У Кам’янці-Подільському прямісінько на дорогу обрушилася стіна історичної фортеці

Одна зі стін Кам’янець-Подільської фортеці посеред дня почала сипатися просто на дорогу. Величезні брили падали з 10-метрової висоти, дивом не зачепившви автівки, що саме їхали повз, тож минулося без потерпілих, ідеться в сюжеті ТСН.19:30.

Нині робітники розбирають мур, аби він не впав цілком. Доки працюють реставратори, рух дорогою під стінами фортеці перекритий. Деформацію кладки на цій ділянці стіни в музеї помітили ще місяць тому, але вона була незначною, тож те, що мур просто впаде, ніхто не очікував. “Після Нового року почався рух, кілька маяків спрацювали. Замовили обстеження в дослідному центрі, воно мало відбутись 15 лютого. 14-го ж сталося те, що сталося”, – розповів директор Кам’янець-Подільського музею-заповідника Олександр Заремба.

Нині експерти центру, які мали дослідити мур, вивчають уже його руїни та припускають, що стіну зруйнували стічні води. Крім того, звинувачують мулярів у неякісній роботі півтора століття тому. У заповіднику вважають, що недобросовісно працювали не стародавні майстри, а сучасні, адже десять років тому саме цю стіну укріплювали вітчизняні реставратори. “У 2006-2008 роках проходили роботи, частина цієї стіни перекладалась. Чи це якось пов’язано, чи ні – зараз говорити важко, треба експертного висновку фахівців, що ми саме зараз і чекаємо”, – пояснив пан Заремба.

Натомість у науковців, які опікуються місцевими пам’ятками, своя версія: руйнацію міг спричинити інтенсивний рух транспорту по дорозі, а також надто гучні музичні фестивалі, що проводять у фортеці впродовж року. “Ми вважаємо, що наразі, поки йде реставрація, тут не повинно бути руху автотранспорту, тому що насамперед це небезпека для самих водіїв. Пропонуємо виключити з переліку заходів на теперішній рік ті, де використовуються потужні звукові системи”, – каже голова ГО “Охорона пам’яток історії, культури, архітектури” Анатолій Скрипник.

У міській раді від активістів відмахуються, бо переконані, що мур сповз через зайву вологу, а відновлювати його хочуть за гроші, які фортеця сама заробила торік. Суму ще рахують, але запевняють, що початок туристичного сезону форс-мажор не зіпсує. “Це не такий великий об’єм, просто треба, щоб спеціалісти дали заключення. Туристичний сезон у нас у квітні, ми, я думаю, за березень усе зробимо”, – сподівається заступник міського голови Григорій Горшунов. Саму фортецю на ремонт не закривають, а транспорт по дорозі під зруйнованою стіною почне їздити вже цими вихідними.

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

У Кам’янці-Подільському прямісінько на дорогу обрушилася стіна історичної фортеці