Пересаджуємо орхідею: корисні поради для краси та довголіття вашої квітки

Квіткареві-початківцю часом дуже важко правильно доглядати за цією примхливою рослиною.

Звичайно, найпоширенішою помилкою є надмірна увага й неправильний догляд, а не його відсутність. Це, як правило, стосується майже всіх кімнатних рослин.

Наприклад, хлорофітум і гібіскус ще можуть витримати все й навіть грубі помилки, а от для орхідеї вони можуть стати смертельними. Тому саме орхідею портібно вчасно та правильно пересаджувати.

Коріння орхідеї дуже важко й довго відновлюється, тому не потрібно зайвий раз без потреби тривожити цю квітку. Тобто, коли ви купуєте орхідею в магазині, не потрібно її відразу пересаджувати в новий горщик. Такі дії можуть призвести до загибелі рослини.

Коли можна пересаджувати орхідею

Приблизно два-три роки субстрат для орхідеї ще може бути придатним, а потім його можна буде замінити. Тому, потрібно орієнтуватися за цими параметрами і орхідею можна пересаджувати тільки один раз на два-три роки.

Основні ознаки, що вашу орхідею пора пересадити:

• Якщо в горщику з’явилося багато вільного місця і субстрат майже повністю осів і зім’явся.

• Якщо відчутний запах цвілі, вогкості та гнилого листя.

• Якщо коріння стемніло й набуло коричневого або сірого кольору. Здорове коріння має зелений колір. Якщо ви побачили гніле коріння, то рослину потрібно терміново пересаджувати!

• Якщо орхідея має зів’ялий вигляд.

Якщо ви помітили, що субстрат осів, то намагайтеся дочекатися закінчення періоду цвітіння, коли орхідея почне випускати нові листочки й корінці. Саме тоді кращий час для пересаджування рослини й вона тоді добре приживеться.

Як правильно пересадити орхідею

Для цього потрібно дуже акуратно витягти квітку разом із землею з горщика. Якщо у вас це не виходить, то тоді краще розрізати горщик, щоби не ушкодити рослину. Потім потрібно орхідею разом із субстратом помістити в ємність із теплою водою, щоби він там повністю розмокнув.

Далі обережно змити залишки субстрату з коренів. Також необхідно ретельно оглянути рослину й видалити всі загиблі та ушкоджені корінці, а лінії зрізів посипати деревним вугіллям. Далі кладемо квітку на паперовий рушник, щоб вона висохла.

За цей час потрібно викласти шар з керамзиту приблизно висотою п’ять сантиметрів на дно горщика для того, щоб вода не застоювалася, а вільно проходила до дна.

Тоді можна засипати субстрат висотою п’ять сантиметрів і в ньому розміщувати підготовлену рослину. Зверху потрібно досипати субстрат та придавити його рукою, аби він став більш щільним.

За необхідності, орхідею можна закріпити, щоби коріння добре прижилося. Після цього горщик варто поставити на кілька хвилин у воду, а потім дати їй добре стекти. Якщо показалося коріння, то потрібно додати ще субстрату.

Оптимальний субстрат для орхідеї – це суміш деревного вугілля, корінь папороті, кори, пінопласту, мохів, торфу й осмунди. Його краще купувати вже готовим у спеціалізованих магазинах.

Джерело.

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Пересаджуємо орхідею: корисні поради для краси та довголіття вашої квітки