7 рецептів великодніх пасок, які вдаються завжди

Щороку, готуючись до Великодня, кожна господиня береться до випікання пасок, наповнюючи дім ароматом родинного затишку та національних традицій. Деякі люблять рецепти, перевірені поколіннями, а хтось хоче здивувати своїх рідних новим смаком великоднього хліба. Залишилося зовсім небагато часу до Світлого Господнього Воскресіння, а це означає – саме час діставати формочки, запасатися якісним борошном, готувати дріжджі і вибирати рецепти великодньої паски.

Методів приготування цієї традиційної великодньої здоби є сила силенна. Та й назв у цих святкових хлібин чимало: “баби”, “калачі” і “золоті баби”. Хтось пече паску на кефірі, хтось на дріжджах, з додаванням родзинок, маку та цукатів. У одної господині вдома є справжня піч, а інша призвичаїлась до хлібопічки. Словом, у кожного є свої рецепти приготування традиційної великодньої паски, головне, аби ці експерименти з тістом закінчувались вдало. Бо трапляється, що паска не підросте чи потріскає, то “западе” в середину і стане “кривобока” або “горбата”. Буває занадто суха, то підгорить, то тісто “забите” чи, взагалі, з форми вилізе…

Але, завдяки численним спробам, господині все ж винайшли прості рецепти паски, які вдаються завжди. То ж хочемо ними і поділитися з вами. Щоб і вам вдалося спекти чудову смачну домашню Великодню паску легко і просто, без зайвих клопотів, зусиль та витрат! Можливо, якийсь з рецептів з часом стане для вас сімейним. І пам’ятайте: найважливіше при випіканні паски – настрій, з яким ви готуєте. Він повинен бути чистим та радісним.

Головний принцип приготування паски на Великдень – правильно замішане тісто. Воно не повинно бути надто рідкім або, навпаки, густим, бо так великодній хліб швидше зачерствіє. Тісто має бути такої консинстенції, щоб воно легко ділилося ножем і не липло до рук. І ще один важливий секрет – тісто має підніматіся три рази: перший раз – сама опара, другий – з усіма доданими продуктами, третій – коли тісто розклали у форми.

1. Класична паска з родзинками і цукатами

Інгредієнти: 0,5 л молока, 1 кг муки, 150 г вершкового масла, 100 г маргарину, 75 г дріжджів, 2 склянки цукру, 5 яєць, 150 г родзинок, 1 ст. л. ванільного цукру, цедра одного апельсина, цедра половини лимона, 1,2 кг борошна.

Рецепт. Розчинити у теплому молоці дріжджі. Додати одну склянку цукру і дві-три ложки борошна. Усе перемішати до однорідної маси і залишити у теплому місці. Жовтки розтерти з цукром і ванільним цукром. Коли розчинене тісто збільшиться в два рази, додати до нього м’які масло і маргарин, розтерті жовтки і решту борошна. Добре вимішати тісто, якщо потрібно – підсиати ще борошна. Знову залишити тісто підходити в теплому місці, накрити рушником.

Родзинки потрібно промити гарячою водою. А цедру лимона і апельсина (тільки жовту частину) – натерти. Білки збити до густої піни. Після цього родзинки, цедру і білки додати в тісто і добре вимішати. Знову залишити тісто на 30 хвилин, щоб підросло.

Форму для випічки змастити маслом. Заповнити форму на половину тістом і дати йому підрости, майже до краю форми. Якщо ви не будете використовувати цукрову глазур для прикрашання паски, тоді покрийте верх випічки збитим жовтком. Випікати при температурі 180 градусів до готовності (середня паска випікається 35-45 хвилин ). Перші 20 хв. духовку не відчиняти. Готовність паски перевірте дерев’яною паличкою (сірником, зубочисткою), якщо паличка виходить суха, значить паску можна виймати з духовки.

