Сім зимових курортів Карпат в п’ять разів дешевших від Буковелю

Коли говорять “Карпати” – мають на увазі курорти на Франківщині, у Прикарпатті. Пропонуємо перевірити, як живуть “старі” скромні курорти Івано-Франківської області.

Косів

Районний центр Косів більш відомий своїм сувенірним ринком. Адже в містечку працює інститут прикладного та декоративного мистецтва зі своїм музеєм і магазинчиком де продають шедеври народної творчості.

На протилежному від центру міста березі річки Рибниця стоїть стара дерев’яна церква Святого Василія Великого, побудована в 1895 році. Трохи далі, біля окружної дороги, починається Національний парк “Гуцульщина”. На його території, на схилах гори Михайлівка, облаштована гірськолижна траса протяжністю 1200 м. Наверх лижників витягує бугельний підйомник – патріархальне, зате надійне і дешеве рішення. Відповідно, сніг – тільки природний. Але не думайте зверхньо, що ця гірка для новачків. Навпаки, вона підійде любителям фрірайду. Купини і невисокі пагорки на швидкості перетворюються на мінітрампліни. Розслабитися можна тільки в самому низу. Заодно і відігрітися. У підстави гори знаходяться прокат лижного спорядження, медпункт і кафешка.

Шешори

По інший бік Національного парку “Гуцульщина”, в 13 км від Косова, знаходиться не менш відомий курорт Шешори. Сюди їдуть, щоб помилуватися Сріблястими водоспадами на річці Пістинь.

Сокільське

Якщо поїхати від Косова в сторону Чернівецької області, то за якихось 15 км на березі Черемоша зустрінеться село Тюдів. Головною його пам’яткою є стометрова Сокільськім скеля, що стоїть на березі. А на схилах однойменної гори прокладені кілька трас. Центром курорту стала база “Сокільське”, чиї господарі взяли під нагляд і гірськолижну трасу.

Спуски розташовані у вигляді гігантської літери V. Менше крило (800 м) віддано початківцям і любителям. Їх обслуговує бугель. Для професіоналів прокладена півторакілометрова швидкісна траса, куди веде крісельний підйомник.
Вартість одного підйому – 15 грн. Ski-pass на день – 200 грн. Вечірнє катання з 18 до 21 години – 150 грн. Ціни на проживання в готелі починаються від 525 грн. за стандартний одномісний номер. Є котеджі. І не варто забувати про приватний сектор, рівень якого цілком прийнятний.
Гуцульська лазня – 425 грн. на годину для групи. Басейн – 50 грн. в годину. Є навіть SPА-салон.

Верховина

Щоб потрапити в саме серце Карпат, потрібно їхати по вузькій гірській дорозі в Верховину. Селище розташоване на висоті 620 м над рівнем моря в долині Чорного Черемоша. Над ним піднімаються гори Мазурка – 1025 м, Синиця – 1186 м, Біла Кобила -1473 м і, нарешті, Піп-Іван – 2020 м. На вершині останньої досі стоїть “Білий слон” – руїни старої польської обсерваторії.

Останні десятиліття район активно розвиває лікувально-оздоровчий туризм, адже в околицях Верховини більше сотні джерел мінеральних вод. А ще тут найчистіше гірське повітря і густі смерекові ліси. Але і покататися все-таки є де.

Гора Пушкар прихистила трасу довжиною 380 м. Ширина спуску – від 20 до 60 м при перепад висот 72 м. Обслуговує трасу бугельний підйомник.

У сусідньому селі Ільці розміри і характер траси серйозніші. Протяжність її – до 700 м. Ширина – від 30 до 40 м.

Ворохта

Відоме туристичне селище знаходиться на шляху до єдиного в цій частині Карпат перевалу. Серед його пам’яток – дерев’яний храм Різдва Богородиці XVII століття. Цікаві два старих австрійських кам’яних арочних мости, споруджені в 1895 році при будівництві залізниці Станіслав (Івано-Франківськ) – Яремча – Ворохта – Рахів. Довжина меншого становить 100 м, і він досі працює. Другий витягнувся на 130 м і вважається одним з найдовших кам’яних залізничних мостів в Європі.

У минулі роки Ворохта була одним з провідних гірськолижних курортів. На сьогодні залишилася одна траса середньої складності на горі Пушкар протяжністю 500 м, зате зі швидкісним бугельним підйомником довжиною 450 м. Є снігові гармати та ратрак.

Яблуниця

Яблуниця – це майже Буковель. І до виникнення останнього фактично була головним гірськолижним центром Івано-Франківщини. Багато хто називає це селище “приватним сектором Буковеля”. Адже до модного курорту звідси рукою подати.

Навколо села піднімаються гори Довгий Грунь (971 м), Діл (1045 м), Щербань Верх (1067 м) і Перехрестя (1091 м) – зі спусками. В основному вони прокладені по схилах гір Микулинка, Коза і Дол.

Основні траси:
“Чешка”, протяжність 900 м, перепад висот 280 м;
“Динамо-1” (колишня “Львівська”), протяжність 900 м, перепад висот 280 м;
“Кооперативна” (колишня “Динамо-2”), протяжність 860 м, перепад висот 250 м;
“Млинці”, протяжність 400 м, перепад висот 150 м;
“Корова”, протяжність 200 м;
“Коза”, протяжність 650 м.

Обслуговуються вони бугельними підйомниками різної довжини.

Називати Яремче гірськолижним курортом язик не повертається. Це насамперед ворота Карпат і один з найбільших туристичних центрів, в якому є що подивитися. Наприклад, водоспад Пробій на річці Прут в центрі селища. Є ще один водоспад “Дівочі сльози” знаходиться неподалік на річці Жонка. І, зрозуміло, скелі Довбуша.

Вишків

Село розташоване по іншу сторону хребта в Долинському районі на висоті 930 м над рівнем моря. Через село проходить автомобільна траса Долина – Міжгір’я. Є тут дві траси: одна на горі залом (довжина 1 тис.м), друга – на горі Черемшина (350 м). На заломує піднімає бугельний витяг довжиною 1 тис.м. На горі Черемшина встановлений бугель довжиною 400 м.

Вартість прокату лиж і сноубордів становить 60 грн. в день. Однак вибір спорядження обмежений. Вартість одного підйому – 8 грн. Вартість проживання – від 100 грн. в день

А що стосується Буковелю, то про нього і так всі знають.

Джерело: experttur.com

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Сім зимових курортів Карпат в п’ять разів дешевших від Буковелю