“Нафтогаз” виграв суд проти “Газпрому” у Стокгольмі

НАК “Нафтогаз України” виграв арбітраж проти “Газпрому” за контрактом на поставку газу за всіма спірними питаннями.

Про це повідомила прес-служба НАК “Нафтогазу” на сторінці у Facebook, пише 24 канал.

“Арбітражний суд повністю відхилив вимоги Газпрому за положенням “бери або плати” на суму 56 млрд доларів за 2009-2017 роки. “Нафтогаз” домігся зменшення майбутніх обов’язкових річних обсягів у понад 10 разів у відповідності до його фактичних потреб у імпорті газу”, – йдеться у повідомленні.

31 травня Стокгольмський арбітраж відхилив вимоги “Газпрому” щодо принципу “бери або плати” та задовольнив вимоги “Нафтогазу” про перегляд ціни на газ у контракті з компанією “Газпром” і скасував заборону на реекспорт газу.

Ціна газу, отриманого “Нафтогазом” у 2 кварталі 2014 року, знижена на 27% з 485 дол/тис куб м до 352 дол/тис куб м. Завдяки перегляду контрактної ціни “Нафтогаз” зекономив 1,8 млрд дол на газі, придбаному у 2014-2015 роках,
– пояснили у компанії.

Арбітражний суд Стокгольму також визнав недійсними кабальні положення контракту, привівши його до ринкових європейських стандартів.

У компанії додали, що позитивний ефект рішень арбітражу становить понад 75 млрд дол за весь термін дії контракту на поставку газу. “Нафтогаз” вимагає до 16 млрд дол у арбітражі за транзитним контрактом. Рішення щодо цього очікується 28 лютого 2018 року.

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

“Нафтогаз” виграв суд проти “Газпрому” у Стокгольмі