Як поливати орхідею взимку і чи потрібно її пересаджувати

Орхідеї останнім часом займають перші місця за популярністю серед інших кімнатних рослин. Одна з головних причин, чому вони стають улюбленицями, полягає в тому, що вони мають надзвичайно прекрасні квіти і різноманітність забарвлення. Всі любителі цих красунь хочуть, щоб вони цвіли і тішили своїми барвами круглий рік. Деякі сорти, дійсно, випускають бутони практично кожен місяць. В основному всі орхідеї теплолюбні рослини, тому важливо приділити їм особливу увагу взимку. У теплу пору року цим квітам потрібно зовсім інший догляд, ніж в холодні місяці. Важливо знати, як поливати орхідею взимку, і які є особливості догляду в цю пору року, інформує UkrMedia.

Особливості зимового поливу

Полив для рослини – це життя. Але в холодну пору року поливати необхідно набагато рідше. Полив орхідей взимку зазвичай виконують один раз в півтора тижні. Доглядаючи за цими тропічними красунями, важливо пам’ятати, що вони не терплять переохолодження. Головною помилкою, з якою стикаються новачки, є те, коли при поливі, занурюючи горщик в ємність з водою, а потім, виймаючи його, вони не дають як слід стекти воді з горщика. Після чого його ставлять на підвіконня, вода там охолоджується, що залишилася в горщику і субстраті, і коріння поступово вбирає переохолоджену воду. Результат – рослина з часом починає страждати через розвиток бактеріальних і грибкових захворювань.

Для того, щоб уникнути цієї проблеми, потрібно забезпечити квітці хорошу термоізоляцію. Не обов’язково переставляти горщик з підвіконня, досить буде утеплити те місце, де він стоїть. Для цього Вам знадобиться невеликий шматок пінопласту. Цей матеріал відмінно справляється із завданням теплоізоляції. На пінопласт потрібно буде поставити горщик; крім того, його було б непогано ставити в кашпо з високим дном. Вода, яка залишається в субстраті, поступово стече в кашпо і коріння не буде її вбирати.

Для орхідеї взимку догляд відіграє життєво важливу роль. Так як опалення в квартирах висушує повітря, слід зволожувати приміщення, щоб ці квіти відчували себе комфортно. Крім сухого повітря, яке не йде на користь рослинам, в сухому середовищі розмножується павутинний кліщ. Щоб підвищити вологість повітря, можна включати зволожувач повітря. Ще одним хорошим способом підвищення вологості в приміщенні є невеликий декоративний фонтанчик, який, з одного боку, прикрашає інтер’єр кімнати, а з іншого зволожує повітря. За таку турботу орхідеї неодмінно віддячать Вас красивими і здоровими квітами.

Вологе і тепле повітря – ідеальне середовище для квітів. Час від часу тим сортам орхідей, які не впадають в сплячку, можна влаштовувати полив з душу. Але в цьому випадку після душу їх потрібно залишити у ванній кімнаті до повного вбирання в себе необхідної вологи. Ідеальним часом для «прийому душу» є вечір. Після цієї процедури квіти будуть перебувати у вологому середовищі, а це їм якраз і необхідно; за ніч рослина встигне висохнути, що запобіжить скупчення води на листках і в точках зростання листочків. Обприскувати квіти взимку не рекомендується. Але в крайніх випадках, якщо, наприклад, потрібно видалити шкідників з листя, обприскування повинно бути у вигляді гарячого водяного пилу. Таке зрошення не принесе шкоди квітам.

Розміщення

Виконуючи для орхідеї взимку догляд, не варто забувати про освітлення. Взимку дуже часто буває дефіцит сонячного світла. А для цих рослин світло необхідне, щоб вони могли повноцінно розвиватися і в підсумку змогли закласти квіткові бруньки. У зимовий період найкраще розташувати вазон з квіткою на підвіконні вікна, яке виходить на південну сторону світу. Тоді він зможе отримувати значно більше сонячного світла, ніж перебуваючи в затемненій кімнаті. Або ж можна забезпечити квітці додаткове освітлення за допомогою люмінесцентної лампи. Лампа повинна знаходитися мінімум в 20 сантиметрах від рослини. В цьому випадку не обов’язково ставити вазон на підвіконня, Ви можете для нього вибрати будь-яке тепле місце, яке потім обладнаєте освітленням.

Оптимальна температура повітря для квітки взимку – від +15 до +23 градусів. Орхідеї люблять не тільки тепло, але і свіже повітря, тільки, звичайно ж, не морозне. Провітрюючи приміщення, слід уникати протягів, так як через них листя може швидко обморозитися. Тому під час провітрювання кімнати потрібно прибирати вазон з підвіконня, щоб на нього не потрапили холодні потоки повітря. Ще потрібно стежити, щоб листя не стикалися з холодним склом.

Удобрювати рослини взимку занадто часто не потрібно. Так як влітку і навесні світловий день довгий і температура повітря досить висока, квітка швидко переробляє поживні речовини, а в зимовий період через нестачу світла і тепла ці процеси сповільнюються.

Чи можна пересаджувати взимку?

Пересадка орхідей взимку не бажана. У цю пору року настає період спокою. Тому пересаджувати найкраще після закінчення цього періоду. Але існують такі види орхідей, які не мають яскраво вираженого періоду сну. Однак, якщо є гостра необхідність для пересадки, наприклад, хвороба кореневої системи або загнивання верхньої частини рослини, то пересадку можливо виконати. Але без гострої необхідності краще не турбувати квітку і дати їй час відпочити і набратися нових сил перед активною вегетацією.

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Як поливати орхідею взимку і чи потрібно її пересаджувати