Сир – незамінний компонент повноцінного і здорового раціону. Він багатий вітамінами, мінералами і амінокислотами, що і складає його високу живильну цінність. Казеїн, що міститься в сирі, може замінювати білки тваринного походження, до того ж він більш засвоюваний. Кальцій і фосфор крім того, що зміцнюють кісткову тканину, ще й допомагають організму метаболізувати жир більш ефективно.
Дієтологи радять вживати цей корисний кисломолочний продукт всім, хто піклується про своє здоров’я і стежить за стрункістю фігури. Існує дуже багато рецептів з використанням сиру. Але ми сьогодні зупинимося на смачних і низькокалорійних запіканках: вони готуються без цукру і борошна.
1. Сирно-бананова запіканка
Інгредієнти:
- 400 г знежиреного сиру
- 2 яйця
- 4 банани
- 2 ч. л. кориці
Приготування:
- Очищені і нарізані шматочками банани помістіть в чашу блендера, подрібніть.
- Додайте до бананів яйця, збийте. Потім – сир і корицю. Збивайте до отримання однорідної маси.
- Вилийте масу в форму для запікання (краще всього силіконову) і відправте в духовку на 35 хвилин. Випікайте при 180 градусах.
- Подавайте з медом або джемом. За бажанням можете додавати в запіканку ягоди, фрукти, сухофрукти або горіхи.
2. Сирно-вівсяна запіканка
Інгредієнти:
- 200 г знежиреного сиру
- 1 невелике яйце
- 60 г вівсяних пластівців
- стевія за смаком
Приготування:
- Залийте пластівці гарячою водою, накрийте кришкою і залиште на 20-30 хвилин.
- У блендері змішайте сир з яйцем і стевією, додайте вівсянку. Перемішайте все до однорідності.
- Викладіть масу в форму і випікайте 25-30 хвилин при температурі 180 градусів.
Це чудова фітнес-запіканка на сніданок.
3. Сирно-медова запіканка
Інгредієнти:
- 300 г 9% -го сиру
- 2 ст. л. меду
- 2 ст. л. манної крупи
- 2 ст. л. сметани
- 1 яйце
- 1 дрібка соди
- 1 дрібка сухих дріжджів
Приготування:
- Змішайте в блендері сметану, яєчний жовток і мед. Потім додайте манку, соду і дріжджі. Збийте все до отримання однорідної маси і дайте постояти півгодини при кімнатній температурі.
- Білок збийте в круту піну і додайте до основної маси, акуратно перемішайте ложкою.
- Перелийте масу в форму і випікайте при температурі 200 градусів до готовності.
- Подавайте запіканку зі сметаною, йогуртом або джемом.
4. Сирно-ягідна запіканка
Інгредієнти:
- 300 г сиру
- 70 г манної крупи
- 1 яйце
- 350-400 г свіжих або заморожених ягід
- 1/2 ч. л. соди
Приготування:
- Збийте яйце з содою, додайте 2 столові ложки манки і протертий через сито сир. Ретельно перемішайте.
- На дно форми для запікання насипте трохи манки, щоб запіканка в процесі випікання не пристала.
- Викладіть масу в форму, зверху трохи посипте залишками манки і відправте в духовку на 20-30 хвилин.
5. Сирна запіканка з родзинками і курагою
Інгредієнти:
- 500 г знежиреного сиру
- 3 яйця
- 5 ст. л. манної крупи
- 1 ст. л. розпушувача
- 25 г родзинок
- 25 г кураги
- стевія за смаком
- сіль 1 дрібка.
Приготування:
- Родзинки і курагу залийте окропом і залиште на 10 хв. Потім злийте воду, курагу наріжте дрібними шматочками.
- Збийте 3 жовтки зі стевією, додайте розпушувач і манку. Змішайте все з сиром.
- Білки збийте окремо з дрібкою солі. Акуратно з’єднайте їх з сирною масою. Додайте родзинки і курагу.
- Вилийте готову масу в вогнетривку форму, застелену пергаментом. Поставте в попередньо розігріту до 180 градусів духовку на 40-45 хвилин, поки верх запіканки не стане золотистим.
- Подавайте запіканку теплою, з натуральним йогуртом.