Рецепт легендарного «сухого київського варення»

Від конфітюру, джему і повидла варення відрізняється тим, що фрукти і ягоди в ньому зберігають первинну форму і плавають в тягучому сиропі. А ви знали, що варення може бути сухим?

Саме воно – сухе варення від київського підприємця Миколи Балабухи. У 1834 р. заповзятливий винахідник солодощів купив на Подолі маєток із садом. У нежитлових будинках на прилеглій території він облаштував цехи варення. У своєму ж домі, що виходив на багатолюдну Андріївську вулицю, він організував фірмовий магазин солодощів.

З приходом більшовиків приватний бізнес сімейства Балабух був ліквідований, а рецепт київського сухого варення з часом (і внаслідок великих потрясінь) незаслужено забутий.

Інгредієнти:

  • ягоди – 2,5 кг;
  • цукор – 1,25 кг;
  • вода – 2 л.

Приготування

1. Ягоди переберіть, видаліть черешки, промийте. У вишень і черешень видаліть кісточки. Ягоди перекладіть в глибокий таз, засипте цукром, залиште на годину, щоб пустили сік.

2. Через годину вміст із миски відкиньте на сито. У ягідний сироп влийте воду, доведіть до кипіння, варіть 5-7 хвилин, знімаючи шумівкою піну.

3. Ягоди залийте гарячим сиропом, залиште на 3-4 години. Знову злийте сироп і знову доведіть до кипіння. Залийте гарячим сиропом ягоди і знову почекайте 3 години. Повторіть процедуру ще 2 рази, щоб ягоди як треба просочилися сиропом.

4. Останній раз злийте сироп, ягоди в один шар викладіть на деко, застелене пергаментом, і відправте на 5-6 годин в духовку сушитися при 40-50 градусах. Сушити можна і на сонці, прикривши марлею, і в спеціальній сушарці. Висушені ягідки обкачайте в цукрі.

Сухе варення – першокласні ласощі для дітей, чудова начинка для пирогів, оригінальна прикраса для тортів. Із 2,5 кг ягід виходить приблизно 1,75 кг сухого варення. Приємного чаювання!

Джерело

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Рецепт легендарного «сухого київського варення»