Нітроамофоска: як правильно використовувати добриво для різних культур?

Нітроамофоска допомагає збільшити врожай і забезпечити добрий ріст і розвиток рослин. Це добриво сприяє швидкій адаптації пересаджених рослин, продовжує період цвітіння квітів і підвищує зимостійкість різних культур. Треба тільки знати, скільки і коли вносити нітроамофоску.

Нітроамофоска – одне з найпопулярніших добрив, яке випускається у вигляді гранул, що мають рожево-молочний колір. Нітроамофоска добре розчиняється, а тому її часто використовують не тільки для кореневого, а й позакореневого підживленнях.

Яка буває нітроамофоска

Нітроамофоска містить 3 основних елементи, необхідних рослинам – азот, фосфор і калій. Всі зазначені елементи в нітроамофосці присутні в легко доступних для рослин формах.

Найбільш відома нітроамофоска, в якій три основних речовини містяться в співвідношенні 16:16:16. Така нітроамофоска має приблизно по 16% кожного з основних елементів, тобто загальна частка корисних рослинам елементів близько 50%. Цей вид нітроамофоски можна застосовувати на всіх типах ґрунтів.

Наступний вид нітроамофоски зі складом: 8:24:24. Такий вид нітроамофоски застосовують на ґрунтах, де є дефіцит фосфору і калію. Добриво ідеально підходить для озимих культур, коренеплодів і картоплі, воно часто використовується в регіонах з дефіцитом вологи в ґрунті.

Наступні види нітроамофоски: 21: 0,1: 21 і 17: 0,1: 28 – використовуються на грунтах з дефіцитом азоту і калію, але з достатньою кількістю фосфору.

Плюси і мінуси підживлення нітроамофоскою

Переваги використання нітроамофоски

Основний плюс – дуже висока концентрація речовин, необхідних для стимулювання росту рослин, а також збільшення їх врожайності. Щодо загальної маси добрива частка необхідних рослинам речовин становить 30%.

Нітроамофоска вкрай легко розлучається у воді.

Кожна гранула нітроамофоски має три найважливіших речовини – N, Р і К.

Чудово зберігається і при належному зберіганні зберігає свою сипкість.

Завдяки використанню нітроамофоски врожайність іноді підвищується аж до 70% (залежно від самої культури).

Недоліки використання нітроамофоски

Поряд з незаперечними перевагами, є у нітроамофоски і свої недоліки. Наприклад, не всім подобається, що це хімічний препарат.
При надмірній дозі внесення нітроамофоски, в ґрунті гарантовано будуть накопичуватися нітрати, вони проникають в овочі, коренеплоди, фрукти і ягоди і негативно впливають на організм людини.

Нітроамофоска є вогне- і вибухонебезпечною речовиною, отже, потрібно строго стежити за умовами зберігання і тримати нітроамофоску подалі від вогню.

Правила використання нітроамофоски

З огляду на горючість та вибухові властивості, зберігати нітроамофоску можна при температурі не більше + 30 ° С. Вибирати для збереження слід приміщення, побудовані з цегли або бетону.

Щоб не допустити злипання гранул, вологість при зберіганні повинна бути не вище 50%.

При внесенні добрива потрібно обов’язково одягати гумові рукавички і респіратор.

Особливості використання нітроамофоски на присадибній ділянці

Використовують нітроамофоску як до посіву або висаджування, так і по зростаючих культурах. Максимально хороші результати досягаються на чорноземах, на досить зволоженому ґрунті.

На важких грунтах краще вносити нітроамофоску восени, на піщаних – у весняний період.

Оптимальні дозування для різних культур

В осінній період під перекпування землі слід внести близько 42 г на квадратний метр. При обробці цілини вносити слід 50 г на квадратний метр. Для тепличного ґрунту потрібно 30 г на квадратний метр.

Під кущі томату

Вплив на томати: зміцнення пагонів, прискорення росту і дозрівання помідорів. Зазвичай під томати нітроамофоску вносять чотири рази. Перший раз – навесні, через пару тижнів після того моменту, як ви висадили розсадні рослини в землю. В цей час столову ложку добрива потрібно розчинити у відрі води і витрачати по 0,5 л на кожну рослину.

Друге підживлення роблять через місяць після першого. У цей час нітроамофоску (1 ст. ложку) потрібно розчинити у відрі води і додати в розчин 0,5 кг коров’яку. Норма внесення – 0,6 л під рослину.

Третє підживлення потрібно зробити, коли почне розпускатися третя кисть томатів. У цей час потрібно розчинити столову ложку нітроамофоски і столову ложку гумату натрію у відрі води. Норма – 1 л на рослину.

Четверте підживлення слід провести через два тижні після третього тим же складом що і третє, але по 1,5 л під рослину.

Під картоплю

Одночасно з посадкою бульб, необхідно покласти по чайній ложці добрива і змішати його з ґрунтом. Внесення нітроамофоски таким чином стимулюватиме ріст кореневої системи картоплі, поліпшить зростання вегетативної маси рослини. Цілком припустимий полив висаджених рослин розчином нітроамофоски. При цьому необхідно 30 г добрива розчинити у відрі води – це норма на квадратний метр ґрунту.

