Вітамінів і мінералів при заморожуванні залишається набагато більше (до 90%) ніж, наприклад, при солінні або консервації. І, звичайно, в заморожених продуктах незрівнянно більше вітамінів, ніж в свіжих імпортних, куплених взимку у супермаркеті.
Що заморожувати?
Ягоди
Полуницю, суницю, черешню, малину, смородину, вишню, аґрус.
Овочі
Спаржеву квасолю, болгарський перець, щавель, помідори, баклажани, моркву, цвітну капусту.
Фрукти
Груші, персики, абрикоси, сливи.
Як заморожувати?
Ягоди, овочі і фрукти, які збираєтеся заморозити, повинні бути в міру стиглі, середнього розміру і непошкоджені.
Перед заморожуванням плоди слід помити, фрукти і овочі нарізати, а у ягід прибрати живці.
Потім просушити, розкласти на дошки або папір і помістити в морозилку. Коли замерзнуть – пересипати в поліетиленові пакети.
Такий спосіб заморозки дуже зручний: можна буде відсипати потрібну кількість фруктів, овочів або ягід, а решту знову покласти в морозилку.
Пакувати потрібно герметично – так плоди краще збережуться.
Заморожувати слід при температурі -20 ° С, зберігати – при -18 ° С. Середній час заморозки зазвичай – 1,5-2 години.
Ягоди
Ягоди заморожуємо цілими. Якщо вишня-черешня піде на компот, то нехай залишаються з кісточкою, якщо в пироги, то кісточки краще видалити.
Овочі
Овочі нарізаємо в залежності від того, як будемо використовувати їх в подальшому.
Спаржеву квасолю та болгарський перець – соломкою (для овочевих і м’ясних страв).
Щавель – як на борщ (для того ж борщу і для пиріжків).
Помідори – кільцями (їх можна використовувати в піцу або запікати з м’ясом).
Баклажани – кубиками (для овочевого рагу, до м’яса).
Морква – кільцями або натерти на крупній тертці (для супу, борщу, плову).
Цвітну капусту розбираємо на суцвіття (для рагу, супів, як окрему страву).
Фрукти
У персиків, абрикос і слив видаляємо кісточки, ріжемо з навпіл або на чотири частини. У груш видаляємо кісточки.
З заморожених фруктів готуємо компоти, шарлотки.
Правила поводження з замороженими вітамінами
Розморожувати ягоди, овочі і фрукти теж потрібно правильно.
Розморожені продукти слід відразу ж з’їдати, так як вони дуже швидко псуються і можуть викликати отруєння.
Як тільки вийняті з морозилки плоди відтануть, їх потрібно якомого швидше використати. При розморожуванні корисні речовини йдуть в сік, тому чим більше буде соку, тим менше вітамінів в м’якоті.
Повторно заморожувати розморожені вітаміни не можна .
Якщо збираєтеся використовувати заморожені овочі, ягоди і фрукти в якості начинки, впевнено можете їх варити чи смажити. Крім того, заморожені продукти варяться в два рази швидше.
Для приготування заморожених овочів використовуйте мінімальну кількість води – так в них збережеться більше вітамінів і мікроелементів. Ідеальний спосіб приготування – пароварка.
Поради
Якщо купуєте заморожені овочі, фрукти, ягоди, то зверніть увагу на те, що вони повинні вільно перекочуватися всередині пакету.
Якщо плоди зрослися в грудки або в брикети, то це означає, що продукт зберігався неправильно, піддавався розморожуванню, а потім знову був заморожений. Користі від такого товару буде мало.