Американці допоможуть побудувати ядерне сховище в Чорнобилі

Американська урядова корпорація зарубіжних приватних інвестицій США і “Енергоатом” підписали угоду про страхування політичних ризиків на будівництво в Україні централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.

Про це повідомляє “Голос Америки”.

Таким чином, ОPIC застрахувала політичні ризики проекту на загальну суму 250 млн доларів. Крім того, українська компанія отримає 20-річний кредит на відповідну суму.

Передбачається, що після будівництва заводу в Чорнобильській зоні Україна не буде витрачати сотні мільйонів доларів щорічно на відправку і зберігання відпрацьованого ядерного палива в Росію.

Як повідомлялося, Україна щороку платила Російській Федерації понад 200 мільйонів доларів за зберігання відпрацьованого палива.

Нагадаємо, 6 липня 2017 року “Енергоатом” одержав ліцензію на будівництво й уведення в експлуатацію ЦСВЯП.

Контракт на будівництво ЦСВЯП між “Енергоатомом” і переможцем відповідного тендера компанією Holtec International був підписаний ще в 2005 році.

Контракт на будівництво сховища передбачає, що компанія Holtec International буде поставляти спеціальне обладнання для сухого зберігання відпрацьованого ядерного палива і його транспортування, а також надасть Україні технології, які будуть застосовані, як на енергоблоках АЕС, так і під час перевезення ВЯП з АЕС у ЦСВЯП, а також у самому сховищі.

Holtec International поставить для ЦСВЯП 94 системи зберігання відпрацьованого ядерного палива; подальше виробництво цих систем зберігання ВЯП буде відбуватися в Україні.

Джерело: Економічна правда

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Американці допоможуть побудувати ядерне сховище в Чорнобилі