Пляцок з маково-горіховими кульками

На Галичині жодне свято не обходиться без пляцків. Цей десерт схожий на торт, великий, без прикрас. Зате дуже красивий у розрізі. Пляцок у стократ смачніший, ніж торт. За один шматочок цієї смакоти можна півжиття віддати! Хто куштував – знає.

Інгредієнти:

Коржі:

  • 5 яєць,
  • 2 скл. цукру,
  • 1 скл. сметани,
  • 1 ч. ложка амонію,
  • 2 скл. борошна.

Макові кульки:

  • по 1 скл. маку,
  • мелених горіхів та цукрової пудри,
  • 2 яйця.

Крем шалот:

  • 200 г цукру,
  • 1 яйце,
  • 150 мл молока,
  • 350 г масла,
  • 1 п. ванільного цукру,
  • 1 ст. ложка коньяку.

Форма 24Х36 см.

Приготування

Коржі: амоній розвести у сметані. Білки збити з цукром, додати по одному жовтки, сметану з амонієм, борошно. Усе збивати міксером. Тісто виходить густиною як сметана. Розділити на три частини. Форму застелити пергаментом, викласти одну частину тіста.

На тісто акуратно чайною ложкою викладати маково-горіхові кульки на відстані 1,5–2 см одна від одної. Так спекти 3 коржі.

Макові кульки: мак запарити, втерти або змолоти, додати цукрову пудру, яйця, мелені горіхи.

Крем шалот: злегка збити яйце із молоком в каструлі до повного перемішування (не в піну), всипати цукор і поставити на вогонь, довести до кипіння і варити ще 5 хв. Охолодити, накривши плівкою. Масло кімнатної температури добре збити, поступово додавати по 1 ст. ложці молочно-яєчної суміші, ванільний цукор. Насамкінець додати коньяк.

Просочувати коржі не треба, просто змастити кремом і поставити на ніч у холодильник. Пляцок виходить дуже ніжний.

Рецепт Галини Недомірко, Львівська обл. Джерело: Сім’я і дім

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Пляцок з маково-горіховими кульками