З’явилась інформація про те як будуть розмитнювати автомобілі на Єврономерах

Влада впритул підійшла до вирішення проблем Єврономерів – зараз розглядаються приклади інших країн.

Зокрема, в недавньому інтерв’ю глава комітету з митного регулювання Верховної Ради України Ніна Южаніна сказала, що буде розглядати досвід Молдови.

“Я передала всі матеріали активістам, для того щоб вони змогли ознайомитися, розібратися і зрозуміти, каже Ніна Южаніна. – Якщо ми візьмемо досвід Молдови, просто перепишемо все під копірку, чи влаштовує їх такий варіант? Я думаю, що ми найближчим часом отримаємо відповіді і будемо рухатися далі “. Проаналізуємо, як вирішили проблему “Єврономерів” в сусідній державі.

Проблема “Єврономерів” в Молдові виникла в 2014 році, коли уряд дозволив вільне пересування по країні автомобілів, зареєстрованих в інших європейських країнах. Тоді в країну завезли 35 тисяч таких машин, в основному з литовськими та болгарськими номерами, повідомляє ” Укрінформ “.

Єдиною умовою перебування таких машин на території Молдови була покупка страховки (автоцивілки), яка коштувала від 70 до 100 доларів. Але крім страховиків, ніхто не отримував від автомобілістів ніяких податків – за підрахунками аналітиків, держава недорахувалася більше 62 млн доларів за рік.

Прорахувавши такий стан справ, в 2016 році парламент Молдови прийняв закон, що зобов’язує реєструвати автомобілі з іноземними номерами. Громадяни Молдови, які експлуатують автомобіль на іноземних номерах, повинні були або поставити машину на облік, або купувати віньєтку за користування дорогами, яка обходилася в 1 євро в день (тобто 365 євро в рік).

Власникам молдавських авто “на бляхах” такий закон не сподобався, і вони знайшли спосіб його обійти. Як відомо, в Молдові є “свої ДНР і ЛНР” – невизнана Придністровська Молдавська республіка. Хитрі “евробляхери” почали реєструвати свої машини там, а їздити –  “європейською” Молдовою. Правда, виїжджати за межі держави на придністровських номерах вони не могли.

Але через пару місяців і така лазівка ​​прикрилася – на придністровських номерах дозволили їздити тільки місцевим жителям. А громадяни Молдови за таке порушення можуть позбутися автомобіля (або “потрапити” на великий штраф). Таку машину за рахунок господаря поліція вивозить за межі Молдови.

Втім, власників нерозмитнених автомобілів не позбавили вибору. Для тих, хто погодиться легалізувати свою машину, запропоновані спеціальні умови по розмитненню. І саме їх українська влада може взяти за основу при спробі вирішити проблему нерозмитнених автомобілів.

Для реєстрації ввезених автомобілів на Єврономерах уряд відвів 3 місяці (потім продовжив ще на три), протягом яких діяла 70-відсоткова знижка на сплату митних зборів. І жителі Молдови скористалися цим шансом: за перший квартал дії закону ним скористалося 15 тисяч чоловік. Бюджет отримав 15 млн євро, тобто кожен заплатив приблизно по 1000 євро.

Що стосується славнозвісної Стамбульської конвенції, про яку часто нагадують власники “евроблях”, то молдовський уряд ніяк її не порушив. По-перше, можливість користуватися машинами на іноземній реєстрації залишилася для тих, хто платить 1 євро в день з відповідною віньєткою на склі. По-друге, людині з іноземними “правами” можна їздити на авто з іноземними номерами.

Наскільки ефективними виявилися заходи щодо легалізації автомобілів з іноземними номерами в Молдові, можна побачити навіть візуально. Сьогодні там кількість “нерідних” машин різко скоротилося. Але чи зможуть українські чиновники запропонувати власникам “евроблях” настільки ж прийнятні умови, щоб і вони перереєстрували свої машини?

Джерело.

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

З’явилась інформація про те як будуть розмитнювати автомобілі на Єврономерах