Порошенко різко відреагував на польський закон про заборону “бандерівської ідеології”

Президент України Петро Порошенко різко засудив ухвалений парламентом Польщі закон про заборону “бандерівської ідеології”, пише ТСН.

“Глибоко стурбований рішенням польського парламенту. Історична правда вимагає відвертої розмови та діалогу, а не заборон. Оцінки, які містяться в цьому рішенні, є абсолютно необ’єктивними та категорично неприйнятними”, – написав Порошенко у Facebook.

Він додав, що ухвалений законопроект йде урозріз з принципами стратегічного партнерства між державами, що були проголошені вже давно. За словами Порошенка, політичні рішення не мають заміняти історичну правду, адже Польща й Україна разом боролися проти тоталітарних режимів.

Президент України закликав Польщу до об’єктивного діалогу.

Нагадаємо, сьогодні, 1 лютого, близько третьої години за київським часом Сенат Польщі ухвалив без поправок закон про Інститут національної пам’яті Польщі. Документ передбачає кримінальну відповідальність за заперечення злочинів українських націоналістів проти поляків.

26 січня Сейм Польщі ухвалив закон про зміни до закону про Інститут національної пам’яті. Законопроект складається з двох частин. Згідно з першою, до відповідальності притягуватимуться усі, хто заперечує, підтримує або пропагує злочинні, на думку поляків, дії ОУН та УПА. Закон стосується визначення злочинів українських націоналістів та українських організацій, що співпрацювали з Третім рейхом. У другій групі змін йдеться про кримінальну відповідальність осіб, які очорнюють роль Польщі в Другій світовій війні, скажімо, пишуть про “польські табори смерті”.

Міністерство закордонних справ України заявило, що глибоко стурбований фактом ухвалення Сеймом Польщі цього закону.

“Хотіли б нагадати авторам проекту цього законодавчого акта, що українці, як і поляки, зазнали надзвичайно великих страждань від тоталітарних режимів в роки Другої світової війни, а також самовіддано боролися за свободу своєї Батьківщини. У цьому контексті надзвичайну стурбованість викликає намір зобразити українців виключно як “злочинних націоналістів” та “колаборантів третього рейху”, – йдеться у заяві МЗС.

Ізраїль закликав Польщу внести зміни до законопроекту. Прем’єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху сказав, що він доручив своєму послу зустрітися з прем’єр-міністром Польщі Матеушем Моравіцьким, щоб висловити заперечення проти законопроекту, який передбачає покарання до трьох років ув’язнення за використання таких фраз, як “польські табори смерті”.

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Порошенко різко відреагував на польський закон про заборону “бандерівської ідеології”