Кібератаки в США: російські хакери скористались українськими програмами

Український хакер, який працює під псевдонімом Profexer, став свідком ФБР у справі щодо зламу серверів Національного комітету Демократичної партії США, пише  znaj.ua.

Про це повідомляє The New York Times. Хакер вирішив здатися та самостійно прийшов до правоохоронців. Таке рішення він прийняв після того, як американська розвідка виявила, що його програму P.A.S. web shell російські кіберзлочинці використали для атаки на сервери демократів.

ФБР дозволила використовувати українського хакера його в якості свідка. З ним працює один з підрозділів відомства, який знаходиться в посольстві США в Києві.

Profexerа не арештували, оскільки він не причетний до кібератаки, а його програмою скористались російські хакери. Сам автор розповів, що створював програмний продукт не для цих потреб.

Народний депутат Антон Геращенко пояснив, що український програміст отримав замовлення на розробку програми й отримав грошову винагороду, але йому не відомо було, що її планують використати для російських кібератак.

Наразі немає жодних доказів, що український хакер працював на російську розвідку. Крім того, ФБР виявило сліди шкідливого коду на серверах ЦВК України, які атакували під час президентських виборів в 2014 році. Тоді російські пропагандисти за допомогою хакерів завантажили на сервер ЦВК сторінку з даними підрахунку голосів, згідно з якими найбільше голосів отримав лідер “Правого сектора” Дмитро Ярош. Так вони розповсюджували фейк, що нібито в Україні до влади прийшли ультраправі.

Схожу програму використали у 2016 році під час атаки та злому електронної пошти Всесвітнього антидопінгового агентства WADA. Відомство звинувачувало російських спортсменів в систематичному вживанні допінгів.

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Кібератаки в США: російські хакери скористались українськими програмами