День Святого Іллі: дата, історія, традиції, прикмети

Ходить Ілля на Василя,
Носить пугу житяну,
Куди махне, жито росте.
Жито-пшениця, всяка пашниця.

У дохристиянські часи це було свято Перуна — бога грому і блискавок, воїнів та зброї. Саме тому деякі елементи легенд, традицій тощо, пов’язані саме з ним. Але сьогодні послідовувачі старої віри відзначають Перунів День 20 липня, тож мова піде саме про християнське свято — День Святого Іллі.

«Грім гримить, то Ілля по небесному мосту в огненній колісниці їде». У народних віруваннях  його образ суворий — пророк карає грішників та вершить правосуддя. З іншого боку — він щедрий та має велике серце, вміє повертати мерців до життя молитвами, відповідає за хороший урожай та долю.

Існує стара легенда, що коли біси пробують дістатись до Бога, Ілля відправляється на своїй колісниці їх ловити — ганяється за чортами між хмарами та запускає в них блискавки.

На Іллі, як і в переддень (на Макрини) зазвичай йде дощ. І триває він не один день та не одну ніч, затяжні зливи із блискавками і громом не дають заснути та лякають людей, котрі вірять у забобони. Ті навіть відганяють домашній улюбленців, адже вірять, що на Іллі в них ховається нечиста сила.

Після 2 серпня не можна купатись у річках та озерах. «Ілля воду остудив», «До Іллі мужик купається, а з Іллі з водою прощається». З цього дня ночі починають помітно подовжуватись, а навіть у теплі дні — вода занадто холодна для купання.

Святий Ілля вважається одним із найбільш шанованих пророків Старого Заповіту. Він провів своє життя у пустелі, в молитвах та постах, виходячи в місто лише для проповідування та боротьби з тими, хто не вірить в Бога. Один із найвідоміших випадків — боротьба з правителем Ізраїльського царства того часу Ахавою, котрий пропагував між народом культ Астарти і Ваала. За визначні досягнення Бог забрав Іллю на небеса ще за життя, за допомогою вогняної колісниці. Святкувати день пам’яті пророка почали у Візантії ще на початку десятого століття. Святкування було у вигляді бенкету та дня відпочинку.

Детальніше про святкування:

З часів впровадження християнства на території сучасної України, перед святкуванням цього дня тривав тижневий пост. Було прийнято запалювати в оселі різні трави аби наповнити її різними пахощами. Також з видних місць прибирали блискучі предмети, прикмета така, що вони можуть вдарити блискавкою.

Гарним ритуалом вважалось вмитись у цей день дощовою водою, якій приписували цілющі властивості.

Звісно ж, у цей день віряни відвідували церкву та молились. Святого Іллю вважали всемогутнім, тому молитви могли бути про що завгодно: про врожай, здоров’я, шлюб, силу чи багатство, про правосуддя і справедливість, продовження роду чи захист. Навіть про гарне полювання.

До свята готувались заздалегідь, робили різні страви, пекли обрядовий хліб з нового борошна. На столі обов’язково мало бути пиво та запечений баран або бик — частування спеціально для Іллі. Також треба було зібрати і подати до столу молоду картоплю, щоб її урожай добре зберігався увесь рік. А частування не прийнято було їсти в тісному родинному колі — слід було поділитись з усіма нужденними та запросити їх приєднатись до святкування

Після пишної трапези всі відпочивали, спілкувались, танцювали та водили хороводи ледь не до світанку. Після бенкету веселилися, співали пісні, грали, водили хороводи до самого ранку.

Народні прикмети на свято Іллі:

  • Якщо зранку хмарно, то сівба повинна бути рання і можна чекати доброго врожаю, якщо хмарно опівдні – середня сівба, а якщо ввечері – сівба пізня і врожай поганий.
  • Цілий день сонячно – на недорід.
  • Минув Ілля – чекай гнилля.
  • На Іллю з’являться хмари зранку – наступного року вродить хліб на ранніх посівах, хмари з’являться в обід – добре вродять середні посіви, хмари з’являться надвечір – добре вродять пізні посіви.

Прислів’я і приказки про свято Іллі:

  • Тільки до Іллі добрі рої, а по Іллі повісь роя на гіллі.
  • До Іллі зробити сіно – наче пуд меду в нього вкласти.
  • До Іллі сіно і під кущем сушать, а після Іллі й на кущі не сохне.
  • Ілліна дня ніч довга, а вода холодна.
  • Ілля на полі копи лічить.
  • До Іллі хмари ходять за вітром, а з Іллі – проти вітру.
  • На Іллі до обіду літо, а після обіду осінь.
  • На Іллі новий хліб на столі.
  • Як прийде Ілля, то наробить у полі гнилля.

Джерело: ВСВІТІ

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

День Святого Іллі: дата, історія, традиції, прикмети