У Польщі побоюються, що українці оберуть для заробітків заможніші країни

Для гарантування та збереження економічного зростання в Польщі потрібна робоча сила з України. Про це сказав голова правління Національного банку Польщі Адам Глапінський у розмові з журналістами польського видання Dziennik Gazeta Prawna.

Глапінський наголосив, що для нього одним з найважливіших питань є те, чи спроможна Польща створити достатньо умов для залучення робочої сили із сусідніх України та Білорусі. Дефіцит кваліфікованих кадрів Польща відчула особливо гостро протягом останніх років. За цей період у країні спостерігалося стале економічне зростання та скорочення рівня безробіття. Пише РБК-Україна.

Однак проблемними для польського ринку праці виявилися такі негативні тенденції як дедалі помітніше старіння населення й трудова міграція серед молодих поляків у заможніші країни Західної Європи, пояснив керівник польського регулятора.

В країні із 38-мільйонним населенням працюють лише 16 мільйонів. Тож за таких умов хвиля дешевих робочих рук з України та Білорусі компенсувала значний кадровий голод на ринку праці Польщі.

Утім, візова лібералізація для України з боку ЄС може призвести до того, що дедалі менше українських трудових мігрантів обиратимуть саме Польщу країною, в якій вони воліли б працювати, побоюється керівник нацбанку.

Наразі на польському ринку праці зайнято від 1 до 1,5 мільйона українських громадян, з яких чимало працюють нелегально без відповідних дозволів.

За оцінками польської Спілки підприємців та працедавців, які проводили два роки тому, Польща потребує щонайменше 5 мільйонів додаткових працівників для гарантування стабільного економічного зростання.

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

У Польщі побоюються, що українці оберуть для заробітків заможніші країни