1. Шоколадний мусс
Такий мус ви можете використовувати для тортів, тістечок, наповнення еклерів і профітролів, а так само для порційних десертів в келихах.
Складові:
- 150 г вершків 33%
- 330 г шоколаду з вмістом какао 55%
- 60 г яєчних жовтків
- 200 г яєчних білків
- 60 г цукру
Приготування:
Закип’ятіть вершки, розтопіть шоколад. Вилийте гарячі вершки в розтоплений шоколад і перемішайте до однорідності. Додайте яєчні жовтки.
Збийте яєчні білки як до французької меренгу з додаванням цукру. Коли шоколадний ганаш охолоне до 60 / 65С – додайте меренгу. Акуратно перемішайте.
2. Медовий мус
Ароматний і ніжний, відмінно підійде для прошарку в торті.
Складові:
- молоко 63 г
- вершки 35-38% 188 г
- жовтки 30 г
- мед 38 г
- желатін 4 г
Приготування:
Замочити желатин в 20 гр. холодної води на 10 хвилин. Жовтки змішати з медом.
Молоко і 63 гр. вершків нагріти до кипіння в невеликому сотейнику. Влити тоненькою цівкою гаряче молоко в жовтки, постійно помішуючи.
Повернути суміш на невеликий вогонь. Готувати до загустіння (85С). Зняти з вогню і дати трохи охолонути. Додати желатин. Дати суміші охолонути до кімнатної температури. Збити 125 г охолоджених вершків до м’яких піків. Акуратно змішати вершки з медової масою.
3. Карамельний мус
Складові:
- 12 гр порошкового желатину
- 30 мл води
- 350 г вареного згущеного молока
- 4 жовтка
- 2 білка
- 100 г цукру
- 300 мл жирних вершків для збивання (30% жирності і вище)
Приготування:
Желатин замочуємо в воді. Варене згущене молоко кладемо в кухлик, ставимо на середній вогонь і розігріваємо приблизно до 40 градусів при інтенсивному помішуванні віночком (якщо ви спробуєте розігріту масу пальцем, вона повинна бути теплішою температури тіла, але при цьому не обпікати).
Желатин розтоплюємо і змішуємо зі згущеним молоком.
Жовтки змішуємо з 20 г цукру. Миску з жовтками ставимо на водяну баню (в каструлю – окріп, на каструлю – миску) і при помірному нагріванні збиваємо міксером до отримання пишної світлої маси і температури 60-63 градуси. Важливо масу не перегріти, інакше жовтки згорнуться!
З білків і цукру, що залишився готуємо італійську меренгу. Для цього кладемо 80 г цукру в кухлик, вливаємо 20 мл води і ставимо на середній вогонь. Варимо сироп до 116 градусів. Білки паралельно збиваємо до м’якої піни. Не припиняючи збивати, тонкою цівкою вливаємо сироп. Збиваємо до жорстких піків.
Окремо збиваємо жирні вершки. У теплу карамельну масу додаємо збиті жовтки. Вимішуємо до однорідного стану.
Додаємо білки і знову дбайливо вимішуємо, намагаючись видавити з маси якомога менше повітря. Останніми додаємо вершки і знову акуратно вимішуємо.
4. Вершково-сирний мус
Складові:
- 70 мл молока
- 50 г цукру
- 1 паличка ванілі
- 4 жовтка
- 12 г листового желатину
- 250 г вершкового сиру
- 350 г вершків 33-35%
Приготування:
Розрізати паличку ванілі, витягти насіння. У сотейнику змішати молоко і насіння ванілі разом з паличкою. Накрити харчовою плівкою, прибрати в холодильник і залишити настоюватися протягом години (або більше).
Потім поставити молочно-ванільну суміш на вогонь, прибравши паличку ванілі і довести до кипіння. Як тільки молоко закипить, зняти його з вогню і тонкою цівкою, при постійному помішуванні, половину молока ввести в жовтки, розтерті з цукром.
Перелити цю суміш назад в сотейник з молоком, що залишилося і поставити на невеликий вогонь. При постійному помішуванні вінчиком, довести масу до 85 ° С.
Зняти крем з вогню і додати листовий желатин, попередньо розмочений у холодній воді. Перемішати до повного розчинення желатину. Додати вершковий сир.
Остудити масу до 30 ° С і тільки потім збити вершки і також ввести їх в мус.
5. Сирно-банановий мус
Може стати відмінним варіантом смачного сніданку, легкого десерту або корисного перекусу.
Складові:
- Банан 1-2 штуки
- Сир 250 грам
- цукор за смаком
- вершки для збивання 200 мл
- сік лимона 2-3 ст. ложки
Приготування:
Для початку необхідно почистити банан від шкірки і розрізати на 4-6 частин. Вичавити сік половини лимона і облити ним банан.
Сир відправити в чашу блендера і збити трохи. Можна при бажанні протерти через сито. Додати цукор або цукрову пудру. При приготуванні сирно-бананового мусу можна взагалі не використовувати цукор, щоб знизити його калорійність.
Банан збити в блендері до однорідної маси і з’єднати з сиром. Вершки влити в невелику мисочку і збити до щільних піків. До вершків ввести сир і банани. Ще раз ретельно збити до однорідної маси.
При бажанні в сирно-банановий мус в домашніх умовах можна додати трохи розчиненого у воді або йогурті желатину, щоб зробити його консистенцію більш щільною.
Готовий мус можна подавати з шоколадною крихтою або сушеними бананами.
Джерело: nyam-nyam-5.com