15 ПРАВИЛ Приготування холодцю. Тепер я вмію готувати ІДЕАЛЬНИЙ холодець

Коли мова заходить про холодець, багато господинь відмахуюються: ні-ні, тільки не це!

Але з нашими порадами ви зможете приготувати ідеальний холодець!

Холодець – страва, що являє собою застиглий бульйон із шматочками м’яса. На відміну від заливного, для холодцю не потрібно ніяких желеутворюючих речовин.

Щоб холодець вийшов на славу і приніс задоволення вашим домашнім і гостям, досить знати деякі тонкощі і секрети його приготування:

1. Холодець може бути приготований з одного виду м’яса (свинини, яловичини, птиці) або з поєднання декількох видів (холодець-асорті).

2. Щоб холодець застиг, бульйон варять зі свинячих або яловичих ніжок, вух, губ, хвостів і рульок. Саме ці частини туші містять колаген, що надає бульйону клейкість. А у курки або індички – лапки, крила.

Але оскільки м’ясної м’якоті в цих частинах трохи, тому додатково додаються м’ясні шматки (супова м’якоть, мова, стегенця курки або індички).

3. Найкраще, якщо м’ясо для холодцю буде не заморожене, а свіже (ще краще – парне).

4. Варять м’ясо у великій ємності, постійно шумівкою вибираючи піну. Каструлю для холодцю не слід сильно набивати м’ясом. Вода повинна повністю покривати м’ясо.

5. Щоб холодець був прозорим і добре застиг, не можна доливати воду, помішувати в процесі варіння, тому краще відразу визначити кількість води і не давати бульйону сильно википати.

6. Варити холодець слід від 5 до 10 годин при повільному кипінні. Все залежить від кількості бульйону і якості м’яса.

7. Солити потрібно тільки в кінці варіння, якщо посолити на початку варіння або навіть в середині, то сіль припинить желеутворення бульйону.

Солити холодець потрібно дещо більше, ніж звичайний бульйон, інакше після застигання він буде несмачним.

8. У бульйон для холодцю додають моркву та інші коріння (корінь петрушки або селери). Деякі викидають їх, а інші використовують для прикраси.

Також додають при варінні і цілу цибулину, щоб надати бульйону красивий золотистий відтінок. Цибулину обполоснути водою, не чистити, кинути в бульйон. Після варіння цибулю можна викинути.

9. У холодець традиційно не кладуть багато прянощів, щоб не забити природний м’ясної аромат.

Зазвичай використовують перець горошком (білий або чорний, зелений кидається на початку і знімається разом з накипом і в кінці), лавровий лист (можна закласти на початку варіння буквально на 5 хвилин і потім витягнути, додати ще кілька штук разом з сіллю незадовго до кінця варіння – і обов’язково вийняти).

Десь за 30 хвилин до закінчення варіння добре додати сухі кропові парасольки, які потім вийняти. Це додасть холодцю особливий аромат.

10. Дуже зручно і швидко варити холодець в скороварці. Для цього потрібно вимити м’ясо і овочі і скласти в скороварку. Додати очищені цибулю і моркву; додати лавровий лист, перець-горошок і сіль. З моменту закипання варити холодець 40-50 хвилин.

11. Щоб готовий холодець ні покритий шаром жиру, його потрібно попередньо зняти.

Найзручніше це робити широкої плоскою ложкою, можна просто їдальнею. Жир можна вилити, а можна потім використати для смаження овочів.

З бульйону треба максимально зняти жир. Можна, процідивши, перелити бульйон в широкий посуд і винести на холод. Поки будете розбиратися з м’ясом, жир застигне, і його можна буде легко прибрати ложкою.

12. Подрібнити м’ясо для холодцю можна кількома способами: можна розібрати руками, дрібно порізати ножем або пропустити через м’ясорубку (цей спосіб особливо застосуємо в сім’ї, де є маленькі діти).

13. Часник ріжуть кружечками або соломкою, кладуть безпосередньо в форми перед заливанням. Якщо ви не любите, коли трапляється часник, його можна покласти в бульйон безпосередньо після закінчення варіння, і при проціджуванні він зовсім зникне.

14. Прикрасити холодець можна скибочками моркви, вареного яйця, лимона, пір’їнками зеленої цибулі і тонко нарізаним солоним огірочком.

15. Після того, як форми заповнені, їх потрібно спочатку охолодити при кімнатній температурі, а потім прибрати в холодильник для остаточного застигання. Ні в якому разі не ставити їх в морозильник!

Джерело

Залишити відповідь

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!:

15 ПРАВИЛ Приготування холодцю. Тепер я вмію готувати ІДЕАЛЬНИЙ холодець