Кох рижовий з ябками і родзинками від Пані Стефи

Кох – забута назва відомої страви. Чому б не спекти завтра на сніданок?

Спочатку кілька слів що взагалі таке кох. Тут ціла історія. Зараз кох є популярним десертом лише на Балканах і в Італії, хоча має австро-угорське походження і переписів ріжних кохів дуже багато в старих, виданих ще за бабці Австрії, польських книжках. А в пізніших польських книжках кохів вже немає, або є тільки рижовий (найпростіший і базовий, властиво).

SZCZEPAŃSKI, JAN JULIAN (1796-1869). 1827

Також, кох в тому розумінні, про який я зараз розповідаю – це щось середнє між пудингом і запіканкою.

Є певні технологічні відмінності, бо пудинги готуються зазвичай на парі, а запіканки не потребують якихось особливих стрибань навколо себе- наскладав, залив, запік і всьо.

А в кох, не залежно від того, солений він чи десертний, жовтки і білки додаються окремо, і збиті до штивних піків білки додають пухнастості.

В німецькій кухні є така штука Kochkäse, яка мені подібна на варений (плавлений) сир, з кминком, але це явно не той кох, про який я намагаюся більше дізнатися.

Кох має дуже м’яку і вологу текстуру, бо в нього додається багато молока і вершків. Готується базовий кох або з рижу або з манної крупи, як самих, так і з додаванням яблук, родзинок, сливок.

Переважаючі смаки рижово-ябкового коху – молоко і ваніль, що робить його чудесним сніданком, або просто десертом до кави.

Так отож,
шклянка рижу
шклянка вершків
шклянка молока
троха цукру
3 яйка
2 ябка, троха родзинок
цинамон, ванілька або ванільний цукор

Риж добре вимити, залити водою і дати троха постояти. Потім воду злити, перекласти в банячок, залити вершками і молоком (спочатку пів порції), додати ванільку, цукор і варити на повільному вогні хв 15 після закипання. Якщо вся рідина ввібралася – долити ще, але риж не має бути рідким, тільки вогким. Вимкнути і вистудити.

Вбити 3 жовтки, вимішати. Додати грубо порізані ябка, родзинки, збиті з ложкою цукру білки і легенько вимішати.

Викласти в тортівницю або форму висмарувану олією і присипану тертою булкою і спекти десь з годину при 180*. Різати холодним.

До коху пасуватиме квасна мармоляда, ягоди, молоко, або як в мене – какао.

“Нічого особливого, рисова запіканка!” – скажете ви, і може матимете рацію. Але для мене цей перепис є цінним тим, що має як мінімум не совєцьке дитсадкове походження, і смакує цілком благородно. Ну і взагалі – порівняйте назви “кох” і “запіканка”… Це ж очевидно, що кох!

Джерело: Пані Стефа

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Кох рижовий з ябками і родзинками від Пані Стефи