”Кінець єврономерів” в Україні: у Раді запропонували кардинальне рішення

Спритні перегонники більше не зможуть оформлювати на одну литовську фірму сотні авто і переганяти їх до України без сплати податків і акцизів.

У Верховній Раді вже прийняли у першому читанні “закони Южаніної”, які передбачають внесення фінансової гарантії при тимчасовому ввезенні авто. Якщо порушити правила, то держава забере заставу собі.

Ми з’ясували, як в Україні пропонують змінити правила для “єврономерів” і як оформлюватимуть гарантії. Про це пише Обозреватель.

Українців на “єврономерах” зобов’яжуть вносити гарантії

Чинна система фактично дає українцям “умовне повне звільнення” від сплати податків і акцизів при ввезенні нерозмитнених авто, заявила глава профільного комітету, нардеп від БПП Ніна Южаніна. Машини оформлюють на литовські фірми, а українським водіям видають генеральні довіреності.

Прийняті за основу законопроекти (№8488 і №8487) не тільки посилять штрафи і контроль, а й зобов’яжуть при ввезенні машини вносити грошову гарантію. “Пересування громадянами України в митному режимі транзиту без фінансової гарантії (грошової застави у вигляді митних платежів) надалі буде неможливим”, — заявила депутат.

Всі машини на єврономерах в Україні перебувають у режимі тимчасового ввезення. З моменту, як вони перетнули кордон, є всього лише один рік для того, щоб вивезти авто з території країни. І якщо українець порушує зазначені терміни (а отже і Митний кодекс), він має нести за це відповідальність.

Навіщо платити гарантію. Фінансова гарантія — гроші, які держава отримає, якщо власник авто обдурив митників і вирішив кататися на авто без української реєстрації та не платити за розмитнення. В результаті в українців зникне стимул ввозити “єврономери”: заплатити доведеться стільки ж, скільки і за звичайного розмитнення.

Як порахують розмір гарантії. У чинному Митному кодексі сказано: “розмір фінансової гарантії визначається органом доходів і зборів виходячи з суми митних платежів, які підлягають сплаті при випуску товарів для вільного обігу на митній території”. Як пояснює юрист Олександр Плахотник, це означає, що розмір такої гарантії має відповідати вартості розмитнення. “Якщо визначити вартість неможливо, то розмір гарантії рахують, виходячи з максимальних ставок”, — зазначає юрист.

Для прикладу розрахуємо, яку гарантію доведеться заплатити при ввезенні п’ятирічного автомобіля вартістю 8 тис. євро з обсягом двигуна 2 тис. куб.см. Для цього використовуємо калькулятор розмитнення, який показує розмір всіх платежів до і після прийдешніх нововведень. Так, за таких умов вартість розмитнення буде близько 3,1 тис. євро.

Таким чином, фінансова гарантія має як мінімум покрити зазначену суму.

Куди витратять гроші. Зазначена сума перебуватиме на рахунках органів доходів і зборів доти, доки українець не вивезе автомобіль з території країни. Потім гарантію повернуть протягом 30 днів. Також гроші можна, наприклад, витратити на розмитнення імпортного або будь-якого іншого автомобіля.

“Повернення грошової застави може здійснюватися в будь-якому органі доходів і зборів, навіть якщо вона вносилася на рахунок іншого органу доходів і зборів. За письмовою заявою внесені як грошова застава кошти можуть бути використані для сплати митних платежів або для забезпечення сплати митних платежів за іншим зобов’язанням особи перед органами доходів і зборів”, — зазначено у Митному кодексі.

Де взяти гроші на гарантію

“Не обов’язково вносити живі гроші”, — розповідає Плахотник. Закон дозволяє гарантувати сплату внесків спеціальним документом. Видають його фінансові посередники. Якщо немає 3 тис. євро, можна заплатити невелику суму посереднику, який видасть гарантію. Фіскали, якщо авто вчасно не вивезуть, вимагатимуть гроші від фінансового посередника.

“Гарант зобов’язаний не пізніше трьох банківських днів, наступних за днем ​​отримання вимоги та документів, що підтверджують настання гарантійного випадку, перерахувати належну суму митних платежів до державного бюджету”, — йдеться у Митному кодексі.

Експерт у сфері митного законодавства Ольга Ніколаєнко пояснює: зобов’язати всіх українців та іноземців платити заставу за будь-яке авто в режимі тимчасового ввезення неправильно. Зараз, як пояснює експерт, гарантію треба вносити лише у тому випадку, якщо автомобіль зняли з реєстрації в чужій країні.

Нові законопроекти вводять правило: вносити гарантію потрібно на другий автомобіль. Тобто перший може потрапити в країну у режимі тимчасового ввезення, а за другу машину доведеться вже внести заставу.

“У нас і в Кодексі прописано, і в міжнародних конвенціях є норми про гармонізацію і спрощення митних процедур. Якщо зобов’язати на будь-який автомобіль оформлювати гарантію, це буде не зовсім правильно з точки зору міжнародних зобов’язань. Основний важіль, який не дозволить ввозити масово — неможливо більше, ніж один автомобіль, ввозити на себе. Якщо ввезти більше, ніж один автомобіль, потрібно внести заставу”, — зазначає Ольга Ніколаєнко.

“Звісно, це може вирішити проблему і призвести до кінця “єврономерів”, — вважає юрист.

Експерти сходяться на думці: якщо перегонникам заборонити ввозити необмежену кількість авто без розмитнення, схемі “єврономерів” настане кінець. “Звісно, це може вирішити проблему і призвести до кінця “єврономерів”. Але, як відомо, поки документи прийняті лише у першому читанні. Треба дочекатися, які правки приймуть до другого читання, чи буде обов’язковою заставу на всі автомобілі, чи тільки починаючи з другого ввезеного протягом року”, — додає Плахотник.

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

”Кінець єврономерів” в Україні: у Раді запропонували кардинальне рішення