналі кожної господині. Ось вам один з варіантів подарунка родичці або подрузі. Таке кухонне начиння точно не припадатиме порохом, адже в ньому можна готувати багато чого – від наваристого супу до дієтичних фланів з риби.

Переклад та джерело

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

7 рецептів приготування страв у горщиках на будь-який смак