2. Сирна паска звичайна

Інгредієнти: 1 кг домашнього сиру, 5 жовтків, 1 склянка цукру, 400 г вершкового масла, ванільний цукор, родзинки, цукати (за бажанням).

Рецепт. Протерти сир через дрібне сито. Додати цукор, м’яке вершкове масло, ванільний цукор і жовтки, які теж потрібно протерти через сито. Перемішати цю масу і викласти у форму, вистелену вологою марлею. Поставити сирну суміш на ніч у прохолодне місце.

Вранці поставити на паску вантаж, щоб стекла зайва рідина, залишити на добу.

Дістати паску з форми, прикрасити і подати до столу.

Зберігати таку паску потрібно у холодильнику.

3. Сирна паска печена

Інгредієнти: 1 кг сиру, 110 г борошна, 8 яєць, 170 г цукру, 50 г жирних вершків, цукати, родзинки – до смаку.

Рецепт. Сир перетерти через сито, додати вершки, цукати, родзинки, цукор, борошно і 8 жовтків. Перемішати до однорідної маси. Збити білки в стійку піну і акуратно з’єднати з сирною масою. Знову перемішати. Викласти отримане тісто у форму, змащену маслом. Постукати формою кілька разів, щоб вийшло зайве повітря. Випікати сирну паску за температури 160-170 градусів до золотистої поверхні.

Запам’ятайте декілька хитростей щодо приготування сирної паски:

Якщо немає часу і бажання перетирати сир через сито, але перспектива грудочок не радує, пропустіть сир через м’ясорубку.

Розітріть сир з маслом. Це поліпшить смак готової паски.

Поставте у духовку з сирною паскою деко з водою – це допоможе страві зберегти легкість.

Не відчиняйте часто дверцята духовки, а випікати паску потрібно досить довго: годину-півтори при температурі 160 градусів.

У кухні під час приготування сирної паски не повинно бути різких звуків – сирне тісто може осісти.

Щоб скоринка зверху на печеній сирній пасці не стала занадто твердою і сухою, змастіть її теплим молоком.

4. Паска з білим шоколадом

Інгредієнти: 730 г борошна, 120 мл молока, 300 г вершкового масла, 4 яйця, 80 г цукру, 30 г ванільного цукру, 15 г сухих дріжджів, 100 г білого шоколаду, щіпка солі. Для прикраси паски: 100 г білого шоколаду, 1 ст. ложка молока.

Рецепт. Просіяти борошно і з’єднати його з сухими дріжджами. Міксером збити яйця з цукром, ванільним цукром і сіллю до утворення пишної піни. Додайте до яєць тепле (не гаряче!) молоко і, продовжуючи збивати, потихеньку всипайте борошно з дріжджами у яєчно-молочну суміш. Замісіть тісто за допомогою спеціальної насадки міксера для тіста або руками і вимішуйте протягом 5-10 хвилин.

Ввести в тісто невеликими порціями м’яке вершкове масло і продовжувати вимішувати, поки воно повністю не з’єднається з тістом. Обім’яти тісто руками, покласти в каструлю, накрити рушником і залишити на 2 години, щоб воно підійшло.

Поламати на шматочки плитку білого шоколаду. Коли тісто підійде і збільшиться в об’ємі, знову акуратно обім’яти його руками. Розрівняти тісто і рівномірно розподілити по його поверхні частину шоколаду. Потім загорнути краї тіста, накриваючи шоколад, викласти залишки шоколаду і знову загорнути їх у тісто.

Викласти тісто у форму для випікання, змащену маслом, так, щоб воно заповнило форму на 2/3 і залишити на 1 годину, щоб тісто піднялося.

У прогріту духовку поставити паску і випікати при температурі 180°C 1 годину. Залишити паску до повного охолодження, а потім дістати її з форми.

Тим часом приготувати шоколадну глазур. Розтопити плитку білого шоколаду на водяній бані. Помішуючи шоколад, поступово влити у нього молоко. Як тільки шоколад отримає рідку консистенцію, покрити ним верх паски.

