Пропонуємо рецепт для вас, ласуни: смак цього десерту неможливо забути навіть через 30 років! Тістечко «Сметанник» – це приємні спогади дитинства!
Склад продуктів
Тісто 1:
- курячі яйця – 2 штуки,
- цукор – 150 грам,
- сметана – 150 грам,
- масло вершкове (м’яке) – 100 грам,
- екстракт ванілі – 1 чайна ложка,
- сіль – ¼ чайної ложки,
- розпушувач – 10 грам,
- борошно – 220 грам.
Для тіста 2:
- яйця – 2 штуки,
- цукор – 150 грам,
- сметана – 150 грам,
- масло вершкове (м’яке) – 100 грам,
- екстракт ванілі – 1 чайна ложка,
- сіль – ¼ чайної ложки,
- розпушувач – 10 грам,
- какао – 60 грам,
- борошно – 160 грам.
Сметанний крем:
- сметана 25% – 550 грам,
- цукрова пудра – 125 грам,
- екстракт ванілі – 1 чайна ложка.
Процес приготування
Починаємо з підготовки тіста. У миску розбиваємо яйця, кладемо цукор, сіль і добре збиваємо міксером до пишної маси.
Сюди ж додаємо ваніль, м’яке вершкове масло, добре перемішуємо і кладемо сметану. Перемішуємо, просіюємо борошно і розпушувач прямо в миску.
Замішуємо тісто швидко і не довго: таке тісто не любить довгого замішування. Форму для випічки застилає пергаментним папером, промазуємо папір олією і викладаємо тісто, розрівнюємо його.
Форму ставимо в розігріту до 180 градусів духовку на 20-25 хвилин.
Поки перший корж випікається, готуємо тісто для другого коржа. Все так само, тільки муки беремо менше і додаємо какао. Перший корж дістаємо з духовки, перевіряємо шпажкою на готовність і перекладаємо з форми на решітку.
А в форму знову стелимо пергамент, змащуємо олією, викладаємо корж з какао, розрівнюємо тісто і ставимо форму в духовку: з тим же режимом.
Готуємо сметанний крем. У сметану додаємо цукрову пудру і ваніль, все добре перемішуємо вінчиком. Крем готовий!
Коли коржі охолонуть, зрізаємо верхівки: для того, щоб коржі краще просочилися кремом. Обрізки від коржів не викидаємо: вони нам стануть в нагоді для крихти.
Коржі з’єднуємо і підрівнюємо, зрізуючи боковинки, краю: відразу у двох коржів. Обрізки подрібнюємо блендером.
На перший корж викладаємо половину крему, кладемо другий корж (шоколадний) і зверху промазуємо кремом. Рівняємо і верх, і боки. Зверху насипаємо крихту рівним шаром.
Торт ставимо в холодильник на 5-6 годин. Але, якщо вам треба раніше, то залиште його на столі при кімнатній температурі: так він теж добре просочиться.
Краса, та й годі. Коржі вийшли високі, крему багато! А смак! Смак приголомшливий! Тістечка «Сметанник» вдалися на славу! Балуйте своїх близьких такою смакотою! Смачного!