Фасольова зупа зі шпондером (і з затиркою) від пані Стефи

Давно нічого не писала (направду, часу не було!) тож треба виправлятися. Для цього застосую свою улюблену осінню їжу – зупу, а якщо точніше, то це буде фасольова зупа зі шпондером – густа, поживна, смачна.

Фасолевих зуп є багато різних варіантів, ця добра тим, що ми її варимо пісну, і вже потім замащуємо шкварками зі шпондерка. А це значить, що якщо піст – то можна обійтися без мняска, а просто посмажити цибульки. І все одно вона буде дуууже добра!

Ще цікавим в цій зупі є затирка (часом, залежно від реґіону, її називають “стиранка”) – терте тісто. Це щось середнє між щипаним тістом і мадярськими нокедлями. Затирка вартує окремої уваги, тому я ще до неї вернуся окремим текстом.

Для самої зупи нам треба тако:

  • 2 шклянки великої білої фасолі (яськи)
  • морква
  • кавальчик (грам 150-200) вудженого шпондерка
  • цибуля
  • зубчик часнику
  • лавровий листок, сіль, чорний перець зеленина петрушки, кріп

Для затирки:

  • велике яйце (або 2 жовтки), 150 г муки

Приготування

Фасолю перебрати, помити, залити на ніч кип’яченою водою і в тій же воді зварити з додаванням потертої на грубій терці моркви. З муки і яйця замісити водою туге тісто, натерти його на грубій терці. Якщо фасоля зварилась до напівготовності, долити води до бажаної кількості й додати терте тісто. Варити на повільному вогні допоки не приготується тісто, посолити, вкинути розтовчений часник і лавровий листок. Готову зупу налити в піали і покласти по ложці підсмаженого з цибулею шпондерку, посипати зелениною петрушки і кропу. До зупки подати грінки з хліба, натерті часничком.

Отож, фасольова зупа зі шпондером – це одна з тих зуп, які точно зігріють вас у цю холодну осінь. А на завершення ще одна маненька ремарка про фасолю-яськи – це єдина річ, яку я заморожую на зиму. Поки молода, не суха, фасую в мішечки і в морозилку. Заморожена таким чином фасолька дуже швидко вариться. І теоретично так само поводиться будь яка інша фасоля. То ж не гайте часу!

Фото: пані Стефа

Джерело: пані Стефа

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Фасольова зупа зі шпондером (і з затиркою) від пані Стефи