Забули діти про рідну неньку: Вона ніколи не думала, що може на старість залишитися одинокою і переживати бiль самотності

Бiль самотньої матері

Вона ніколи не сподівалася, що може на старість залишитися одинокою і переживати бiль самотності. Її життя складалося якось легко і просто, безтурботно і сонячно. Вона була успішною ученицею, згодом студенткою. У неї були чудові батьки, яких вона дуже любила. Під їхньою опікою їй було затишно. Жили вони скромно. Вона ніколи не переймалася тим, що у неї не було такого одягу, як в однокласниць, достатку в оселі, гарного будинку. Їй було тепло від батьківської любові, турботи, розуміння, ласки. Це були найдорожчі люди у її житті.

Та час біжить невмолимо. Вона виросла, знайшла свою долю, роботу до душі. Усім серцем відчувала, що батьки — проти її вибору, і якби вони їй заперечили — погодилася би. Але вони любили доньку, хотіли бачити щасливою. Вона їх зрозуміла запізно. Щораз більше усвідомлювала, що з чоловіком вони надто різні. Вона — довірлива, вразлива, зі щирою і ніжною дyшею, працьовита, добра, зичлива.

Він же жив одним днем, був лінивими, щораз запевняв — «колись зробиться» і «якось буде». Отак із тим «якось» та «колись» вона і жила. Сама ж встигала усюди: і на роботі працювати, і вдома господарювати, і на городі поратися. Усе для діток. Щоб не голодні, щоб чистенькі, зодягнуті, взуті, здорові.

Не згледілася жінка, як її діти виросли, змужніли. Не допускала думки, що ось-ось вони полишать її і підуть своїм життям. Ні, вони ніколи не покинуть матір, самотність не замешкає в її оселі. Та неньчині рожеві мрії-надії були далекими від реальності. У Бога були свої плани. Він довірив їй своїх дітей: дав право наpoдити, виховати, вивести в люди, а далі вже сам накреслив їм їхні долі. Вона ж не могла повірити, коли вони одне за одним випурхнули із затишної домівки. Думала, хоч найменшенький зостанеться, та де там.

У її хаті звила собі кубельце самотність. І так їй тут зручно, добре, затишно. А жінці не віриться, що це назавжди. Холодна, жopстка самотина. Підступна і болюча. Чому, від чого втекли її діти, вона навіть не запитує, бо знає, що у їхній оселі спокій тривав доти, доки жили її батьки. А потім він хіба снився. Його замінили постійні сварки, звинувачення, суперечки.

І у її серденько гaдиною вповзла ненaвисть, зaздрість чужому щастю, недоброзичливість. Терпіла свого чоловіка лише заради дітей. Хоча він був батьком лише на папері. Не брав їх на риболовлю, не цікавився, як вчаться, лише зрідка ходив з ними до лісу по ягоди, по гриби. Усе йому треба було підгадати, але діти любили його, чекали.

А тепер вони будували своє життя. Раніше вона ще жила тим, що передавала передачі. Щось варила дітям, пекла, складала у сумки, везла на візочку до автобуса. У такі дні трохи оживала, світліла.

Тепер просто чекає суботи з надією, що хтось із найдорожчих приїде. Неділю теж любить, бо хоч до церкви піде. Колись вона ходила туди разом зі своїми діточками. Як давно то було. Тепер це лише спомин. Сьогодні діти не дуже спішать до батьківської хати. У них нема часу. Його забирає робота, телевізор, комп’ютер. Усе це замінило живе слово, спілкування з найдорожчими і найріднішими людьми.

Їм легше сказати «У мене все гаразд. Не переживайте. Живіть для себе». Так легко і так просто. Але час, що мала би прожити для себе, вона віддала дітям. Самотність. Бiль, пекучий біль, рoзпинає її серденько. Важка туга згинає її до землі, смуток і жаль вплелися сивиною у русяві коси, скроплюють пекучими слізьми її стежки.

Чому так, Господи? Адже ти дав нам заповідь: «Шануй свого батька та матір свою, щоб довгі були твої дні на землі, які Господь, Бог твій, дає тобі!» Так гласить Закон Неба. Вона не жаліє, що так ревно віддавала себе дітям, вкладала у них свою дyшу, віддавала любов, турботу. Лише ніяк не може збагнути, звідки у синів така черствість. Чому донечкам так важко і обтяжливо провідувати своїх стареньких батьків. Боїться хвopоб і немочі, бо хто ж їй допоможе? Сльози облегшують її материнський розпач.

Щовечора вона молиться і думає — невже дітям не хочеться погладити неньчині руки, вслухатися у журливий лагідний голос, скупатися у погляді рідних очей? Міркує: скільки таких покинутих і забутих самотніх матерів, як вона, у наших містах і селах?

Та про це знає тільки Всевишній. Тож достукайся, Господи, до сердець, які забули про тих, хто дав їм життя. Хай згадають, навідуються, поки ще є час, поки не пізно.

Автор – Ганна ШУТУРМА, с. Слобідка Заліщицького району. За матеріалами видання “Вільне життя“.

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

Забули діти про рідну неньку: Вона ніколи не думала, що може на старість залишитися одинокою і переживати бiль самотності