З опеньків можна приготувати багато смачних страв на зиму. До вашої уваги 10 перевірених рецептів від господинь: опеньки консервовані в томаті і мариновані нашвидкуруч, грибна ікра і паштет, салат і солянка з опеньками, а також опеньки солені без консервування.
Солені опеньки (рецептом поділилася Лариса ПОШПУР)
Інгредієнти
На 3 л варених опеньків
- 0,5 л солі,
- лавровий лист,
- суміш перців.
Опеньки 1 раз відварити, промити. На 3 л таких грибів 0,5 л солі, лавровий лист, суміш перців. Зберігати в 10-літрових керамічних бочечках, можна в емальваному відрі, поклавши наверх марлю. Перед споживанням замочити на ніч в великій кількості води і на другий день відварити, як звичайно варите опеньки. Такі гриби мають і смак, і запах свіжих.
Опеньки в томаті (рецептом поділилася Олена ВОЙТЮК)
Інгредієнти
- 2 кг варених опеньків,
- по 1 кг цибулі і вареної моркви,
- 1 л томатного соусу,
- чорний перець,
- грибна приправа,
- олія для смаження.
2 кг варених опеньків всипати у чавунну каструлю. На олії притушити 1 кг цибулі (порізати кубиками), щоб була біла, і 1 кг вареної тертої моркви. Додати до опеньків. Вимішати і додати 1 л томатного соусу, чорний перець, грибну приправу. Все вимішати і тушити на малому вогні 30 хв, помішуючи. Викласти у банки і стерилізувати 30 хв.
Мариновані опеньки нашвидкуруч (рецептом поділилася Лариса ПОШПУР)
Інгредієнти
Відварені гриби. На 1-літрову банку грибів:
- 1-2 лаврові листки,
- 2–3 шт. духмяного перецю,
- 1 ст. ложка цукру,
- 1 ч. ложка солі,
- 50 мл оцту,
- вода.
Відварені гриби скласти в літрову банку, поміж ними покласти 1-2 лаврові листки, 2–3 шт. духмяного перецю, зверху 1 ст. ложку цукру, 1 ч. ложку солі, 50 мл оцту. Долити водою і стерилізувати 20-25 хв , потім закрутити і вкутати.
Смачний салат з опеньків з кетчупом чилі (рецептом поділилася Лариса ПОШПУР)
Інгредієнти
- 2 л відварених грибів,
- 1 кг цибулі,
- 200 г олії,
- 100 г цукру,
- 1,5 ст. ложки солі,
- 50 мл оцту,
- 300 г кетчупу чилі,
- 150 мл томатного соусу.
1 кг цибулі протушити 10 хв на 200 г олії. Додати 100 г цукру. Додати 2 л відварених грибів (якщо дуже великі, порізати на менші шматочки), 1,5 ст. ложки солі, 50 мл оцту, 300 г кетчупу чилі, 150 мл томатного соусу. Протушити все разом 20 хв. Розкласти у банки, стерилізувати 20 хв. Виходить 6 банок по 0,5 л і 1 баночка по 0,3 л.
Ікра з опеньків на зиму без стерилізації (рецептом поділилася Ірена)
Інгредієнти
- 2 кг опеньків,
- по 0,5 кг моркви і цибулі,
- 400 мл олії,
- 15 шт. горошин чорного перцю,
- 2 ст. ложки оцту (9%),
- 2-3 лаврових листки,
- сіль, перець.
Проварити гриби, обсмажити цибулю і моркву на половині олії, все разом перемолоти. Протушкувати близько 1 год, додавши горошини перцю, сіль, лавровий лист, чорний мелений перець і решту олії, постійно помішуючи. Потім влити оцет (на цьому етапі можна додати 4–6 зубців часнику) і протушкувати ще 10 хв. Готову ікру розкласти у стерильні банки і закрутити стерильними кришками.
Опеньки консервовані з томатом (рецептом поділилася Тетяна Турчина)
Інгредієнти
- 2 л варених грибів,
- 0,5 л томатного соусу,
- 1,5 скл. олії,
- 250 г цибулі.
Цибулю дрібно порізати і протушкувати. Додати варені гриби, решту складників, сіль за смаком, тушкувати в каструлі 40-45 хв. Потім розкласти в банки і стерилізувати 20-25 хв.
Солянка з опеньками (рецептом поділилася Світлана Заєц)
Інгредієнти
- 1 відро сирих опеньків,
- 5 кг капусти,
- 1 кг моркви,
- 1 кг цибулі,
- 200 г оцту,
- 0,5 л олії,
- 3 лаврових листки,
- перець, сіль.
Опеньки зварити і порізати. Капусту, моркву, цибулю нашаткувати і тушкувати в олії 20 хв. Потім змішати з грибами, розкласти у банки і стерилізувати 30 хв.
Грибний паштет (рецептом поділилася Людмила ГРАБАР)
Інгредієнти
- 3 л варених грибів,
- 2 кг перцю,
- 1 кг цибулі,
- 2 головки часнику,
- 0,5 кг моркви,
- 1 кг помідорів або 200 г томату,
- 1-2 стручки гіркого перцю,
- 1 л олії,
- 50 г оцту,
- сіль.
Стушкувати всі овочі окремо, перемолоти. Змішати з меленими грибами, варити разом 1,5 год. Потім розкласти у банки і стерилізувати 30 хв. Виходить 6 л ікри.
Салат з опеньків (рецептом поділилася Мар’яна МАКОГОН)
Інгредієнти
- 3 л варених грибів,
- 2 кг перцю,
- 1 кг цибулі,
- 350 г томатної пасти “Чумак”,
- оцет,
- перець, сіль за смаком.
Перець і цибулю порізати соломкою, додати гриби, спеції, тушкувати на малому вогні 1 год. Вкінці додати томатну пасту і ще трохи проварити. Розклати у 0,5-літрові банки, стерилізувати 1 год.
Паштет з опеньків (рецептом поділилася Галина МАЦЮК)
Інгредієнти
- 3 л варених грибів,
- 200 г олії,
- 5 великих цибулин,
- 0,5 л томату,
- 100 г оцту,
- 150 г цукру,
- сіль, перець,
- 1 гіркий перець,
- 1 головка часнику.
Гриби з олією тушкувати 20 хв. Додати посмажену цибулю, томат, мелений перець, оцет, цукор, сіль, перець. Тушкувати 10 хв, вкінці додати часник. Розкласти у банки, стерилізувати 40 хв.
Джерело: Сім’я і дім