На Галичині жодне свято не обходиться без пляцків. Цей десерт схожий на торт, великий, без прикрас. Зате дуже красивий у розрізі. Пляцок у стократ смачніший, ніж торт. За один шматочок цієї смакоти можна півжиття віддати! Хто куштував – знає.
Інгредієнти:
Коржі:
- 5 яєць,
- 2 скл. цукру,
- 1 скл. сметани,
- 1 ч. ложка амонію,
- 2 скл. борошна.
Макові кульки:
- по 1 скл. маку,
- мелених горіхів та цукрової пудри,
- 2 яйця.
Крем шалот:
- 200 г цукру,
- 1 яйце,
- 150 мл молока,
- 350 г масла,
- 1 п. ванільного цукру,
- 1 ст. ложка коньяку.
Форма 24Х36 см.
Приготування
Коржі: амоній розвести у сметані. Білки збити з цукром, додати по одному жовтки, сметану з амонієм, борошно. Усе збивати міксером. Тісто виходить густиною як сметана. Розділити на три частини. Форму застелити пергаментом, викласти одну частину тіста.
На тісто акуратно чайною ложкою викладати маково-горіхові кульки на відстані 1,5–2 см одна від одної. Так спекти 3 коржі.
Макові кульки: мак запарити, втерти або змолоти, додати цукрову пудру, яйця, мелені горіхи.
Крем шалот: злегка збити яйце із молоком в каструлі до повного перемішування (не в піну), всипати цукор і поставити на вогонь, довести до кипіння і варити ще 5 хв. Охолодити, накривши плівкою. Масло кімнатної температури добре збити, поступово додавати по 1 ст. ложці молочно-яєчної суміші, ванільний цукор. Насамкінець додати коньяк.
Просочувати коржі не треба, просто змастити кремом і поставити на ніч у холодильник. Пляцок виходить дуже ніжний.
Рецепт Галини Недомірко, Львівська обл. Джерело: Сім’я і дім