Під огірки

Підживлюють їх пару разів за вегетаційний період. Першу обробку проводять до розміщення розсади огірків в землі, витрачаючи по 30 г на 1 м2.

Другий раз огірки підгодовують перед початком формування зав’язі. У цей період у відрі води розчиняють 40 г добрива. На кожну рослину витрачають по 350 г розчину.

Під болгарський перець

Піживлюють цю культуру добривом через 14 діб після висаджування розсади на грядки. Для підживлення розчиняють столову ложку нітроамофоски у відрі води – це норма на квадратний метр грунту.

Під овес та інші культури

Жито, овес, пшениця, кукурудза і соняшник нітроамофоску люблять при посіві, а потім у середині сезону.

Розрахунок ведеться на гектар, для ряду культур своя норма, так, на пшеницю потрібно 170 кг добрива на гектар; для жита, ячменю і вівса – 150 кілограм, для соняшнику – 180 кг, для кукурудзи – 200 кг.

У середині сезону зазвичай підгодовують солодку кукурудзу і сортовий соняшник, що ростуть на домашній ділянці. Норма – дві столові ложки нітроамофоски на відро води на квадратний метр ґрунту.

Під часник і цибулю

Часник можна підгодовувати як під корінь, так і здійснювати позакореневе підживлення. Роблять це через 30 діб після утворення паростків. Озимий часник удобрювати доречно у квітні, ярий – у червні. Столову ложку нітроамофоски необхідно розчинити у відрі води, це норма на квадратний метр ділянки, зайнятої під часник.

Якщо рослинам часнику гостро не вистачає азоту, про що можна здогадатися, уважно подивившись на пір’я, яке при нестачі азоту жовтіє, необхідно підгодувати шляхом позакореневого підживлення. Добриво потрібно розчинити у воді в кількості однієї столової ложки, далі розчин заправити в обприскувач і обробити пір’я часнику, максимально добрезмочуючи. Зазвичай через кілька днів після такої підгодівлі ефект добре помітний.

Під садові культури

Нітроамофоска прекрасно підходить для забезпечення найважливішими елементами плодових дерев різного віку і ягідних кущів.

Перше внесення добрива необхідно провести перед посадкою саджанців дерев і кущів. Кількість добрива зазвичай залежить від віку саджанця і його розміру. Наприклад, під однолітки в посадкову ямку потрібно внести близько 150 г нітроамофоски, добре змішавши з ґрунтом, щоб коріння саджанця не стикалося з добривом. Під дворічні саджанці плодових культур слід внести по 200 г добрива, а під саджанці невеликих кущів вистачить 100 г добрива.

Добре відгукуються на внесення нітроамофоски рослини після закінчення цвітіння. У цю пору під плодові дерева вносять по 50 г нітроамофоски, попередньо розведеної у відрі води. Під великі дерева, старше 7 років, кількість добрива можна потроїти.

Малину після цвітіння також необхідно підгодувати нітроамофоскою, внести її близько 40 г у вигляді розчину (у відрі води на квадратний метр ґрунту). Під смородину і аґрус вистачить 30 г добрива, також розчиненого в тому ж об’ємі води.

Якщо протягом вегетаційного періоду спостерігатиметься послаблення ростової активності у рослин, то допустимо провести позакореневе підживлення нітроамофоскою. Здійснювати її бажано не пізніше середини літа, потрібно в відрі води розчинити 2-3 ст. ложки добрива і в вечірній час добре змочити цим розчином всю надземну частину рослин.

Під виноград

Досить добре нітроамофоска допомагає винограду. Під кущ навесні вносять близько двох столових ложок нітроамофоски, попередньо розчинених в 10 л води, а після цвітіння проводять позакореневе підживлення, розчиняючи столову ложку в відрі води і обприскуючи цим розчином рослини, змочуючи всю надземну масу.

Під квіти

Усі найважливіші елементи, які містить нітроамофоска, необхідні квітковим культурам. Завдяки нітроамофосці, можна домогтися пишного і тривалого цвітіння.

Найпершу підгодівлю добривом можна провести через кілька тижнів від появи сходів над поверхнею ґрунту. І однорічні квіткові культури, і багаторічники потрібно підгодувати розчиненою в 10 л води нітроамофоскою у кількості 30 г на кожен квадратний метр.

Повторно квіти можна підгодувати в період формування бутонів, збільшивши кількість нітроамофоски, розчиненої у відрі води, до 40 г на квадратний метр ґрунту.

Третій раз, щоб продовжити період цвітіння, квіти можна підгодувати в розпал цвітіння, розчинивши у відрі води 50 г нітроамофоски і поливши цим розчином квадратний метр ґрунту.

У вазони

Необхідна нітроамофоска і домашнім квітам. Можна обійтися одним позакореневим підживленням навесні, розчинивши у відрі води дві столові ложки нітроамофоски і добре змочивши надземну масу.

Джерело

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Нітроамофоска: як правильно використовувати добриво для різних культур?