Долар по 35 і скажена інфляція: українців попередили, що чекає на гривню восени без підтримки МВФ

Національний банк дещо зміцнив курс гривні, однак експерти попереджають, що така тенденція може протривати недовго. Основним фактором подальших змін на валютному ринку є виділення кредиту МВФ або відмова від нього, йдеться в сюжеті ТСН.

Фінансові проблеми України стали темою для обговорень на економічному форумі в Давосі, де відбулася зустріч президента Петра Порошенка з главою МВФ Кристін Лаґард. У фонді звернули увагу на те, що реформи в Україні забуксували, а в боротьбі з корупцією Київ навіть став робити кроки назад. Тож черговий транш МВФ притримав, поки в Україні не з’явиться антикорупційний суд, і фінансова дієта не пішла на користь гривні. Коли на неї трохи натиснули традиційним узимку відтоком валюти для купівлі енергоносіїв, вона швидко девальвувала.

Сьогоднішній курс далеко не є межею можливого падіння гривні в 2018 році. Експерти наголошують, що національна валюта за певних обставин може суттєво відхилитися від закладеного в бюджет коридору. “Якщо Україна не відновить переговори з МВФ до осені, тоді навіть 30 гривень за долар нам здаватимуться ідеальним виходом із ситуації, тому що тоді ми вже будемо говорити про курс 35 і вище”, – попередив фінансовий аналітик Ерік Найман. Що без грошей МВФ Україна матиме проблеми з платоспроможністю, визнав і міністр фінансів Олександр Данилюк. Тож українській владі, яка мало не побила горщики з МВФ, вочевидь таки доведеться пристати на вимоги кредиторів.

У Давосі президент Порошенко заявив, що Київ виконав 80% своїх зобов’язань і очікує нового траншу. “Імовірно, схрещую пальці, до квітня в нас буде місія і ми матимемо наступний транш. Ми, мій уряд і мій народ, готові продовжувати співпрацю з МВФ”, – заявив він. У Нацбанку запевнили, що до літа гривня стабілізується, а загалом цього року очікують від МВФ 2 мільярди доларів. Разом із тим банкіри визнали, що інфляція все ж таки буде більшою, ніж прогнозували.

Тим часом журнал Economist оприлюднив цьогорічний так званий “індекс Біґмака” та визнав українську гривню найбільш недооціненою валютою в світі. І хоча цей індекс є напівжартом, він таки відображує різницю у вартості речей у світі. Якби їжа скрізь коштувала однаково, долар мав би коштувати близько 9 гривень. Дешевизна їжі – це показник низьких зарплат та низької купівельної спроможністі українців. А відтак економіка не одужує, бо немає інвестицій та притоку валюти, причина чому – та ж таки корупція, кажуть економісти.

Кореспондент ТСН: Марія Васильєва

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Долар по 35 і скажена інфляція: українців попередили, що чекає на гривню восени без підтримки МВФ