Що і як заморожувати на зиму

Заморожування, на думку лікаря-дієтолога Світлани Фус, є одним з кращих способів зберегти корисні речовини в ягодах, фруктах і овочах. До того ж воно припаде до душі тим, хто не любить або не вміє консервувати. Що і як заморожувати, дізнавався Smachno.ua

Вітамінів і мінералів при заморожуванні залишається набагато більше (до 90%) ніж, наприклад, при солінні або консервації. І, звичайно, в заморожених продуктах незрівнянно більше вітамінів, ніж в свіжих імпортних, куплених взимку у супермаркеті.

Що заморожувати?

Ягоди

Полуницю, суницю, черешню, малину, смородину, вишню, аґрус.

Овочі

Спаржеву квасолю, болгарський перець, щавель, помідори, баклажани, моркву, цвітну капусту.

Фрукти

Груші, персики, абрикоси, сливи.

Як заморожувати?

Ягоди, овочі і фрукти, які збираєтеся заморозити, повинні бути в міру стиглі, середнього розміру і непошкоджені.

Перед заморожуванням плоди слід помити, фрукти і овочі нарізати, а у ягід прибрати живці.

Потім просушити, розкласти на дошки або папір і помістити в морозилку. Коли замерзнуть – пересипати в поліетиленові пакети.

Такий спосіб заморозки дуже зручний: можна буде відсипати потрібну кількість фруктів, овочів або ягід, а решту знову покласти в морозилку.

Пакувати потрібно герметично – так плоди краще збережуться.

Заморожувати слід при температурі -20 ° С, зберігати – при -18 ° С. Середній час заморозки зазвичай – 1,5-2 години.

Ягоди

Ягоди заморожуємо цілими. Якщо вишня-черешня піде на компот, то нехай залишаються з кісточкою, якщо в пироги, то кісточки краще видалити.

Овочі

Овочі нарізаємо в залежності від того, як будемо використовувати їх в подальшому.

Спаржеву квасолю та болгарський перець – соломкою (для овочевих і м’ясних страв).

Щавель – як на борщ (для того ж борщу і для пиріжків).

Помідори – кільцями (їх можна використовувати в піцу або запікати з м’ясом).

Баклажани – кубиками (для овочевого рагу, до м’яса).

Морква – кільцями або натерти на крупній тертці (для супу, борщу, плову).

Цвітну капусту  розбираємо на суцвіття (для рагу, супів, як окрему страву).

Фрукти

У персиків, абрикос і слив видаляємо кісточки, ріжемо з навпіл або на чотири частини. У груш видаляємо кісточки.

З заморожених фруктів готуємо компоти, шарлотки.

Правила поводження з замороженими вітамінами

Розморожувати ягоди, овочі і фрукти теж потрібно правильно.

Розморожені продукти слід відразу ж з’їдати, так як вони дуже швидко псуються і можуть викликати отруєння.

Як тільки вийняті з морозилки плоди відтануть, їх потрібно якомого швидше використати.  При розморожуванні корисні речовини йдуть в сік, тому чим більше буде соку, тим менше вітамінів в м’якоті.

Повторно заморожувати розморожені вітаміни не можна .

Якщо збираєтеся використовувати заморожені овочі, ягоди і фрукти в якості начинки, впевнено можете їх варити чи смажити. Крім того, заморожені продукти варяться в два рази швидше.

Для приготування заморожених овочів використовуйте мінімальну кількість води – так в них збережеться більше вітамінів і мікроелементів. Ідеальний спосіб приготування – пароварка.

Поради

Якщо купуєте заморожені овочі, фрукти, ягоди, то зверніть увагу на те, що вони повинні вільно перекочуватися всередині пакету.

Якщо плоди зрослися в грудки або в брикети, то це означає, що продукт зберігався неправильно, піддавався розморожуванню, а потім знову був заморожений. Користі від такого товару буде мало.

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Що і як заморожувати на зиму