5. Паска у хлібопічці: рецепт із цитрусами та горіхами

Інгредієнти: 400 г борошна, 100 г вершкового масла, 4 яйця, 100 г цукру, 10 г ванільного цукру, 50 мл апельсинового соку, 50 г горіхів, 50 г цукатів, 15 г сухих дріжджів, 0,5 ч. ложки солі.

Рецепт. На дно відерця хлібопічки висипати дріжджі. Зверху покласти просіяне борошно. Збити яйця з цукром і ванільним цукром і також вилити у ємність. Додати інші інгредієнти: м’яке масло, сіль, горіхи і цукати. В останню чергу налийте апельсиновий сік. Обрати режим «Солодка випічка», час – приблизно 3 годин 50 хвилин.

Щоб у готовій пасці не було дірочки від лопатки для замішування, після її завершальних (повільних!) обертальних рухів лопатку можна вийняти з тіста змоченою у воді рукою. А тоді розрівняти поверхню тіста і закрити кришку хлібопічки для подальшого сходження і запікання.

Готову паску обережно дістати з форми, прикрасити, змастивши білковим кремом і посипавши горішками.

6. Мигдальна паска

Інгредієнти: 1 кг борошна, 2 склянки молока, 50-70 г дріжджів, 5 яєць, 1 склянка цукру, 300 г вершкового масла, 200 г мигдалю, 1 лимон, 1 склянка родзинок без кісточки, сіль за смаком.

Рецепт. Кип’ячене молоко охолодити до температури 38 градусів. Трішки відлити, розвести у ньому дріжджі, додавши 1 столову ложку цукру, трішки борошна та ретельно перемішати. Накрити опару для паски рушником і поставити в тепле місце, щоб підійшла.

Яйця збити з цукром та сіллю 5 жовтків, розтопити вершкове масло та охолодіть. Додайте в опару жовтки, вершкове масло та решту борошна. Натерти цедру одного лимона й також покласти в тісто. Ядра мигдалю подрібнити, додати в тісто разом із родзинками.

Розкласти тісто у форми, добре змазані маслом і посипані борошном. Дати паскам підійти, змастити їх поверхню жовтком і викласти цілі ядра мигдалю.

Випікати паски в розігрітій духовці при температурі 180 градусів. Готовність перевірити дерев’яною паличкою.

7. Паска на кефірі

Інгредієнти: 2 кг борошна, 1 л молока, 100 г пресованих дріжджів, 200 г сметани або кефіру, 2 яйця, 6 жовтків, ванільний цукор, 150 г родзинок, 100 г кураги, 150 г цукатів, 200 г маргарину, 100 г вершкового масла.

Рецепт. Приготувати опару: підігріти молоко до кімнатної температури і розвести у ньому свіжі дріжджі. Додати кефір. В отриману суміш всипати 50 г цукру і 200 г борошна, перемішати до стану густої сметани. Накрити і залишити підніматися. Тоді додати розм’якшений маргарин і вершкове масло, добре перемішати.

Окремо збити 2 яйця з 3 склянками цукру до пишної маси. Додати до збитої яєчної маси опару і решту борошна. Ретельно перемішати, поставити тісто в темне місце і дати йому час підійти.

Коли тісто трохи підніметься, додати родзинки, курагу і цукати. Все розкласти у форми і дати ще раз піднятися. У розігріту до 180 градусів духовку поставити паски. Залежно від розмірів формочок випікати від 30 хвилин до 1 години.

Останній штрих – оздоблення паски. Збити окремо яєчний білок, додати цукор і продовжувати збивати ще 5 хвилин. Акуратно нанести глазур на охолоджену паску і прикрасити її горішками, цукатами, великодньою посипкою, цукровими горошинками і різними смачними фігурками з тіста.

Джерело: Їсти — кулінарні рецепти

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

7 рецептів великодніх пасок, які вдаються завжди