Початок медреформи в Україні: чому слід поспішати до сімейного лікаря і як розібратися у змінах

Зміни почнуть працювати з 1 квітня цього року.

Олег Петренко нещодавно очолив величезну медичну структуру – Національну службу здоров’я, якої, по суті, ще не існує. Наразі вона здобула репутацію нового корупційного монстра.

Медична структура розпоряджатиметься 100 мільярдами гривень щорічно. Керівника обирали за конкурсом і йому вдалося обійти 14 конкурентів, йдеться в сюжеті ТСН.Тиждень.

Олег Петренко дотепер був заступником директора однієї з найвідоміших та найдорожчих приватних клінік в Україні. Він має медичну освіту. Одружений і не бідний. Зарплата керівника приватної клініки забезпечувала йому дохід у 110 тисяч гривень щомісяця. Тепер доходи зменшаться до 18 тисяч гривень плюс премії з надбавками.

У Міністерстві охорони здоров’я стверджують, що нова структура буде виконувати роль національного страховика, який укладатиме договори із закладами охорони здоров’я та закуповуватиме у них медичні послуги. За місяць кожен українець має підписати угоду з обраним лікарем.

Маршрутна карта медреформи починається з підписання декларації. Пацієнту, щоб стати на облік, потрібно, вказати паспортні дані, телефон, адреса, телефонні мої.

І не треба буде годинами блукати поліклінікою, з’ясовуючи, хто твій дільничний лікар. Крім того ця декларація – страховий поліс кожного пацієнта з дуже конкретним списком послуг.

Кожний українець також зможе безкоштовно прийти на прийом, обстеження, аналізи, отримати призначення на лікування. Після одужання лікар виписує лист непрацездатності. За потреби виписується направлення до вузького спеціаліста.

Запроваджується така схема: щоб не сталося з пацієнтом – спершу треба йти до сімейного лікаря.

За реформою, кожна лікарня країни має приймати пацієнтів за попереднім записом в електронній медичній системі. До неї долучилися вже майже всі клініки і 45 тисяч пацієнтів.

Втім, проблеми починаються тоді, коли через хворобу треба буде чекати у живій черзі. Загалом один сімейник за нормативами приділяє до 15 хвилин кожному хворому. І за три години встигає приділити увагу 18 пацієнтам. Ще 60 хвилин призначені для живої черги і можуть розтягуватись на години. Потім лікар біжить на виклики. Навантаження на спеціаліста суттєво зросте. Наразі в середньому у фахівця первинної ланки є півтори тисячі пацієнтів. За реформою, до одного терапевта може записатися не більше 2 тисяч пацієнтів, до сімейного лікаря – 1800, а у педіатрів – тільки 900 дітей. Не складно порахувати, що кожен пацієнт зможе потрапити на прийом не більше ніж тричі на рік.

І повірте, до хороших фахівців вже стоїть черга. Не тільки під кабінетами, а й на підписання декларацій.

Якщо столичні лікарі на брак пацієнтів, навіть теоретичний, поки не скаржаться, то у Сумах ситуація геть протилежна. Кожна людина, яка підписала з лікарем декларацію, не просто пацієнт, а ще й гроші, які за ним прийдуть. Цей принцип виходить з МОЗу.

Гроші будуть йти саме з Національної служби здоров’я. Наразі є тільки керівник Олег Петренко.

Очільниця міністерства Уляна Супрун пояснює, як працюватиме система. Держава гарантує кожному пацієнту пакет послуг, а лікарю за надання цих послуг заплатить в середньому 370 гривень. За дітей та пенсіонерів платитимуть вдвічі більше. Чим більше пацієнтів буде у медика, тім більшим буде його дохід. Максимум, який можна отримати від пацієнтів, складає 62 тисячі гривень на місяць. Лікарі на аж такі захмарні зарплати не розраховують,.

Дійсно, аби забезпечити якість послуг, і як наслідок забезпечити собі потік клієнтів, лікар мусить постаратися. Адже по суті в цю суму, 62 тисячі гривень, входить і зарплата медсестри, і виплата адміністрації поліклініки, і медичне обладнання, і реагенти для аналізів. Із поліклінік у вільне підприємницьке плавання не поспішають, але розуміють, нова система буде кращою за безгрошів’я.

По суті створюється ринок, коли пацієнти обиратимемо клініку, де умови кращі, спеціалісти більш фахові.

Офційно і дуже символічно підписна кампанія стартує 1 квітня і триватиме до кінця року. Різкого переходу не буде: стара система дільничних лікарів нікуди не зникне аж до 2020 року.

Ірина Прокоф’єва

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Початок медреформи в Україні: чому слід поспішати до сімейного лікаря і як розібратися у змінах