Українці в Польщі: як поляки борються за українських працівників

Українським громадянам, які хочуть знайти роботу в цій країні, не потрібні спеціальні робочі візи. Як це діє в умовах безвізового режиму ЄС для України, з’ясовувала DW.

Запроваджений Європейським Союзом 11 червня безвізовий режим для України однозначно виключає перебування в ЄС громадян України з метою працевлаштування. Українці, які мають намір працювати у країнах ЄС, повинні отримувати спеціальні національні візи та дозволи на роботу.

Утім, останнім часом в Україні ширяться чутки, що нібито Польща, яка завжди сприяла появі на своєму ринку праці українців, дозволила працювати тільки за наявності біометричного паспорта. DW з’ясовувала ситуацію.

“Так, українці можуть працювати без віз. Але обов’язково разом з біометричним паспортом вони повинні мати або “освядчення” (декларація від працедавця про намір працевлаштувати іноземця – Ред.), або дозвіл на роботу, якщо робітник планує залишитися більше, ніж на шість місяців”, – пояснила DW речниця Бєщадського відділення Прикордонної служби Польщі Ельжбета Пікор.

Власне, про це і йдеться у поширеному польськими прикордонниками оголошенні напередодні запровадження безвізового режиму. “Громадяни України зможуть працювати на території Польщі за умови, що вони мають відповідні документи для реалізації цієї мети, наприклад, заяву про намір виконати роботу або відповідний дозвіл на роботу”, – йдеться на сайті Прикордонної служби Польщі.

Дозволивши українцям працювати фактично без відповідної національної візи, Польща внесла дисбаланс у розуміння безвізового режиму, каже про рішення польської влади Катерина Кульчицька з ГО “Європа без бар’єрів”. Адже загальноєвропейські правила залишаються у цьому сенсі незмінними, наголошує експертка. “Працювати в умовах безвізового режиму не можна. У всіх інших країнах Євросоюзу, окрім Польщі, для роботи потрібна віза. Зазвичай національна, інколи достатньо шенгенської – для виконання сезонних робіт”, – пояснює Кульчицька.

Просто Польща, на її думку, мала свою мету: допомогти власним роботодавцям не втратити робочу силу, і з іншого боку, – зменшити фактори нелегального працевлаштування, яке з безвізовим режимом може зрости. На думку Кульчицької, позитивним є і те, що зникнуть недобросовісні посередники з винайму працівників, оскільки українці самі зможуть їхати і домовлятися з роботодавцями безпосередньо.

Польські роботодавці задоволені

“Наша фірма тішиться, що українці можуть працювати без віз. Це дозволить нам шукати працівників набагато швидше, – каже у розмові з DW Маріуш Маркєвіч, керівник польської компанії SAS Logistic. – Гірше стане, напевно, тільки тим фірмам-посередникам, які брали гроші з українців за оформлення дозволів”.

Підприємство Маркєвіча щороку допомагає працевлаштуватись у Польщі двом-трьом тисячам українців: комусь дають роботу у самій компанії, а комусь допомагають знайти місце роботи на інших підприємствах. За словами Маркєвіча, він також консультувався у Прикордонній службі Польщі, де йому підтвердили можливість в’їзду українців до країни з метою пошуку роботи за біометричним паспортом та з дотриманням інших умов безвізу.

Економія для українців

Запроваджені Польщею правила насправді дозволяють українським робітникам економити час і гроші. Раніше, маючи на меті працевлаштування у Польщі, українець мусив викласти 35 євро за саму візу і ще майже 20 євро за послуги візового центру. Тепер достатньо оформити документи на роботу в Польщі. Тобто головне нині для робітника – приїхати і знайти роботодавця. Усе інше залежить саме від нього, якщо він має намір працевлаштувати саме українців.

Йдеться про декларацію від працедавця про намір працевлаштувати іноземця, а також про дозвіл на роботу від польської влади. Їх, за словами Маркєвіча, отримати нескладно. Робітник може узгодити з роботодавцем подання документів на отримання дозволу ще з України, або ж приїхати як туристу і вже на місці подбати про оформлення документів роботодавцем. Маріуш Маркєвіч, однак, наголошує, що час отримання дозволів у кожному регіоні Польщі – різний. “У нас, на Мазовше, це 7-10 робочих днів. В інших регіонах може бути довше. Все залежить від рівня бюрократії у тому чи іншому польському місті. Весь той час українець повинен чекати”, – пояснює підприємець.

Зупинити міграцію працівників на захід

Офіційно нині в Польщі працює 800 тисяч українців. За неофіційними даними, їх загалом більше ніж 1,5 мільйона осіб. Польські підприємці кажуть, що навіть цього недостатньо, бо бракує робочих рук, особливо на сезонних роботах. Тому перед запровадженням на рівні ЄС безвізового режиму для України польські підприємці побоювалися, що з настанням “безвізу” українські робітники поїдуть далі, на захід Європи.

Однак перший місяць безвізового режиму на прикладі роботи підприємства Маріуша Маркєвіча показав, що відтоку робочої сили не сталося. Підприємець припускає, що можливо, більш відчутно це буде восени, але все одно не вірить, що буде великий відтік працівників. “Так, у Німеччині – зарплати вищі, але водночас з легалізацією, отриманням дозволів – там більш суворо. Тому, думаю, не так багато українських робітників наважаться штурмувати німецькі підприємства”, – переконаний польський підприємець.

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Українці в Польщі: як поляки борються за українських працівників