Пісний пиріг з картоплею і гречкою – урізноманітнить ваш піст і порадує родину

Інгредієнти для тіста:

  • вода – 200 мл.
  • пшеничне борошно – 300 г
  • свіжі дріжджі – 20 г
  • соняшникова олія – 2 ст. л.
  • цукор – 2 ч. л.
  • сіль – 1 / 2 ч. л.

Інгредієнти для начинки:

  • гречана крупа – 1 склянка (180 г)
  • картопля – 600 г
  • ріпчаста цибуля – 200 г
  • часник – 3-4 зубчики
  • сіль, чорний мелений перець – за смаком

Приготування

Такий картопляно-гречаний пиріг дуже популярний у нас, на Західній Україні. Його подають гарячим зі сметаною чи грибною підливою, гарно смакує з борщем, капусняком. Цей пиріг також часто готують в пісному варіанті. Для смаження цибулі використовують соняшникову рафіновану олію, нею ж змащують пиріг перед випіканням.

Готуємо тісто. Дріжджі покришити у велику посудину, посипати цукром і залишити на 5 хв., щоб вони розпустились, потім перетерти їх ложкою. Додати теплу (приблизно 35 °С) воду і сіль. Перемішати.

Потім додати приблизно 200 г просіяного борошна. Перемішати ложкою. Далі додати олію, розмішати, висипати решту борошна і замісити м’яке еластичне тісто. Оскільки борошно буває різне, то орієнтуватись слід не лише на кількість борошна в рецепті, але й на консистенцію тіста. Тому решту борошна додавайте поступово.

Поверхню тіста змастити олією, посудину накрити чистим рушничком і поставити в тепле місце на 40-50 хв., щоб тісто підросло.

Поки тісто підростає, готуємо начинку. Гречку і почищену картоплю відварити у підсоленій воді. З картоплі злити воду і пом’яти картоплю товкачкою до пюреподібного стану.

Цибулю почистити і порізати невеликими кубиками. Обсмажуємо цибулю, її злегка підрум’янити. Потім додати часник, сіль, перемішати і через 1 хв. відставити з вогню.

Гречку, картоплю, обсмажену цибулю викладаємо у велику миску. Все добре поперчити, при потребі досолити і ретельно перемішати ложкою до однорідного стану. Начинка готова.

Тісто, що підросло, трошки обім’яти рукою і на присипаній борошном стільниці розкачати його в круг. На середину тіста викласти начинку.

Тісто зібрати досередини і щільно зліпити його краї. Зверху тісто з начинкою притрусити борошном і трошки приплюснути. Потім пиріг обережно, щоб не порвалося тісто, перекласти у форму, змащену олією, зліпленими краями тіста донизу. Пиріг розрівняти, наколоти виделкою і змастити олією.

Форму з пирогом помістити у заздалегідь розігріту до 190 °С духовку і випікати 50 хв. Картопляно-гречаний пиріг готовий.

Джерело.

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Пісний пиріг з картоплею і гречкою – урізноманітнить ваш піст і порадує родину